Beste Engelse krant

Beste Engelse krant: De top 6

Het Verenigd Koninkrijk, enorm beroemd om de geweldige humor van de Britten, het veelbesproken Britse Koningshuis en de afternoon tea met overheerlijke scones; maar ook om zijn literatuur, broadsheets en tabloids. In Engeland werden de kwaliteitskranten altijd aangeduid als broadsheets, omdat deze van oudsher gedrukt werden op groot formaat papier. 

De sensatiekranten werden – en worden nog steeds – als tabloids gedrukt en ook tabloid genoemd; deze hebben een klein formaat. Met een tabloid, wordt in het Verenigd Koninkrijk dus een sensatiekrant bedoeld. Vandaag de dag worden de meeste kwaliteitskranten echter ook op klein formaat gedrukt, en daardoor nu “compact papers” genoemd.

Lees in dit artikel welke de beste Engelse dagbladen zijn!

Als we kijken naar de serieuze compact papers als The Times of The Guardian, zien we dat deze zich richten op mensen met een hoger opleidingsniveau. Dit terwijl een tabloid als de Daily Express bijvoorbeeld, gemakkelijker te lezen is en haar aandacht meer richt (buiten algemeen nieuws, politiek en economie) op schandalen achter het verhaal en sport.

Wij hebben een groot aantal Britse dagbladen uitgeplozen, met elkaar vergeleken, …

Lees meer
Beste zaterdagkrant

Beste Zaterdagkrant: De top 6

De dikke zaterdagkranten vormen een belangrijk onderdeel van de mediaconsumptie in Nederland. Ze zijn veel uitgebreider dan de doordeweekse edities en komen met leuke extra bijlagen, als bijvoorbeeld een uitgebreid weekendmagazine. De papieren zaterdagkrant is vooral populair bij lezers die in het weekend meer tijd hebben om te genieten van langere artikelen en diepere analyses. 

Er zijn ook lezers die de uitgaansgids op hun gemak willen bekijken, of lifestyle en modefans; allemaal mensen die op zaterdag graag relaxed lezen en bladeren.  

Lees hieronder de kenmerken van de beste Nederlandse zaterdagkranten!

Het bepalen van de beste zaterdagkrant hangt af van de persoonlijke voorkeur en behoeften van de lezer. Elke krant heeft zo zijn eigen focus en benadert journalistiek op zijn eigen manier. Let voor jezelf op de kwaliteit van de artikelen, of de onderwerpen je aanspreken, en hoe relevant deze voor jou zijn.

Houd je bijvoorbeeld van objectiviteit, of heb je een bepaalde politieke of religieuze invalshoek? Misschien is uitgebreid sportnieuws wel een vereiste voor je, of een uitgaansagenda? Veel kranten bieden op zaterdag ook mooie extra bijlagen als cultuur- of …

Lees meer
Beste economische krant

Beste Economische krant: De top 5

Welke de meest populaire kranten zijn in Nederland, is ons wel duidelijk. De Telegraaf bijvoorbeeld, is een van de meest gelezen kranten en heeft een brede doelgroep. Het taalgebruik wordt dan ook relatief eenvoudig gehouden. Het Algemeen Dagblad is enigszins te vergelijken met De Telegraaf. Zoek je echter een krant van hoge kwaliteit, het liefst eentje die zich vooral op economische ontwikkelingen richt? Lees in dit artikel welke de beste economische kranten zijn!

Een krant die veel over economie schrijft, richt zich veelal op mensen met een hoger opleidingsniveau. Wij hebben een aantal Nederlandse kranten met elkaar vergeleken en daaruit bleek dat de dagbladen die over economie, politiek en cultuur schrijven, vaker no-nonsense artikelen publiceren. Laten we beginnen met de betrouwbare Volkskrant!

1. Volkskrant

De Volkskrant wordt uitgegeven sinds 1919, en werd als weekblad opgericht door de rooms-katholieke arbeidersbeweging. Tot de jaren 90 was het een linkse, progressieve krant. Nu is de Volkskrant een dagblad dat zich vooral richt op de hoger opgeleide doelgroep, die zelf zijn mening vormt aan de hand van objectieve en diepgaande artikelen: een …

Lees meer
Beste Franse krant

Beste Franse kranten: De top 5

Frankrijk, met zijn rijke geschiedenis en bruisende cultuur, is niet alleen bekend om zijn voortreffelijke keuken, mode en prachtige bezienswaardigheden. Het land heeft ook enkele van de meest invloedrijke kranten die de publieke opinie vormen en debatten over allerlei onderwerpen stimuleren.

In 2020 las dagelijks 62% van de Franse bevolking van 15 jaar of ouder minstens één krant of tijdschrift, wat neerkomt op 32,1 miljoen mensen. Bijna 21 miljoen mensen (40%) lazen ten minste één dagblad, terwijl 23,8 miljoen mensen (46%) ten minste één tijdschrift lazen. De verhouding tussen papier en digitaal lezen (via computer, tablet, mobiele telefoon) was 51% – 49%.

Of je nu een liefhebber bent van Frankrijk, een expat die in het land verblijft, of gewoon iemand met een sterke interesse in Franse zaken: het volgen van de belangrijkste Franse kranten kan verhelderende perspectieven bieden. 

Dus leun achterover, pak een croissant of baguette erbij, en laten we samen eens kijken naar de beste kranten die Frankrijk te bieden heeft. Bonne lecture! (Veel leesplezier!)

Frankrijk kent drie prominente nationale kwaliteitskranten: Le Monde, Le Figaro en Libération. Ze richten …

Lees meer
Beste Italiaanse krant

Beste Italiaanse kranten: De top 5

Wist je dat papieren kranten in Italië niet vanzelfsprekend ‘s ochtends op de deurmat liggen? Je hebt hier slechts in enkele steden de mogelijkheid de krant thuis te laten bezorgen, maar daar betaal je een behoorlijke prijs voor. Nee, de Italiaan gaat liever gewoon naar de “edicola” (krantenkiosk) om daar zijn papieren krant te kopen, of bladert deze door in de bar waar hij ‘s ochtends zijn espresso drinkt.

Italianen houden van hun krant, en velen van hen zijn nog steeds verknocht aan de ouderwetse papieren versie. De belangrijkste kranten in Italië zijn: La Repubblica met een oplage van 710.000, de Corriere della Sera met een oplage van 780.000 en op de derde plaats La Stampa met 418.000. 

De Italiaanse kranten zijn voor van origine niet-Italiaans taligen niet heel gemakkelijk te lezen. Dat is vooral vanwege het enorm rijke taalgebruik en de vele synoniemen die de journalisten gebruiken, maar buiten dat, moet je ook enige kennis hebben van de Italiaanse cultuur, politiek en geschiedenis. Welke zijn de beste Italiaanse kranten?

1. La Repubblica 

La Repubblica, met Rome als …

Lees meer
Beste Belgische krant

Beste Belgische krant: Top 5 voor Vlaanderen en Wallonië

Nieuws is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, of je nu ’s avonds het journaal op tv kijkt, het nieuws volgt via social media, de krant leest op je tablet, of zoals vanouds de papieren krant leest. Het aantal mensen dat dagelijks de papieren krant leest, is zeker gedaald, maar tegelijkertijd is de digitale nieuwsconsumptie de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Als je graag op de hoogte blijft van het beste Belgische nieuws en de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland wilt volgen, dan kun je in dit artikel informatie over een aantal van de beste Nederlandstalige en Franstalige Belgische kranten vinden. Zo kun jij gemakkelijk de krant kiezen die het meest aansluit bij jouw persoonlijke behoeften en interesses.

België is een klein land met van oudsher een liberale instelling, verdeeld in drie verschillende taalgemeenschappen. De grootste regio is het Nederlandstalige Vlaanderen, dat ongeveer 6,5 miljoen inwoners telt. In Wallonië woont de Franstalige gemeenschap, dat zijn er zo’n 4,5 miljoen. De kleinste regio telt iets meer dan 76.000 inwoners en is van de Duitstalige Belgen. 

De diversiteit in taal en …

Lees meer
Beste Duitse krant

Beste Duitse kranten: De top 5

Ben je nieuwsgierig naar Duitse kranten van hoge kwaliteit en wil je weten welke aan te bevelen zijn? Misschien ben je Duits aan het leren, of wil je gewoon op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Duitsland. Als je wilt weten welke grote namen er op de Duitse krantenmarkt bestaan, lees dan gauw verder!

Met een bevolking van meer dan 80 miljoen inwoners heeft Duitsland een uitgebreid en hoogwaardig aanbod aan kranten. Het land heeft zelfs de grootste krantenmarkt van Europa, met ongeveer 315 dagbladen – waarvan meer dan 300 regionaal en lokaal zijn. Naast deze dagbladen zijn er 15 weekbladen en zes zondagskranten beschikbaar (cijfers van 2022).

In dit artikel richten we ons op een aantal van de grootste en belangrijkste dagbladen die Duitsland te bieden heeft.

1. Die Bild

Die Bild (“Afbeelding” in het Duits), ook wel bekend als Bild-Zeitung wat letterlijk ‘Beeldkrant’ betekent, is een Duitse tabloidkrant uitgegeven door Axel Springer SE. De krant verschijnt van maandag tot en met zaterdag, terwijl op zondag het zusterblad “Bild am Sonntag” wordt uitgebracht, met een …

Lees meer
Beste Spaanse krant

Beste Spaanse krant

Spanje en de Spaanstalige wereld hebben een bruisende media-industrie met een breed scala aan gedrukte en online kranten.

Als je nog niet bekend bent met de beste Spaanse kranten, is dit het perfecte moment om een kijkje te nemen. In dit artikel zullen we enkele van de beste Spaanse kranten bespreken die momenteel te vinden zijn, zodat je altijd op de hoogte blijft van het Spaanse nieuws en de laatste ontwikkelingen. We helpen je graag bij het vinden van de Spaanse krant die het beste aansluit bij jouw persoonlijke behoeften.

1. El País

El País, opgericht in 1976 door José Ortega Spottorno, wordt beschouwd als de meest gelezen krant van Spanje. Het biedt een breed scala aan nieuws en vermijdt daarbij conventionele benaderingen, waardoor het een gevarieerd en breed publiek aantrekt. Met verrijkende en diepgaande inhoud over de laatste trends, weet El País elke lezer te boeien.

De krant richt zich op diverse onderwerpen, waaronder economie, markten, financiën, huisvesting, onderwijs, rechten en zaken.

El País, gevestigd in Madrid, geniet zowel nationaal als internationaal aanzien en heeft de grootste …

Lees meer
Beste politieke krant

Beste politieke krant: De top 5

Hoewel vrijwel alle Nederlandse kranten een rubriek bevatten met politiek nieuws, zijn er enkele kwaliteitskranten die zich meer dan andere richten op politieke verslaggeving. 

Het bepalen van de “beste politieke kranten” kan echter subjectief zijn, afhankelijk van individuele politieke voorkeuren. Toch zijn er een aantal vooraanstaande kranten in Nederland waarin het politieke nieuws prominent aanwezig is, en die zullen we in dit artikel bespreken.

1. NRC

Het Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC) Handelsblad is een gerenommeerde krant die zich richt op lezers met een kritische blik en een hogere opleiding. De krant staat bekend om zijn neutraliteit en vermijdt daarmee een uitgesproken politieke voorkeur. 

Het NRC focust zich vooral op onderwerpen als politiek, economie en cultuur. Het biedt uitgebreide verslaggeving over zowel nationaal als internationaal nieuws, met nadruk op diepgaande achtergrondreportages over maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast verschijnt maandelijks een extra magazine – het NRC Magazine – en is er bij deze krant bewust geen aandacht voor sport en entertainment.

Hoewel het NRC met een oplage van 200.000 exemplaren niet tot de grootste dagbladen behoort, wordt het wel beschouwd …

Lees meer
Beste betrouwbare krant

Beste betrouwbare krant: De top 5

Steeds vaker worden we uitgedaagd om te bepalen of wat we lezen echt is, of simpelweg ‘fake news’. Het onderscheid tussen feiten en meningen vervaagt steeds meer, en dit wordt verder bemoeilijkt door de voortdurende technologische ontwikkelingen en de invloed van sociale media. 

Een voorbeeld van een recente technologische innovatie zijn de zogenaamde “deepfakes”: levensechte video’s waarin mensen dingen lijken te zeggen die ze nooit daadwerkelijk hebben uitgesproken. Dit vergroot de uitdaging om betrouwbaar nieuws te onderscheiden van misleidende informatie.

Nieuwsmedia hebben een aanzienlijke impact omdat ze de politieke macht beïnvloeden, maar ook omdat ze de onderwerpen bepalen die op de publieke agenda staan. Juist daarom is het waarborgen van betrouwbaar nieuws des te belangrijker.

Een duidelijk voorbeeld van de impact van nepnieuws werd waargenomen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. In die tijd werden talloze valse nieuwsberichten verspreid, waarbij een overweldigend aantal in het voordeel van Trump was. Onderzoek heeft aangetoond dat deze misleidende berichten een aanzienlijke invloed hadden op het stemgedrag van Amerikaanse kiezers.

Het is essentieel dat het nieuws dat we consumeren betrouwbaar en accuraat is, om …

Lees meer