Beste Franse krant

Beste Franse kranten: De top 5

Beste Franse kranten: De top 5

Frankrijk, met zijn rijke geschiedenis en bruisende cultuur, is niet alleen bekend om zijn voortreffelijke keuken, mode en prachtige bezienswaardigheden. Het land heeft ook enkele van de meest invloedrijke kranten die de publieke opinie vormen en debatten over allerlei onderwerpen stimuleren.

In 2020 las dagelijks 62% van de Franse bevolking van 15 jaar of ouder minstens één krant of tijdschrift, wat neerkomt op 32,1 miljoen mensen. Bijna 21 miljoen mensen (40%) lazen ten minste één dagblad, terwijl 23,8 miljoen mensen (46%) ten minste één tijdschrift lazen. De verhouding tussen papier en digitaal lezen (via computer, tablet, mobiele telefoon) was 51% – 49%.

Of je nu een liefhebber bent van Frankrijk, een expat die in het land verblijft, of gewoon iemand met een sterke interesse in Franse zaken: het volgen van de belangrijkste Franse kranten kan verhelderende perspectieven bieden. 

Dus leun achterover, pak een croissant of baguette erbij, en laten we samen eens kijken naar de beste kranten die Frankrijk te bieden heeft. Bonne lecture! (Veel leesplezier!)

Frankrijk kent drie prominente nationale kwaliteitskranten: Le Monde, Le Figaro en Libération. Ze richten zich op een vergelijkbaar lezerspubliek als The Times, The Independent en The Guardian in het Verenigd Koninkrijk, of The New York Times, The Boston Globe en The San Francisco Chronicle in de Verenigde Staten. Er is echter één opvallend verschil: Franse kwaliteitskranten zijn over het algemeen intellectueler en linkser dan hun tegenhangers in de belangrijkste Engelstalige landen.

Er zijn tal van kranten in Frankrijk, maar dit zijn de bekendste en populairste.

1. Le Monde

Le Monde, een bekende centrumlinkse krant die zichzelf als dé referentie ziet, is wereldwijd een belangrijke Franstalige krant. Met een oplage van 35.000 exemplaren buiten Frankrijk begon het in 1944 als een avondkrant, maar werd het later een middagkrant die dagelijks om half elf ’s ochtends wordt gedrukt. Hoewel de krant ooit bekend stond om zijn eenvoud, heeft zowel de lay-out als de inhoud een make-over gekregen om een breder publiek aan te spreken. De krant staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande journalistiek.

Le Monde, waarschijnlijk de bekendste en meest prestigieuze krant van Frankrijk, is het favoriete dagblad van Franse intellectuelen, ambtenaren en academici, vooral van de hogere rangen. Het staat bekend als de krant die het meest gedetailleerd verslag doet van wereldgebeurtenissen en politiek, en fungeert als een belangrijk forum voor politieke en intellectuele debatten. De krant weerspiegelt ook het best de Franse opinie over internationale kwesties en is het meest gelezen Franse dagblad buiten Frankrijk. 

Le Monde is één van de meest wijdverspreide Franse kranten en is overal buiten Frankrijk gemakkelijk verkrijgbaar. De krant is geboren uit de wens van Charles de Gaulle na de Tweede Wereldoorlog. Elke dag brengt de krant een mix van Franse actualiteiten, wereldgebeurtenissen, economie, politiek en culturele onderwerpen. Ook technologie en entertainment komen aan bod. 

Door zijn centrumlinkse benadering wordt het gezien als het Franse equivalent van The NY Times en The Guardian.

Volgens het Statista Research Department stond in 2022 de krant Le Monde op de eerste plaats van nationale dagbladen, met een oplage van meer dan 472.000 exemplaren. Le Figaro kwam op de tweede plaats met meer dan 350.000 exemplaren per dag.

Uit de Statista Global Consumer Survey van 2022 is gebleken dat ongeveer een kwart van de respondenten in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek het gratis dagblad “20 Minutes” hebben gelezen, terwijl respectievelijk 17% en 23% van de Fransen betaalde kranten zoals Le Figaro en Le Monde noemden. Uit dezelfde enquête bleek dat Fransen ook aangaven dagbladen per stuk te kopen in plaats van als onderdeel van een abonnement. Wat betreft het aantal gedrukte dagbladen lijkt het erop dat de gedrukte pers sinds ongeveer het tweede decennium van de eeuw licht is afgenomen.

Met de afname van gedrukte media en de toenemende populariteit van het internet, lijken nieuwsmedia hun bereik online te verbreden. Vanaf 2022 behoorden lemonde.fr, leparisien.fr en lefigaro.fr tot de meest bezochte nieuwswebsites in Frankrijk waar Fransen voor betaalden. Op lemonde.fr, met meer dan 40 miljoen bezoekers per dag, vind je niet alleen de gedrukte artikelen, maar ook tal van blogs van journalisten. De site wordt regelmatig bijgewerkt met nieuws en biedt boeiende diavoorstellingen en videofragmenten.

2. Le Figaro

Le Figaro, een krant met een lange geschiedenis, is vandaag de dag een van de meest populaire Franse kranten. Le Figaro is tevens het oudste dagblad dat nog in Frankrijk wordt uitgegeven.

Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1826 en begon als een satirisch tijdschrift, waarin vaak de draak werd gestoken met de aristocratie. Tegen de tijd dat het in 1866 een dagelijkse nationale krant werd, stond het bekend om zijn conservatieve standpunten, wat het tot op de dag van vandaag handhaaft. De krant richt zich voornamelijk op welgestelde, goed opgeleide lezers, veelal werkzaam in de particuliere sector. 

Met een oplage van meer dan 350.000 exemplaren in 2022, heeft het zijn roots in het tijdperk van Karel X, maar blijft het evolueren met de tijd. In de huidige context wordt Le Figaro gezien als een krant met rechtse en centrum-rechtse standpunten. Een van hun catchy slogans uit 2005 was: “Als het gaat om economie, staan we voor vrijhandel. En als het gaat om ideeën, ook!”

Le Figaro wordt vergeleken met conservatieve kranten zoals de Wall Street Journal of de Times en wordt iedere dag uitgegeven. De conservatieve houding beïnvloedt de interpretatie van het nieuws over politiek, cultuur, economie en meer. 

Evenals Le Monde, gaat Le Figaro verder dan alleen het dagelijkse nieuws en biedt het ook diepgaande artikelen over diverse onderwerpen. Op hun website zijn sommige artikelen zelfs voorzien van audiotracks die je kunt beluisteren. Net als veel andere online kranten biedt het een complete multimedia-ervaring met video’s en podcasts. Hoewel sommige artikelen betaald zijn, biedt het aanzienlijk meer gratis content dan bijvoorbeeld Le Monde.

“Madame Figaro” is een bijlage die elke zaterdag bij de krant wordt geleverd. Het staat bekend als een typisch “vrouwenblad” en biedt een mix van artikelen over schoonheid, mode en lifestyle. Daarnaast vind je er ook boeiende stukken over onderwerpen als feminisme en de positie van vrouwen wereldwijd.

Volgens het onderzoeksbureau Statista stond de krant Le Monde in 2022 op de eerste plaats onder nationale dagbladen, met een oplage van meer dan 472.000 exemplaren. Le Figaro volgde op de tweede plaats met meer dan 350.000 exemplaren per dag.

Volgens de Statista Global Consumer Survey van 2022 heeft respectievelijk 17% en 23% van de Franse respondenten betaalde kranten zoals Le Figaro en Le Monde gelezen in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek.

In 2022 behoorden lemonde.fr, leparisien.fr en lefigaro.fr tot de meest bezochte nieuwswebsites in Frankrijk waar Fransen voor betaalden.

3. Libération

Libération is eveneens een van de top Franse kranten. Opgericht door de beroemde filosoof Jean-Paul Sartre en journalist Serge July, kwam het voort uit een opstandige geest na de protesten van mei 1968. Hoewel het oorspronkelijk een duidelijk revolutionaire koers voer, wordt het nu beschouwd als een centrum-linkse krant, met een uitgesproken linkser karakter dan bijvoorbeeld Le Monde of Le Figaro. Het is een geliefde krant onder progressieve denkers en bobo’s (bourgeois-bohemiens, ofwel hipsters). Vaak wordt de krant kortweg aangeduid als “Libé”.

De krant is in vele opzichten vergelijkbaar met de Britse “Guardian”. De oplage is ongeveer 70.000 en de krant staat bekend om zijn culturele en artistieke reportages, naast de politieke verslaggeving. Bovendien heeft het over de jaren heen een reputatie opgebouwd voor hoogwaardige fotojournalistiek. Sterker nog, Libération was een voorloper in het experimenteren met typografie, het integreren van illustraties en strips, en het gelijkstellen van fotografie aan tekst, lang voordat andere kranten in dezelfde sector deze benaderingen overnamen.

De visie van de oprichters was een krant die eigendom was van de arbeiders en zich inzette voor journalistieke integriteit. Volgens redacteur Laurent Joffrin, een veteraan uit de begindagen, “is Libération vooral een manier om stoutmoedig te leven”. Hun toewijding aan integriteit is altijd boven winstgevendheid gegaan.

Libération publiceert over het algemeen langere artikelen die dieper ingaan op onderwerpen dan de andere twee kranten, maar het brengt in totaal niet zoveel verhalen uit. Verder staat de krant bekend om zijn inzet voor sociale doelen zoals seksuele vrijheid, gendergelijkheid en secularisme, en voor het verdedigen van de Franse publieke sector. Het is mogelijk een van de kranten wereldwijd die de grootste nadruk legt op culturele en lifestyle trends: minstens 20% van de hoofdartikelen op de voorpagina behandelen culturele onderwerpen. Hun recensies van muziek, film en boeken genieten een hoog aanzien in Europa.

In december van het jaar 2023 ontving Libération de “Grand Prix de la Presse Internationale” voor haar website. De jury prees het “feilloze reactievermogen, de uitgebreide internationale berichtgeving, het voortdurende streven naar objectiviteit, de briljante teksten en een consistente hiërarchie van informatie waarin diverse verrassende onderwerpen worden belicht”.

De “Grand Prix de la Presse Internationale” wordt toegekend door de Foreign Press Association (APE), die alle correspondenten van de buitenlandse pers in Parijs verenigt. De APE is een van de oudste beroepsorganisaties in Frankrijk en werd opgericht in 1879. Het vertegenwoordigt ongeveer honderd media uit 68 landen.

Vandaag de dag deelt de krant haar kantoren met het weekblad “L’Express”. 

4. Le Parisien 

Le Parisien, opgericht in 1942 als de stem van het Franse verzet, richt zich op het nieuws uit de regio Parijs. Het heeft ook een nationale editie genaamd “Aujourd’hui en France” (Vandaag in Frankrijk). Beide edities verschijnen dagelijks. Voor wie met name geïnteresseerd is in nieuws en gebeurtenissen in Parijs, is Le Parisien de ideale krant om te volgen. Er staat natuurlijk ook nationale en internationale nieuws in.

Le Parisien en haar nationale editie staan samen bekend om hun neutrale houding. Ze hebben een gezamenlijke oplage van ongeveer 225.000 exemplaren. Hun benadering van nieuws is over het algemeen wat informeler en meer gericht op lokale interesses dan sommige andere Franse kranten.

Ze richten zich op een vergelijkbaar publiek als de Britse Daily Mail of de Amerikaanse USA Today en besteden veel aandacht aan “mensen” en beroemdheden, evenals aan anekdotisch nieuws.

Le Parisien is een tabloid die een breed publiek aanspreekt, met een taalgebruik dat gemakkelijker te begrijpen is dan bij andere kranten het geval is. In tegenstelling tot Le Monde en Le Figaro, bevat het Twitter-updates en een commentaar sectie aan het einde van ieder artikel. De online versie biedt een beperkt aantal gratis artikelen en de abonnementskosten zijn hoger dan die van de andere nationale kranten.

Ze beweren maandelijks meer dan 120 miljoen video-weergaven op YouTube te hebben, wat meer is dan het sociale medianetwerk Brut. 

In 2022 waren lemonde.fr, leparisien.fr en lefigaro.fr onder de meest bezochte nieuwswebsites in Frankrijk waar Fransen voor betaalden. De krant streeft naar 200.000 digitale abonnees tegen eind 2025-begin 2026. 

Le Parisien is het waard om te lezen vanwege zijn focus op nieuws en gebeurtenissen in de regio Parijs. Het biedt ook een breed scala aan nationale en internationale verhalen, maar legt speciale nadruk op onderwerpen die relevant zijn voor de inwoners van Parijs en de omliggende gebieden. Met een informele benadering van nieuws en een focus op menselijke verhalen en beroemdheden, spreekt Le Parisien een breed publiek aan.

5. L’Equipe

L’Équipe (Frans voor “Het team”), opgericht in 1946, is een dagelijkse sportkrant met een oplage van ongeveer 300.000 exemplaren. De krant is eigendom van Éditions Philippe Amaury.

Hoewel de krant geen specifieke politieke oriëntatie heeft vanwege de focus op sport, is het een belangrijke speler in de Franse media-industrie. Het biedt een uitgebreide verslaggeving over zowel nationale als internationale sportevenementen.

L’Équipe geniet veel populariteit en invloed, met dagelijkse dekking van diverse sporten, met name voetbal, wielrennen en rugby. Hoewel de website van de krant soms wat lastig te navigeren is, biedt het veel gratis artikelen en je kunt de reacties van anderen lezen onder elk artikel. Voor sportliefhebbers is L’Équipe een van de beste Franse kranten.

De sportkrant spreekt dus over professionele sport, maar ook al het andere wat daarbij komt kijken (organisaties, zaken, media, politiek, instellingen). De missie van L’Equipe is het begrijpen van sportnieuws door middel van grondige onderzoeksjournalistiek. L’Equipe deelt de emoties van atleten met haar lezers.

“L’Equipe Mag” is de zaterdagbijlage van l’Equipe. Het behandelt de plaats van sport in de maatschappij, de economie, mode en cultuur. Het is de leider op de Franse markt, schrijft over alle soorten sportevenementen en is relevant voor iedereen. De artikelen en reportages worden ondersteund door uitstekende fotografie.

Volgens het Statista Research Department was het digitale lezerspubliek in 2022 goed voor meer dan 69% van L’Equipe. De krant heeft een lichte toename laten zien in het digitale lezerspubliek ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl het aandeel van het gedrukte formaat is gedaald tot onder de 35%.

L’Équipe is de moeite waard om te lezen vanwege zijn specialisatie in sportnieuws en uitgebreide verslaggeving over nationale en internationale sportevenementen. Als je een liefhebber bent van sport, biedt L’Équipe diepgaande analyses, interviews, achtergrondverhalen en rapporten over verschillende sportdisciplines. Het is een autoriteit op het gebied van sportjournalistiek en deelt de passie en emoties van atleten met zijn lezers. 

Hoe kies je de beste krant?

Net als in de meeste landen met een vrije pers, heeft Frankrijk een verscheidenheid aan kranten. Met zo’n diversiteit is het begrijpelijk dat je je afvraagt welke krant het beste bij jou past. Het hangt allemaal af van je interesses, voorkeuren en wat je zoekt in een goede krant. Waar een hipster hoogstwaarschijnlijk de Libération zal kopen, zal een zakenman eerder een exemplaar van Le Monde aanschaffen.

Als je geïnteresseerd bent in uitgebreide verslaggeving van wereldgebeurtenissen, politiek en intellectuele discussies, dan is Le Monde een uitstekende keuze. Deze centrumlinkse krant staat bekend om zijn gedetailleerde rapportage en fungeert als een belangrijk forum voor debatten.

Voor een meer conservatieve kijk op het nieuws, met een focus op economie, cultuur en maatschappij, kun je overwegen om Le Figaro te lezen. Deze krant, met zijn rechtse en centrum-rechtse standpunten, biedt diepgaande analyses en een breed scala aan onderwerpen.

Voor een centrum-linkse benadering, gecombineerd met aandacht voor sociale kwesties, cultuur en lifestyle, is Libération een goede keuze. Deze krant, opgericht door Jean-Paul Sartre, staat bekend om zijn artistieke reportages en zijn inzet voor sociale doelen.

Als je vooral geïnteresseerd bent in regionaal nieuws en gebeurtenissen in Parijs, dan is Le Parisien de ideale krant om te volgen. Deze krant, met zijn neutrale benadering en informele stijl, richt zich op een breed publiek en biedt een mix van lokaal en nationaal nieuws.

Voor de sportliefhebbers onder ons is L’Équipe een must-read. Met uitgebreide verslaggeving over nationale en internationale sportevenementen, biedt deze krant een diepgaande kijk op de sportwereld.

Kortom, de beste Franse krant voor jou hangt af van je interesses en wat je zoekt in een krant. Gelukkig biedt Frankrijk een breed scala aan kranten om uit te kiezen, dus er is voor elk wat wils. 

We hopen dat je met dit artikel gemakkelijker een keuze kunt maken!

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>