Beste Belgische krant

Beste Belgische krant: Top 5 voor Vlaanderen en Wallonië

Beste Belgische krant: Top 5 voor Vlaanderen en Wallonië

Nieuws is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, of je nu ’s avonds het journaal op tv kijkt, het nieuws volgt via social media, de krant leest op je tablet, of zoals vanouds de papieren krant leest. Het aantal mensen dat dagelijks de papieren krant leest, is zeker gedaald, maar tegelijkertijd is de digitale nieuwsconsumptie de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Als je graag op de hoogte blijft van het beste Belgische nieuws en de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland wilt volgen, dan kun je in dit artikel informatie over een aantal van de beste Nederlandstalige en Franstalige Belgische kranten vinden. Zo kun jij gemakkelijk de krant kiezen die het meest aansluit bij jouw persoonlijke behoeften en interesses.

België is een klein land met van oudsher een liberale instelling, verdeeld in drie verschillende taalgemeenschappen. De grootste regio is het Nederlandstalige Vlaanderen, dat ongeveer 6,5 miljoen inwoners telt. In Wallonië woont de Franstalige gemeenschap, dat zijn er zo’n 4,5 miljoen. De kleinste regio telt iets meer dan 76.000 inwoners en is van de Duitstalige Belgen. 

De diversiteit in taal en cultuur wordt goed weerspiegeld in de Belgische media. Er is dan ook geen sprake van een Belgische mediaregulering, maar van verschillende regelsystemen. In dit artikel schrijven we over de beste Nederlandstalige en de beste Franstalige kranten die België rijk is.

De beste krant van Vlaanderen

1. De Morgen 

Het Vlaamse publiek dat waarde hecht aan betrouwbaar en kwalitatief goed nieuws, leest De Morgen. Deze jongste krant van België is ontstaan in 1978, door de fusie van de Volksgazet en de Vooruit; beide socialistische kranten. Deze krant wil zijn lezers breed informeren, over de eigen leefomgeving, over de maatschappij waarin zij leven, maar tegelijkertijd ook over alle belangrijke thema’s die er in de wereld spelen. 

Dit zijn niet altijd de gemakkelijkste thema’s, maar men probeert altijd op een positieve manier naar de toekomst te kijken. Het overbrengen van informatie aan lezers gebeurt aan de hand van feiten, maar ook van meningen en perspectieven, zonder een bepaalde opinie op te dringen. 

De Morgen vindt diepgang belangrijk, of het nu gaat om politiek, duurzaamheid, economie, recensies en columns, maatschappelijke issues, of cultuur en kunst. Deze vooruitstrevende krant wil vandaag de dag geen politiek standpunt innemen, maar brengt zijn lezers wel graag in contact met ‘andere’ meningen en streeft naar wederzijds begrip. 

De Morgen is voor gelijkheid en komt op voor de zwakkeren in de samenleving. Ten opzichte van de macht, stelt De Morgen zich behoorlijk kritisch op. Deze vrijzinnige krant kwam tot stand door een joint venture – Mediafin – van Roularta met Rossel. Lees De Morgen op papier, digitaal, via de website, of via de app. Voor lezers die interesse in sport hebben is deze krant niet geschikt, want daar wordt relatief weinig aandacht aan besteed. 

Wist je trouwens dat De Morgen dagelijks gemiddeld 237.380 digitale lezers had in de periode van september 2022 tot mei 2023? (De Standaard had er gemiddeld 236.646 lezers en De Tijd 130.749.)

2. De Standaard

Begin 20e eeuw werd deze krant opgezet door een groepje Vlaamse katholieken. Later nam Gustaaf Sap, in 1927, het heft in handen en De Standaard werd onder hem al snel een rechtse en radicaal Vlaamse krant. Een krant die een was met de Vlaamse Beweging en opkwam voor de Vlaamse burgers die toen overheerst werden door de Franstaligen. 

De Standaard van nu, bericht Vlamingen op een degelijke manier over hun positie in Europa en in de wereld en kijkt daar op kritische wijze naar. Het is de stem van de Nederlandstalige Belgen, maar uit zich wel met respect naar alle medeburgers. Er wordt veel aandacht besteed aan politiek, maatschappelijke en economische zaken, maar er is ook genoeg plek voor lifestyle, vermaak, kunst en cultuur.

Deze krant onderzoekt en brengt artikelen uit over machthebbers en heeft grote interesse in veranderingen, zowel in eigen land, in Europa, als internationaal. De Standaard publiceert sinds 10 jaar bovendien een unieke wetenschapsrubriek. In 2012 verscheen ook de DS avonduitgave, maar die is alleen digitaal te lezen, via de website, of op je pc of mobiele apparaat.

3. De Tijd 

De Tijd was de eerste Vlaamse krant die in 1995 een online-editie lanceerde. Het is een typische zakelijke krant die gespecialiseerd is in financieel, economisch en politiek nieuws. Je vindt hier natuurlijk ook alle (live) informatie over de aandelenkoersen en artikelen met betrekking tot farma en biotech, transport en technologie. De Tijd is voornamelijk interessant voor grote ondernemers, beleggers en managers. 

Sinds 2009 worden De Tijd (en haar Franstalige zusje L’Echo) op roze papier gedrukt, beiden willen op deze manier benadrukken dat zij beurskranten zijn. De prettige weekendbijlage van De Tijd heet “Sabato” (zaterdag) en hierin lees je alles over food, reizen, interieur, wat te doen in de belangrijkste Belgische steden en in de Wereldsteden als NY, Londen en Parijs. Fonds is een maandelijkse uitgave met focus op B2B en B2C fondsen.

De Tijd heeft zijn redactie onderverdeeld in deelredacties als Politiek & Economie, Centrale Nieuwstafel, Netto, Ondernemen, Beleggen, Weekend en Reportage. Je kunt naar diverse podcasts van De Tijd luisteren, waaronder ook een wekelijkse podcast voor beleggers, “de Beursvoyeurs” genaamd. Dit dagblad wordt samen met L’Echo gezien als de meest betrouwbare krant van België. 

4. Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad werd opgericht door De Standaard en verscheen voor het eerst eind 1929. Deze van origine katholieke krant is vooral een volkskrant en profileert zich als kwaliteitskrant. Het hele gezin kan plezier beleven aan Het Nieuwsblad, want in de Jommekeskrant wordt nieuws over bekende Belgische stripverhalen als o.a. Suske en Wiske, F.C. De Kampioenen en Jommeke besproken. 

Je kunt bovendien dagelijks actuele cartoons van cartoonist Marec lezen. Het Nieuwsblad organiseert spaaracties en wedstrijden en in de zaterdagkrant kun je weekend nieuws en interessante vacatures vinden. De zondagkrant van Het Nieuwsblad is alleen te lezen in de digitale versie. Sport neemt een belangrijke plaats in en Het Nieuwsblad hecht grote waarde aan de Wielersport; niet voor niets organiseert het elk voorjaar de bekende Ronde van Vlaanderen. 

Je leest de papieren krant in tabloid formaat en belangrijke categorieën zijn Regio, Slimmer leven, Sport en N Magazine. 

5. Het Laatste Nieuws

De grootste krant van Vlaanderen verscheen voor het eerst in juni 1888. Het Laatste Nieuws (HLN) is verkrijgbaar in diverse regionale uitgaven en groeide eind 20e eeuw uit tot een liberale, populaire, maar wat sensatiegerichte krant. Daar kwam recentelijk echter verandering in. Het Laatste Nieuws wil nu vooral een boeiende krant zijn, voor alle Vlaamse gezinnen, en onafhankelijke artikelen publiceren. 

HLN voelt goed aan wat er leeft in Vlaanderen en onder de Vlamingen. Het geeft dan ook 21 regionale edities uit en heeft sport en showbizznieuws hoog in het vaandel staan. 

Elke regionale editie bevat hetzelfde katern met nationaal en enig internationaal nieuws, maar ook pagina’s met nieuws uit jouw eigen Vlaamse regio. 

Het formaat van de papieren uitgave is sinds 2022 een tabloid-formaat geworden. Je kunt deze krant ook digitaal lezen, maar wil je onbeperkt online toegang, dan kun je een HLN+ abonnement afsluiten.

De beste krant van Wallonië 

1. Le Soir  

Le Soir (De Avond) is een Franstalige krant die in Brussel en nog vijf andere regio’s verschijnt. Deze van oudsher onafhankelijke krant nam meestal geen politiek of religieus standpunt in, maar nam wel de Brusselse kleine burgerij onder zijn hoede. Le Soir ziet zichzelf als een progressieve krant, die zich wil inzetten voor vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen, multiculturaliteit en vrijheid van meningsuiting, 

Het wil niet de krant van de macht zijn, maar juist een tegenmacht. Eentje die naar zijn lezers luistert, en met interesse voor actualiteiten. Le Soir wil een spreekbuis zijn voor de Franstaligen in en rondom Brussel. In 2011 werd deze krant eenmalig in het Nederlands gedrukt, om zich verzoenend op te stellen tegenover de Vlaamse burgers.

Zowel de papieren Le Soir als de digitale, streeft naar een goed aanbod voor zijn lezers. Lesoir.be is een van de belangrijkste nieuwssites in België. Via de populaire rubriek “Fil de l’info” worden lezers op de hoogte gebracht van actualiteiten, alleen is slechts een klein gedeelte gratis te lezen. Het belangrijkste nieuws krijgt hier een plaatsje op de voorpagina onder de naam “A la Une”. Je hebt verder toegang tot alle rubrieken en columns. 

Het platform voor geabonneerden LeSoir+ heeft als doel de hoogopgeleide lezers te bereiken. Ook heeft Le Soir zijn papieren krant verbeterd, deze is nu luchtiger en gedurfder. De algemene focus van deze krant ligt op mensen, debat, opinie, analyse, onderzoek en kennis. De krant maakt hierbij strenge selecties. 

Op zaterdag kun je de weekendbijlage LENA lezen (Leading European Newspaper Alliance), als papieren krant of als abonnee van LeSoir+. LENA staat bomvol met de beste artikelen uit Europese kwaliteitskranten, denk aan La Repubblica, El País, of Die Welt. De nieuwe slogan van Le Soir is terecht “Repensons notre quotidien”, oftewel “Een nieuwe kijk op actualiteiten”.

2. La Dernière Heure

La Dernière Heure (Het laatste uur), ofwel La Dernière Heure/Les Sports, is een vooraanstaande, liberale Franstalige krant. Sport neemt hier een enorm belangrijke plaats in, maar er is zeker genoeg plek voor actualiteiten, politiek en lifestyle. La DH valt onder de IPM Group, samen met La Libre Belgique, die we straks zullen bespreken. 

Beide dagbladen bestaan al langer dan een eeuw, maar zijn technologisch toonaangevend.

DH.be is de site voor sportnieuws en ranglijsten, maar ook voor gevarieerd regionaal, nationaal en internationaal nieuws, elk uur geüpdatet. DH.be is bedoeld om elke dag meer internetgebruikers aan te trekken.

La Dernière Heure verschijnt in zeven regio-edities: 

Brabant, Brussel, Charleroi, Namen, Doornik – Aat – Moeskroen, Namen – Luxemburg en Luik. 

3. La Libre

La Libre Belgique, ook wel “The Free” genoemd, is een Franstalig Belgisch dagblad voor nationaal en internationaal nieuws. Deze krant is een hoogwaardig dagblad en een klankbord voor politieke, economische en culturele actualiteiten in binnen- en buitenland.

LLB wordt gezien als Franstalige tegenhanger van De Standaard.

La Libre werd clandestien in een kartonfabriek gedrukt tijdens WOII in het bezette België, en op humoristische wijze beschreven zij hun moeilijke positie in die tijd, maar weigerden pertinent zich aan enige censuur te onderwerpen. Lange tijd had deze krant een aanwezige katholieke tendens, maar tegenwoordig is dat niet meer zo; deze krant staat nu juist kritisch tegenover de standpunten van de kerk.

Deze krant verdedigt, zoals ze zelf zegt, de markteconomie in dienst van de sociale ontwikkeling en verdedigt van oudsher de Franstalige belangen. Sinds 2019 is de nieuwe slogan van LLB “We decoderen, Jij beslist”. Lezers kunnen gedetailleerde informatie lezen  over economische en financiële onderwerpen, denk aan economische trends, onroerend goed, of het bedrijfsleven, geschreven door experts.

La Libre Belgique geeft zes regionale edities uit:

La Libre Belgique Waals-Brabant, Bruxelles, Vlaandere, Luik, Henegouwen en Namen-Luxemburg.

4. L’Echo 

In 1881 werd L’Echo opgericht onder de naam “L’Echo de la Bourse de Bruxelles”. Dit dagblad is het referentiepunt voor economisch, zakelijk en financieel nieuws. L’Echo is net als zijn Nederlandstalige tegenhanger De Tijd een zakelijke krant. Elke dag kun je kwalitatief hoge, inspirerende, en betrouwbare artikelen verwachten. 

Voor ondernemers, beleggers en managers, is dit dagblad een onmisbaar instrument. In 2021 deed bureau Kantar onderzoek naar de betrouwbaarheid van Belgische dagbladen, en kwam zowel De Tijd als L’Echo naar voren als betrouwbaarste krant in België. L’Echo is beschikbaar als papieren krant en online op tijd.be, of in de app.

Het bijbehorende magazine Mon Argent biedt persoonlijke finance adviezen, vaak voor vermogende lezers. Het inspirerende weekendblad “Sabato” speelt in op lifestyle, luxe en persoonlijke interesses. Twee maal per jaar wordt de Private Banking katern uitgegeven, met als specialiteit vermogensbeheer en financiën. Het Wealth katern richt zich op zeer vermogende lezers die willen genieten, beleggen of investeren.

5. L’Avenir

L’Avenir verscheen in 1918 als Vers l’Avenir, het volgde het katholieke dagblad L’Ami de l’ordre op. Tegenwoordig is het vooral een regionaal dagblad dat kwaliteitsinformatie verstrekt. Dit dagblad is met name populair in Namen en Luxemburg. Hun nieuws richt zich vooral op de nationale en internationale actualiteiten, echter zonder de lokale wortels te vergeten. 

L’Avenir geeft negen regionale edities plus een tiende digitale editie voor Wallonië uit. Sinds 2020 heeft L’Avenir een jongere uitstraling gekregen en staat het dichter bij haar lezers.

De voorpagina heeft een duidelijke lay-out, zonder zwaar over te komen. Op de volgende pagina’s vind je kleurgecodeerde secties als België/Wereld, Highlights, Regio, Sport en Cultuur. Deze krant vindt leesbaarheid namelijk enorm belangrijk.

Hoe kies je de beste krant?

De keuze voor de beste krant gaat allereerst over je afkomst. Ben je Vlaams, dan kies je waarschijnlijk voor een Vlaams/Nederlandstalige krant. Ben je opgegroeid in Wallonië, dan zal je voorkeur uitgaan naar een Franstalig dagblad. In beide talen is er genoeg keuze.

Het kiezen van een krant doe je op basis van jouw taal, politieke voorkeur en persoonlijke interesses. In de Vlaamse De Standaard worden Vlamingen over hun positie in Europa en de wereld geïnformeerd. Terwijl De Standaard de stem van de Nederlandstalige Belgen is, is La Libre Belgique zijn Franstalige tegenhanger; het komt juist op voor de Franstaligen in België.

Geef je de voorkeur aan een betrouwbare en echt zakelijke krant, dan is de Franstalige L’Echo of de Vlaamse De Tijd iets voor je. Beiden zijn een vanzelfsprekende keuze voor grote ondernemers. Ga je daarentegen liever juist voor een sociale krant, die diepgang heeft en zich bekommert om duurzaamheid en mensen, dan is de Vlaamse De Morgen een mooie keuze. 

Zoek je een progressief Franstalig dagblad, dat opkomt voor de rechten van de mens, vrijheid van meningsuiting en multiculturaliteit, dan kies je voor Le Soir. Franstalige sportliefhebbers kiezen juist vaak voor La Dernière Heure/Les Sports, waar overigens nieuws, politiek en lifestyle een prominente plek innemen. 

Het Vlaamse Nieuwsblad is een echte familiekrant waarin ook Sport, en dan vooral Wielersport, veel aan bod komt. De krant is aantrekkelijk voor kinderen vanwege de aandacht die er aan bekende stripverhalen wordt gegeven.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>