Beste economische krant

Beste Economische krant: De top 5

Beste Economische krant: De top 5

Welke de meest populaire kranten zijn in Nederland, is ons wel duidelijk. De Telegraaf bijvoorbeeld, is een van de meest gelezen kranten en heeft een brede doelgroep. Het taalgebruik wordt dan ook relatief eenvoudig gehouden. Het Algemeen Dagblad is enigszins te vergelijken met De Telegraaf. Zoek je echter een krant van hoge kwaliteit, het liefst eentje die zich vooral op economische ontwikkelingen richt? Lees in dit artikel welke de beste economische kranten zijn!

Een krant die veel over economie schrijft, richt zich veelal op mensen met een hoger opleidingsniveau. Wij hebben een aantal Nederlandse kranten met elkaar vergeleken en daaruit bleek dat de dagbladen die over economie, politiek en cultuur schrijven, vaker no-nonsense artikelen publiceren. Laten we beginnen met de betrouwbare Volkskrant!

1. Volkskrant

De Volkskrant wordt uitgegeven sinds 1919, en werd als weekblad opgericht door de rooms-katholieke arbeidersbeweging. Tot de jaren 90 was het een linkse, progressieve krant. Nu is de Volkskrant een dagblad dat zich vooral richt op de hoger opgeleide doelgroep, die zelf zijn mening vormt aan de hand van objectieve en diepgaande artikelen: een maatschappelijk betrokken doelgroep.

De Volkskrant staat bekend om zijn diepgaande interviews en achtergrondartikelen, die veel verder gaan dan alleen nieuwsberichtgeving. Hoewel een van de meest gelezen kranten in Nederland, ligt de focus van de Volkskrant minder op sport en amusement dan bij andere kranten; deze ligt meer op economie en politiek.

Dit dagblad streeft naar objectiviteit en integriteit, hoewel hun columnisten, cartoonisten en recensenten niet gebonden zijn aan deze richtlijnen. Overdrijven is voor hen wel toegestaan en het belichten van zaken vanuit slechts één perspectief wordt ook niet geschuwd. Economisch nieuws vind je terug in de Binnen- en Buitenland artikelen, in de Live blogs en in de podcasts van de Volkskrant.

De Volkskrant plaatst maatschappelijke kwesties en discussies prominent in het middelpunt en het aanbod van columns is hier uitgebreid. Naar verluidt heeft dit dagblad meer dan 700 redacteuren, waardoor deze krant over een uitgebreider netwerk beschikt dan de gemiddelde Nederlandse krant. Dit is een van de redenen waarom de Volkskrant wordt beschouwd als een van de beste kranten van Nederland. 

Op zaterdag geeft de Volkskrant het Volkskrantmagazine & Volkskrant Banen uit. 

Volkskrantabonnees hebben gratis online toegang, ook tot AD, Het Parool, Trouw, en diverse regionale kranten. Je leest de Volkskrant online op krant.volkskrant.nl of via de digitale app. 

Eenmaal ingelogd kun je de krant direct lezen, thuis en onderweg. Als een van de meest gelezen kranten in Nederland, biedt de Volkskrant diverse abonnementsmogelijkheden, vaak in combinatie met prima aanbiedingen. Kies uit een Compleet abonnement, dan heb je de krant van papier, weekendkrant en magazine, en kun je ook digitaal de krant en alle artikelen onbeperkt lezen. 

Met Zaterdag plus digitaal krijg je een dikke weekendkrant en magazine thuis, plus onbeperkt digitaal de krant en artikelen lezen; Digitaal, waarmee je de krant onbeperkt digitaal kunt lezen plus alle artikelen; Digitaal basis waarmee je alleen alle artikelen onbeperkt kunt lezen. 

2. NRC

De liberale Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC) werd in 1843 opgericht en ging samen met andere kranten in 1970 op in het NRC Handelsblad zoals we dat nu kennen. Hoogopgeleide lezers kiezen heel vaak voor het NRC Handelsblad. NRC is maatschappelijk zeer betrokken, neemt altijd een neutrale houding aan en laat geen politieke voorkeur blijken. Je ontvangt dus objectieve informatie en vanuit daar vorm je jouw eigen mening. 

NRC staat bekend om zijn achtergrondinformatie over maatschappelijke onderwerpen, en het plaatsen van politiek en economisch nieuws in een breder daglicht. In deze krant kun je veel over nationale en internationale economie en financiën, de beurs, wetenschap, kunst, cultuur en politiek lezen. In de columns lees je over macro- en micro-economische trends.

NRC wordt gelezen door 4 miljoen mensen. De meeste lezers van NRC hebben een kritische kijk op nieuws en houden van nieuws dat dieper gaat, en waarbij ook de achtergrond verteld wordt. Dit liberale dagblad is van hoge kwaliteit en is de derde grootste betaalde krant van Nederland, het heeft een oplage van zo’n 200.000 exemplaren. In het archief van het NRC Handelsblad kun je artikelen vanaf het jaar 1931 tot vandaag de dag vinden. 

Klein nadeel kan zijn dat het NRC in de middag wordt geleverd, en houd je van lezen over sport of shownieuws, dan zit je hier verkeerd. Elke zaterdag komt het extra magazine uit.

Je hebt de keuze uit diverse abonnementen; Digitaal, Digitaal plus, Digitaal plus papieren krant, maar je kunt ook voor alleen een Weekend abonnement kiezen. 

3. Trouw

Trouw was, in de Tweede Wereldoorlog, een orthodox-protestantse verzetskrant. Inmiddels heeft Trouw een compleet ander imago, maar toch wordt er nog steeds wel aandacht besteed aan religie. We kunnen stellen, dat de van oudsher religieuze lezers van Trouw, zijn veranderd in maatschappelijk betrokken burgers met een wat socialistische inslag.

Net als NRC Handelsblad is Trouw een krant voor de kritische en hoger opgeleide lezer. Trouw informeert zijn lezers op een filosofische manier over politieke en economische kwesties, het laatste nieuws, nationaal en internationaal, zonder sensationele details en zonder enige poespas. Het dagblad besteed nauwelijks aandacht aan entertainment en sport. 

Als je graag geïnformeerd wilt blijven over economie, politiek, milieu, levensbeschouwing of onderwijs, dan is Trouw een goede keuze. Het dagblad heeft nog steeds een religieus tintje en hecht daarom ook veel belang aan naastenliefde, tradities, vrijheid en mensenrechten. Het nieuws wordt hier van alle kanten belicht. Onder de categorie “Duurzaamheid & Economie” vind je veel economisch nieuws en ook een Live blog.

In het katern “De verdieping” wordt er aandacht besteed aan beschouwingen en achtergronden. Op zaterdag komt de Trouw met een zaterdagmagazine van meer dan zestig pagina’s in berlinerformaat, “Tijdgeest” genaamd, waarin economische en politieke opinies, stellingen en vraagstukken zorgvuldig beantwoord en beargumenteerd worden, maar waar je ook interviews, levensverhalen, en boekrecensies lezen kunt.

Trouw richt zich ook online vooral op de achtergrond van economie, politiek, geloof, filosofie, natuur en ethiek. Dit dagblad is er voor diegenen die deel willen uitmaken van de maatschappij en deze vanuit diverse oogpunten willen begrijpen. Een abonnement op Trouw wordt in een Basis en een Plus-versie aangeboden, inclusief de papieren zaterdagkrant. 

4. Het Parool

Het Parool ontstond net als Trouw, als verzetskrant in de Tweede Wereldoorlog, in 1940 om precies te zijn, en is van origine sociaal democratisch. Het is een nationaal dagblad dat zich vooral op Amsterdam richt, en veelal gelezen wordt door wie zich verbonden voelt met deze prachtige stad. 

Je leest er nieuws met betrekking tot de lokale economie, politiek, sport en cultuur, maar deze krant geeft ook zijn geheel unieke kijk op het wereldnieuws. Journalist Herman Stil is economisch redacteur bij deze krant en schrijft over het lokale bedrijfsleven, Schiphol, winkels, horeca en vastgoed.

Lezers houden van de columns in Het Parool en de artikelen met uitgebreide achtergrondinformatie. Geest van vrijheid en onafhankelijkheid staan nog steeds hoog in het vaandel bij deze kwaliteitskrant. Het Parool bestaat doordeweeks uit:

  1. “de Nieuwskrant” met de belangrijkste actualiteiten uit Amsterdam, binnen- en buitenlands nieuws, economie, politiek, maar je leest ook veel over sport, kunst en media.
  2. de “PS”, boordevol verhalen achter de actualiteiten. Lees over de dagelijkse gang van zaken in Amsterdam, maar ook over wonen, films, finance en literatuur.

“PS van de Week” is de naam van het zaterdagse Parool magazine. Je leest hierin alles over de uitgaansagenda in Amsterdam en wat er te doen is op gebied van cultuur. Een enorm gewilde rubriek in het zaterdagblad is “Mijn Amsterdam”. Vijf keer per jaar kun je je hart ophalen in de zaterdagse themanummers over o.a. wonen en mode. 

Deze krant heeft al twee keer “The World’s Best Designed Newspaper of the Year” award gewonnen. Het Parool biedt zijn lezers vier type abonnementen aan; Compleet, met maandag t/m zaterdag de papieren en digitale krant, Zaterdag plus Digitaal, met op zaterdag een papieren krant in de bus, Digitaal, en Digitaal Basis.

5. Vrij Nederland

Ook Vrij Nederland is als verzetskrant ontstaan in 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later ging Vrij Nederland verder als weekblad en sinds 2016 is Vrij Nederland een politiek maandblad. De naam van deze krant werd ooit gebaseerd op die van radiozender “Radio Vrij Nederland”. 

In de jaren negentig maakte de Volkskrant een enorme groei door en dit ging helaas ten koste van Vrij Nederland. VN moest zich noodgedwongen meer op opinie gaan richten. In 2016 werd VN een maandblad dat zich meer ging focussen op de toekomst, dan op actualiteiten. Het wilde zich onderscheiden van alle andere kranten.

Het blad ging zich nog meer richten op politiek en economie, en met name op de ongelijkheid en de oneerlijke verdeling van de welvaart in de wereld. Het blad kreeg een linksere visie. Vrij Nederland is misschien eerder een opinieblad dan een krant, maar omdat het belangrijk economisch en politiek nieuws brengt, mocht het in dit rijtje niet ontbreken. 

De kritische manier van schrijven maakt Vrij Nederland journalisten niet populair bij de autoriteiten. Zij willen zich alleen op een serieuze manier bezighouden met politiek, economie, samenleving, cultuur, kunst en wetenschap en er wordt alleen over zeer belangrijke zaken geschreven. 

VN hecht bovendien waarde aan techniek, duurzaamheid en filosofie. Vrij Nederland hoopt op nog meer leden, om hun journalisten nog dieper te kunnen laten speuren, zodat hun artikelen “de waan van de dag overstijgen”, zoals het blad zelf zegt. Je kunt kiezen uit drie type abonnementen: 

Online, met toegang tot alle onlineartikelen; Online plus, met toegang tot alle onlineartikelen en het boek “Kies toch niet steeds de kant van de macht” cadeau; Compleet, met toegang tot alle onlineartikelen, “Kies toch niet steeds de kant van de macht” cadeau en 11 maal Vrij Nederland plus eenmalig een Thrillergids thuisbezorgd.

Hoe kies je de beste krant?

Het kiezen van de juiste krant hangt volledig af van je leesvoorkeuren en interesses. Elke krant richt zich op actuele gebeurtenissen, maar de focus kan sterk variëren. Sommige kranten leggen veel meer nadruk op politieke of economische zaken, terwijl andere zich meer richten op sport of sensatie. 

Bovendien bieden de beste kranten vaak weekend specials aan, zoals het diepgaande zaterdagblad van Trouw met de naam “Tijdgeest” of bijvoorbeeld de “PS” van het Parool, met indrukwekkende verhalen achter het nieuws. Als je op zoek bent naar hoogwaardige kwaliteit en graag diepgaande artikelen en interviews leest, passen dagbladen als Volkskrant, NRC of Trouw goed bij je. 

Bij deze dagbladen ligt minder nadruk op sport en amusement. Het NRC Handelsblad richt zich voornamelijk op economie, politiek, en cultuur. Het lezen van NRC biedt dus een heel andere ervaring dan bijvoorbeeld De Telegraaf of het AD. Voor belangrijke en unieke artikelen op het gebied van economie, politiek en maatschappij kun je terecht bij het maandblad Vrij Nederland.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>