Beste Italiaanse krant

Beste Italiaanse kranten: De top 5

Beste Italiaanse kranten: De top 5

Wist je dat papieren kranten in Italië niet vanzelfsprekend ‘s ochtends op de deurmat liggen? Je hebt hier slechts in enkele steden de mogelijkheid de krant thuis te laten bezorgen, maar daar betaal je een behoorlijke prijs voor. Nee, de Italiaan gaat liever gewoon naar de “edicola” (krantenkiosk) om daar zijn papieren krant te kopen, of bladert deze door in de bar waar hij ‘s ochtends zijn espresso drinkt.

Italianen houden van hun krant, en velen van hen zijn nog steeds verknocht aan de ouderwetse papieren versie. De belangrijkste kranten in Italië zijn: La Repubblica met een oplage van 710.000, de Corriere della Sera met een oplage van 780.000 en op de derde plaats La Stampa met 418.000. 

De Italiaanse kranten zijn voor van origine niet-Italiaans taligen niet heel gemakkelijk te lezen. Dat is vooral vanwege het enorm rijke taalgebruik en de vele synoniemen die de journalisten gebruiken, maar buiten dat, moet je ook enige kennis hebben van de Italiaanse cultuur, politiek en geschiedenis. Welke zijn de beste Italiaanse kranten?

1. La Repubblica 

La Repubblica, met Rome als thuisbasis, is een van de meest populaire Italiaanse kranten. 

Het is namelijk de enige krant die verspreid wordt over alle provincies. La Repubblica is een wereldse krant met oog voor burgerrechten onder alle (politieke) omstandigheden. Inclusiviteit is een belangrijk issue en de krant is een referentiepunt voor lezers die de autoriteiten ter discussie stellen.

Sinds 1976 schrijven de toonaangevende journalisten van La Repubblica “over al het nieuwe, het mooie en het tragische in ons ingewikkelde land”. Oprichter van La Repubblica Eugenio Scalfari koos ervoor om een niet religieuze, linkse krant neer te zetten, waarin gelijkheid en solidariteit hoog in het vaandel stonden. La Repubblica weerspiegelt de Italiaanse maatschappij en schrijft over lifestyle, de laatste trends en cultuur. 

Ze wil dat haar lezers goed geïnformeerd zijn, en een dieper begrip bij hen creëren. De inhoud van deze krant wil bijdragen aan een verbonden samenleving. Velen lezen de krant vanwege zijn interessante weekbladen. “Venerdì” (Vrijdag), het wekelijkse blad van La Repubblica dat vol staat met interviews, diepgaand nieuws en reportages, maar ook voor het tweede weekblad genaamd “Robinson”, dat vooral voor cultuur en columns staat. 

Naast de papieren krant kun je genieten van online nieuws, ook via de app, naar video’s kijken en podcasts luisteren. Met een abonnement heb je toegang tot:

Al het nieuws, diepgaande reportages, het complete podcast-aanbod, nieuwsbrieven,

spelletjes en heb je toegang tot GEDI Smile, een club met vele voordelen en prijzen.

Het motto van La Repubblica is “Resta sempre sul pezzo!”, ofwel “Blijf altijd scherp!”

2. Corriere della Sera 

Il Corriere della Sera is een van de meest gelezen dagbladen van Italië, dat bovendien het vaakst in papieren versie gelezen wordt. Op 5 maart 1876 verscheen het eerste nummer van Il Corriere della Sera. Deze historische krant wordt gepubliceerd in Milaan en wordt terecht  “Het venster op het Italiaanse dagelijkse leven” genoemd.

Als een van niet alleen de oudste, maar ook een van de meest gewaardeerde kranten van Italië, geeft Corriere della Sera inzicht in de belangrijkste dagelijkse zaken van Italië. Dit doet de krant op een professionele en kritische manier, haar journalisten zijn alert, houden zich aan de feiten en gaan zeer diep in op elk onderwerp.

Ter gelegenheid van haar 125e verjaardag in 2001 richtte La Corriere de “Stichting Corriere della Sera” op. Het historisch archief van de krant werd voor het publiek toegankelijk gemaakt en de stichting stelde zich als doel de Italiaanse taal en cultuur in Italië en in de wereld te promoten.

Gemakkelijk relevant nieuws lezen en qua sport veel meer dan alleen voetbal, is een belangrijke reden om voor de Corriere della Sera te kiezen. Het grafisch ontwerp en de lay-out van dit dagblad zijn bovendien erg herkenbaar. Er zijn diverse populaire columns te lezen over cultuur, gezondheid en mode, maar ook over heel specifieke onderwerpen. 

In het weekend kan men tegen betaling het vrouwenweekblad “Donna” bij de Corriere kopen. Net als bij de meeste andere dagbladen, wordt ook hier een abonnement aangeboden, om toegang te hebben tot extra content. Je kunt voor drie opties kiezen, waarbij de “Naviga” de goedkoopste en prima versie is. De andere twee versies “Digita” en “Tutto” zijn een stuk duurder. 

Sinds eind 2023 hebben lezers ook de mogelijkheid om de audioversies van alle artikelen op www.corriere.it te beluisteren.

3. La Stampa

Net zoals Corriere della Sera het dagblad is voor Lombardije, is La Stampa de krant voor de regio Piëmont. De redactie van dit Italiaanse dagblad is gevestigd in Turijn. Het is het derde grootste dagblad in Italië in oplage. La Stampa werd ooit bekend onder de naam Gazzetta Piemontese; in 1895 nam het zijn huidige naam aan, met de oude naam als ondertitel tot 1908.

De krant wordt voornamelijk verspreid in Piëmont, Valle d’Aosta en Ligurië. Het akkoord voor gezamenlijke publicatie met een aantal kleinere dagbladen verspreid over het hele land echter, heeft haar populariteit ook in andere delen van het land bevorderd (bijvoorbeeld met Cronache di Napoli, Corriere Romagna en Il Domani della Calabria).

De Italiaanse uitgeverij Editrice La Stampa was onderdeel van het Fiat Chrysler Automobielconcern, dat tot 2015 La Stampa uitgaf. In 2008 werd John Elkann, kleinzoon en erfgenaam van Gianni Agnelli, gekozen tot voorzitter. La Stampa is wijd verspreid in Noord-Italië en wordt beschouwd als een geloofwaardige krant. 

Dit dagblad schrijft over alles wat er in Italië aan de hand is op sociaal, politiek, economisch en cultureel vlak, maar ook op het gebied van sport. Dit neemt echter niet weg dat La Stampa ook op een accurate manier wereldnieuws verslaat. La Stampa is het referentiepunt voor gematigde liberalen. 

Deze krant heeft een uitstekende online site, en met een abonnement heb je onbeperkt toegang tot alle inhoud ervan, ook tot de negen lokale edities. Je bladert met gemak door 

alle bijlagen als “Affari e Finanza” (Zaken en Financiën), “Il Venerdì” (De Vrijdag), “D la Repubblica”, “Robinson” en “Live”. Een erg leuke rubriek is “Qua La Zampa” (Hier met die poot), die gewijd is aan huisdieren.

Sinds 2020 worden de actualiteiten overdag direct online gepubliceerd. Deze zelfde artikelen verschijnen de volgende dag in de papieren krant. La Stampa was overigens de eerste grote Italiaanse krant die op deze manier haar nieuws produceerde.

4. La Gazzetta dello Sport 

De iconische voorpagina’s van deze krant staan bij velen op het netvlies gebrand. Als we het over de beste Italiaanse kranten hebben, mag La Gazetta Dello Sport zeker niet ontbreken. La Gazzetta dello Sport, ook “La Bibbia Rosa” (De Roze Bijbel) of kortweg “Gazza” genoemd, is sinds 1896 een van de mooiste sportkranten ter wereld.

De krant wilde toen al opvallen, dus nam het eerst een groene kleur aan, maar besloot een paar jaar later dat roze toch mooier was. La Gazzetta verscheen door een samenwerking tussen de oprichters van twee wielersportkranten “Il Ciclista” en “La Tripletta”, met als bedoeling al het sportnieuws in een krant te bundelen. 

De Gazza organiseert al sinds 1909 de Giro d’Italia en de leiderstrui is natuurlijk roze. Wielrennen neemt nog steeds een heel belangrijke plaats in, maar voetbal is pas echt heilig in Italië, dus daar wordt enorm veel over geschreven in deze sportkrant. La Gazzetta is niet alleen betrokken bij vele wielersport evenementen, maar bijvoorbeeld ook bij de marathon van Milaan en bij diverse skikampioenschappen. 

Vanaf 1996 geeft Gazza ook een weekblad uit op zaterdag, met de naam “Sportweek”. De lezers van La Gazzetta hebben een passie voor sport en zijn voornamelijk actieve mensen. 

Acht op de tien lezers beoefenen minstens een sport. Favoriet zijn voetbal, wielrennen, tennis en zwemmen, gevolgd door hardlopen, volleybal, basketbal en skiën. 

Je kunt hier verder nog over wedden op sport, gezondheid en actief leven, actualiteiten en showbizznieuws lezen. Het meest complete digitale abonnement van La Gazzetta geeft toegang tot alle artikelen en is inclusief “Sportweek” en andere speciale edities, het basis-abonnement geeft toegang tot alle berichten en nieuws op Gazzetta.it. 

Deze krant ligt in papieren versie echter dagelijks in elk Italiaans café, waar je er ook lekker doorheen kunt bladeren!

5. Il Sole 24 Ore

Il Sole 24 Ore bestaat al anderhalve eeuw en is een van de beste financiële dagbladen voor de Italiaanse zakenwereld en dient veelal als referentiepunt voor economen. Het is ook een bedrijf dat genoteerd staat op de Italiaanse effectenbeurs. De grootste aandeelhouder van Il Sole 24 Ore is Confindustria, een club van Italiaanse ondernemers. 

Dit dagblad schrijft over de Italiaanse aandelenmarkt, over sparen en internationale financiën. In de jaren negentig werd de website ilsole24ore.com gelanceerd, maar ook het persbureau Radiocor en de nieuwszender Radio 24. Il Sole wil vrij ondernemerschap op meerdere manieren bevorderen.

Deze krant geeft een stem aan het bedrijfsleven en de financiële markten. Haar journalisten doen op een precieze manier verslag en achter alle artikelen schuilt goed gedocumenteerde informatie. Zij zien het als hun taak het nieuws te rapporteren en analyseren, maar willen zelf geen nieuws maken. Ze vragen lezers altijd om hun mening en om bij te dragen aan nieuwe info.

Ook al draait het in deze krant vooral om de financiën, toch deinst zij niet terug om commentaar te leveren op belangrijke nationale en internationale actualiteiten. Wist je trouwens dat Il Sole 24 Ore elk jaar onderzoek doet naar “La Qualità della Vita in Italia” (De Kwaliteit van Leven in Italië) Ieder jaar publiceert Il Sole hier een zeer interessant en uitgebreid artikel over.

Hoe kies je de beste Italiaanse krant?

Uitzoeken wat de beste krant voor jou is kan lastig zijn. Misschien wil je de Italiaanse krant lezen om goed op de hoogte te blijven van de politiek en het nieuws in Italië, of wellicht om slechts de Italiaanse taal wat beter te leren kennen. Wij kozen in dit artikel vooral voor de meest betrouwbare en onpartijdige kranten.

Natuurlijk hangt je keuze voor de beste Italiaanse krant af van jouw interesses; als je een sportgek bent, moet je natuurlijk voor La Gazzetta dello Sport kiezen. Ben je juist geïnteresseerd in politiek en actualiteiten, dan kun je onpartijdige artikelen in de Corriere della Sera lezen. 

Zoek je een eerlijke, maar gratis krant, dan kies je voor de La Repubblica, al is diepgaand nieuws hier ook tegen betaling. Lees je graag over de Italiaanse en internationale beurzen, dan zou Il Sole 24 Ore jouw favoriet kunnen zijn. Het is helemaal aan jou!

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>