Spanje en de Spaanstalige wereld hebben een bruisende media-industrie met een breed scala aan gedrukte en online kranten.
Als je nog niet bekend bent met de beste Spaanse kranten, is dit het perfecte moment om een kijkje te nemen. In dit artikel zullen we enkele van de beste Spaanse kranten bespreken die momenteel te vinden zijn, zodat je altijd op de hoogte blijft van het Spaanse nieuws en de laatste ontwikkelingen. We helpen je graag bij het vinden van de Spaanse krant die het beste aansluit bij jouw persoonlijke behoeften.
1. El País
El País, opgericht in 1976 door José Ortega Spottorno, wordt beschouwd als de meest gelezen krant van Spanje. Het biedt een breed scala aan nieuws en vermijdt daarbij conventionele benaderingen, waardoor het een gevarieerd en breed publiek aantrekt. Met verrijkende en diepgaande inhoud over de laatste trends, weet El País elke lezer te boeien.
De krant richt zich op diverse onderwerpen, waaronder economie, markten, financiën, huisvesting, onderwijs, rechten en zaken.
El País, gevestigd in Madrid, geniet zowel nationaal als internationaal aanzien en heeft de grootste oplage en het grootste aantal lezers van alle Spaanse kranten. Buiten Spanje wordt het beschouwd als de referentiekrant binnen de Spaanse pers. Wanneer buitenlandse kranten nieuws uit Spanje publiceren, gebruiken ze dus vaak artikelen uit El País, die ze vertalen en publiceren.
Behalve het hoofdkantoor in Madrid, heeft de kant ook kantoren in andere grote Spaanse steden, zoals Barcelona, Sevilla, Valencia, Bilbao en Santiago de Compostella.
Politiek gezien neigt de krant naar het centrum-linkse spectrum, met een progressief karakter in ethische kwesties. Echter bindt het zich niet specifiek aan een politieke partij.
El País is onderdeel van het mediabedrijf Grupo PRISA, wat het grootste mediabedrijf in Spanje is. Bovendien staat de krant bekend om zijn pro-Europese standpunten en heeft het herhaaldelijk steun betuigd aan koning Juan Carlos voor zijn bijdrage aan de democratie in Spanje.
El País onderscheidt zich van andere kranten door zijn sobere lay-out met keurig opgemaakte pagina’s. Verder besteedt de krant veel aandacht aan internationaal, cultureel en economisch nieuws in vergelijking met andere Spaanse kranten. Het biedt ook verschillende extra bijlagen, zoals “Futuro” (over wetenschap), “Ciberpaís” (over computers en elektronica), “The New York Times” (met vertaalde artikelen), “EP3” (gericht op jongeren), “Ocio” (vrije tijd), “Babelia” (literatuur), “El Viajero” (reizen) en “Negocios” (financieel-economische bijlage). Op zondag wordt er een extra magazine meegeleverd met de krant: “El País Semanal”.
El País noemt zichzelf “de globale krant” (“El periódico global”), want ze werken samen met Le Monde en The New York Times. Hun samenwerking met de NYT omvat een extra bijlage met Spaanse vertalingen van artikelen die in die krant zijn gepubliceerd. De International New York Times heeft op zijn beurt een bijlage met Engelstalige samenvattingen van artikelen uit El País.
El País is niet alleen het meest bezochte nieuwsportaal in Spanje, maar ook het meest bezochte nieuwsportaal ter wereld in de Spaanse taal. In juli 2020 werden meer dan 1.900.000 exemplaren van de gedrukte versie verkocht. En in september 2020 hebben meer dan 11,5 miljoen unieke gebruikers de website bezocht. Alsof dat nog niet genoeg is, behoort het tot de 500 meest bezochte pagina’s ter wereld. Hoewel deze cijfers mogelijk in de tussentijd zijn veranderd, blijft El País een van de meest gerenommeerde kranten van Spanje.
Wat betreft de papieren versie, heeft El País veder nog een “globale versie” die wordt gedrukt en verspreid in heel Latijns-Amerika.
2. El Mundo
De oorspronkelijke naam van de gedrukte versie van deze krant was “El Mundo del Siglo XXI”. El Mundo, wat “De Wereld” betekent in het Spaans, is opgericht in 1989 door Pedro Ramírez, een Spaanse inwoner van Madrid. Vanaf het begin heeft El Mundo zichzelf gepositioneerd als een krant die zich richt op onderzoeksjournalistiek in Amerikaanse stijl. Het is echter opmerkelijk dat de krant soms toegeeft aan de verleiding van sensatie.
Pedro Ramírez heeft sinds het begin kritiek geleverd op socialisten en op de concurrent El País. Hoewel de krant zichzelf presenteert als liberaal, heeft het vaak redactionele standpunten die meer in lijn liggen met centrum-rechtse ideeën. El Mundo heeft wel een wat mildere benadering ten opzichte van kwesties zoals de katholieke kerk en het homohuwelijk, in vergelijking met andere rechtse Spaanse kranten zoals ABC en La Razón. Door zijn vage redactionele koers is het soms lastig om de politieke oriëntatie van de krant vast te stellen.
El Mundo heeft zich in de Spaanse krantenwereld weten te onderscheiden door zijn moderne aanpak en wordt uitgegeven in Madrid. Het is dus een concurrent van El País, dat de grootste oplage heeft als algemeen nieuwsblad in Spanje. El Mundo komt op de tweede plaats en valt onder de Italiaanse RCS MediaGroup, die ook eigenaar is van de Italiaanse krant Corriere della Sera.
De krant biedt verschillende bijlagen, zoals “La Luna de Metrópoli”, die zich richt op cultuur, en “Yo Dona”, gericht op vrouwen. Op zondag wordt er een extra magazine meegeleverd. Elk jaar komt het “Suplemento 100 colegios” uit, waarin scholen en universiteiten kwalitatief met elkaar worden vergeleken. Dit supplement is in de loop der jaren een begrip geworden in het Spaanse onderwijs. Behalve de nationale editie produceert de krant ook regionale edities.
De inhoud van de digitale versie van de krant verschilt van die van de papieren versie; het is meer dan een verlengstuk van de papieren versie. De digitale krant heeft bovendien naar verluidt meer dan 9 miljoen unieke gebruikers. Hierdoor is het het op een na meest gelezen nieuwsportaal in het Spaans ter wereld, vóór Clarín en La Nación, beide Argentijnse kranten.
Het verschil tussen de concurrenten El País en El Mundo ligt ‘m in diverse zaken. Zo wordt er over het algemeen aangenomen dat El País centrum-links is, terwijl El Mundo juist meer centrum-rechts is georiënteerd. Bovendien zijn hun stijlen anders: voor een meer analytische benadering zou El País geschikter zijn dan El Mundo, dat soms neigt naar sensatie.
3. ABC
Met meer dan een eeuw aan ervaring blijft ook het ABC één van de top vijf dagbladen van Spanje. Opgericht in 1903, door Luca de Tena, biedt het een breed scala aan informatie: economisch, nationaal, internationaal, cultureel, sport, geschiedenis en zelfs wetenschap.
ABC wordt uitgegeven in Madrid en is de oudste nog steeds bestaande krant in de hoofdstad. Het staat in Spanje op de derde plaats qua oplage. ABC heeft elf edities, waarvan Madrid en Sevilla de meest prominente zijn.
De krant staat voornamelijk bekend om zijn opiniestukken op pagina drie genaamd “La Tercera”, en het vermogen om de lezer te boeien met een interessante schrijfstijl. De krant heeft ook erkenning gekregen voor zijn berichtgeving over de Spaanse cultuur en kunst.
De krant staat bovendien bekend om zijn conservatieve en monarchistische standpunten en volgt een uitgesproken rechtse koers. Feitelijke informatie proberen ze in deze krant naar buiten te brengen op een manier die emoties opwekt of stereotypen benadrukt. Het doel hiervan is hun conservatieve standpunten te ondersteunen. Aan de andere kant biedt de krant over het algemeen betrouwbare informatie.
Het dagblad valt op door zijn unieke lay-out, met een afwijkend formaat, een (actie)foto die de hele voorpagina beslaat en de nietjes in de rug. Ze besteden bij deze krant aandacht aan grafische vormgeving en gebruiken altijd veel foto’s.
ABC wordt veelal gelezen om zijn opiniestukken, waar lezers worden uitgedaagd om na te denken over complexe kwesties. Als je geïnteresseerd bent in conservatieve politiek en monarchisme, biedt ABC artikelen en redactionele standpunten die je kunnen aanspreken. Het biedt bovendien een breed scala aan nieuws, zodat je altijd goed op de hoogte blijft van de actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen in Spanje en daarbuiten.
4. La Vanguardia
La Vanguardia, (ofwel “De Avant-Garde”), is een Spaans dagblad gevestigd in Barcelona en uitgegeven door Grupo Godó. Het is een van de oudste Spaanstalige kranten en de vierde grootste Spaanse krant wat oplage betreft, na El País, El Mundo en ABC, die allemaal in Madrid worden gepubliceerd. La Vanguardia is het meest wijdverspreide dagblad buiten Madrid en geniet ook de hoogste lezersaantallen in Catalonië.
Over het algemeen wordt La Vanguardia beschouwd als centrumrechts en liberaal georiënteerd. De krant is verder niet verbonden aan een politieke beweging. De krant wordt in het Spaans uitgegeven en – sinds haar 130e verjaardag op 3 mei 2011 – ook in het Catalaans.
La Vanguardia brengt iedere dag de extra bijlage “Vivir” uit dat nieuws uit de samenleving omvat. Bovendien worden er regionale bijlagen gepubliceerd voor de provincies Girona en Tarragona. Wekelijks biedt de krant nog andere supplementen, waaronder “Lunes Match” voor sportnieuws, “Cultura’s” voor culturele berichtgeving, “Dinero” voor economische onderwerpen, “es” voor lifestyle-informatie, “Què Fem?” voor uitgaanstips in Barcelona en Catalonië, en “TVmanía” als televisiegids. Ten slotte wordt er iedere zondag een extra magazine meegeleverd met de krant.
La Vanguardia is een betrouwbare bron van nieuws, zowel op regionaal niveau in Catalonië als op nationaal en internationaal niveau. Voor lezers die geïnteresseerd zijn in Catalaanse politiek, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen, heeft La Vanguardia veel te bieden. En dankzij de diverse bijlagen is deze krant aantrekkelijk voor een breed publiek met uiteenlopende interesses. In het Parool hebben ze zelfs een sectie waarin ze nieuwsberichten delen uit La Vanguardia.
Wat de digitale mediawereld betreft, is La Vanguardia toch wel de leider in Spanje. Ze hebben maar liefst 22,7 miljoen unieke maandelijkse lezers, volgens de gegevens van het officiële metinginstituut comScore in februari 2021.
Na La Vanguardia komen El Mundo (22,1 miljoen lezers), El Español (20,7 miljoen), ABC (20 miljoen), El Confidencial (19,2 miljoen) en El País (19 miljoen). Wederom kunnen ook deze cijfers met de tijd zijn veranderd.
Met de opkomst van mobiele webtoegang evolueren gedrukte communicatievormen steeds meer naar digitale formats. Mobiel nieuws vergroot de toegang tot informatie voor het publiek en beperkt tegelijkertijd de kosten voor uitgevers en de impact op ons milieu.
5. Diario Marca
Marca is de meest gelezen sportkrant van heel Spanje, omdat het uitsluitend sportnieuws behandelt en we allemaal weten hoe fanatiek mensen over sport zijn in dit land. Marca werd opgericht in 1938, met hoofdkantoor in Madrid en uitgegeven door Grupo Recoletos. De krant concentreert zich voornamelijk op voetbal, met bijzondere aandacht voor Real Madrid vanwege de Madrileense achtergrond. Toch besteedt het ook ruime aandacht aan andere voetbalclubs en diverse sporten.
Marca wordt geschreven in het Castiliaans, met een dagelijkse oplage van ongeveer 403.000 exemplaren. Bovendien is de optelsom van de vijf overgebleven sportkranten niet te vergelijken met het totale aantal van Marca: As (631.000), Mundo Deportivo (299.000), Sport (276.000), SuperDeporte (27.000) en Estadio Deportivo (17.000). Dit zijn cijfers uit 2020.
De krant had voorheen een televisiezender (tot 2013) en een radiostation dat nog operationeel is. Hun gezamenlijke Facebook- en Twitter-accounts hebben bijna 10 miljoen volgers verzameld.
Er is zelfs een “Marca English”, met Marca nieuws vertaald naar het Engels. Daarnaast deelt ook de Telegraaf nieuwsberichten van Marca.
Diario Marca is de perfecte krant als jij geïnteresseerd bent in uitgebreid sportnieuws. Vooral voetbal wordt veel over geschreven, maar ook over andere populaire sporten zoals basketbal, tennis en wielrennen. Je kunt er terecht voor dagelijkse updates, analyses, interviews en achtergrondverhalen over jouw favoriete teams en atleten.
Marca is een van de meest gelezen betaalde kranten in Spanje, met een lange geschiedenis en een sterke aanwezigheid in de media. Het is een krant die algemeen wordt beschouwd als een betrouwbare bron van informatie. Als Real Madrid jouw favoriete team is, is deze krant onmisbaar, aangezien de club het hoofdonderwerp vormt. Behalve informatieve nieuwsberichten, biedt Marca ook opinieartikelen, columns en analyses van deskundigen en insiders in de sportwereld. Zo kun je als lezer altijd verschillende perspectieven en inzichten krijgen.
Hoe kies je de beste krant?
De keuze voor de beste krant van Spanje hangt natuurlijk af van een hoop factoren, waaronder persoonlijke interesses, politieke voorkeuren en behoeften aan specifieke nieuwsdekking. Zoek je een Spaanse krant met een breed scala aan nieuws, analyses en opinies over diverse onderwerpen – zoals politiek, economie, cultuur en maatschappelijke kwesties – dan is El País een uitstekende keuze. Het is de referentiekrant binnen de Spaanse pers, met een progressief karakter in ethische kwesties.
Voor degenen die de voorkeur geven aan een meer onderzoeksgerichte benadering van nieuws en een centrum-rechtse politieke oriëntatie, kan El Mundo een geschikte optie zijn. Het staat bekend om zijn moderne aanpak en richt zich op onderzoeksjournalistiek in Amerikaanse stijl, met een focus op politiek, economie en cultuur.
Voor lezers die zich willen concentreren op conservatieve en monarchistische standpunten, biedt ABC een uitgesproken rechtse koers en een unieke lay-out met opiniestukken en grafische vormgeving.
Lezers die geïnteresseerd zijn in regionaal nieuws en politieke ontwikkelingen in Catalonië, evenals nationaal en internationaal nieuws, kunnen op La Vanguardia rekenen. De krant biedt ook diverse bijlagen en is zowel in het Spaans als in het Catalaans beschikbaar.
Voor sportliefhebbers, met name voetbalfans, biedt Diario Marca uitgebreide en betrouwbare sportverslaggeving. De focus ligt op Real Madrid, maar ze bieden ook genoeg informatie over andere sportteams en disciplines.
Houd er eventueel rekening mee dat de genoemde cijfers in dit artikel mogelijk niet de meest recente cijfers zijn.