Landelijke dagbladen historie

Landelijke dagbladen in Nederland: Hoe ze groot zijn geworden

Landelijke dagbladen in Nederland: Hoe ze groot zijn geworden

Kranten worden nu nog steeds onderverdeeld in lokaal, regionaal, landelijk, of internationaal. Soms worden ze onderverdeeld in dag- week- of maandblad, al lijkt het tijdperk van de lokale weekbladen, bijna verdwenen in Nederland. Wat we vooral zien zijn de nationale dagbladen, die ons eventueel voorzien van lokaal of regionaal nieuws.

De Telegraaf

De Telegraaf is het grootste ochtendblad in Nederland, het staat bekend om zijn hoge amusementsgehalte. Het blad werd ooit opgericht door Henry Tindal en verscheen vanaf 1 januari 1893 dagelijks. Tindal lanceerde tegelijkertijd echter ook een goedkoper dagblad, De Courant genaamd. 

Tien jaar later verkocht Tindal De Telegraaf en de Courant echter aan Holdert. Deze kocht ook Het Nieuws van de Dag op en lanceerde naast De Telegraaf dus ook “De Courant – Het Nieuws van de Dag”, een op Amsterdam gerichte middagkrant. 

Het Nieuws van de Dag hield er in 1998 mee op, maar populistisch dagblad De Telegraaf bestaat nog steeds en valt nu onder het Belgische Mediahuis. Dit landelijke dagblad verschijnt van maandag tot en met zaterdag en schrijft over binnen- en buitenlands nieuws,  inclusief politiek, economie, buitenlands beleid en conflicten. 

Misdaad, politie-onderzoeken en rechtbankverslaggeving zijn onderwerpen die uitgebreid weergegeven worden. De krant biedt echter ook enige dekking van regionaal nieuws, voornamelijk in de grote steden van Nederland. De Telegraaf bevat een dagelijkse sportsectie, Telesport genaamd, en een dagelijkse financiële sectie; de Financiële Telegraaf. 

In roddelrubriek Privé kun je dagelijks shownieuws lezen en Stan Huygens heeft zijn eigen societyrubriek in De Telegraaf. Op zaterdag is de krant extra dik en ontvang je het magazine Vrouw er gratis bij. Over het algemeen richt De Telegraaf zich op een breed publiek.

Trouw 

Trouw werd in 1943 in Amsterdam opgericht als protestants-christelijk dagblad, en was toen een van de grootste ondergrondse, antirevolutionaire bladen. In 1944 kwam het dagblad ook uit in Zuid-Nederland, dat al bevrijd was, en na de volledige bevrijding van Nederland werd het een landelijk dagblad. 

Na het vertrek van hoofdredacteur Slot veranderde Trouw van een revolutionair dagblad, in een maatschappelijk dagblad. In 1965 werd Trouw een ochtendkrant en fuseerde kort daarna met Het Kwartet onder Perscombinatie NV. Trouw wordt sinds 2009 uitgegeven door DPG Media. 

Trouw wil een breed georiënteerde kwaliteitskrant zijn, maar richt zich in het bijzonder op religie en filosofie, duurzaamheid, onderwijs, gezondheidszorg en wetenschap. Trouw richt zich op lezers die betrokken zijn bij de samenleving. De doelgroep van deze krant zijn mensen die verdieping zoeken in het internationale, landelijke, maar ook lokale nieuws. 

Trouw probeert bovendien altijd de oorzaken van gebeurtenissen uit te leggen, op een onafhankelijke manier.

Het Algemeen Dagblad

In 1939 nam de Nieuwe Rotterdamse Courant het Dagblad van Rotterdam over; hieruit werd  in 1946 ochtendblad het AD geboren. Het Algemeen Dagblad maakt sinds 1964 deel uit van de Nederlandse Dagblad Unie, dat overgenomen werd door PCM Uitgevers. Dit dagblad wil onafhankelijk zijn en neemt geen politiek of godsdienstig standpunt in.

Het AD is een fusie van meerdere regionale kranten. Het Algemeen Dagblad, dat nu – net als De Volkskrant – onder DPG Media valt, biedt naast de nationale versie zeven regionale titels aan, waarvan de meesten in lokale edities zijn onderverdeeld: De Amersfoortse Courant, De Dordtenaar, Het Groene Hart, De Haagsche Courant, Rivierenland, Het Utrechts Nieuwsblad, en Het Rotterdams Dagblad.

In het AD vind je dus veel meer regionaal nieuws dan in alle andere Nederlandse dagbladen. Deze krant is vooral online populair en het aanbod aan onderwerpen is groot. Het Algemeen Dagblad is een van de grootste kranten van Nederland en is ook weer onderdeel van DPG Media. 

Het Parool

Het Parool is in 1940 ontstaan in Amsterdam, uit de “Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen”, geschreven door journalist Frans Goedhart. Deze nieuwsbrief werd een jaar later bekend onder de naam “Het Parool – Vrij Nederland”, verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Na de oorlog ging Het Parool door als een van de belangrijkste dagbladen van Amsterdam en de rest van Nederland.

Tot eind 1971 bestond er naast Het Parool ook een Rotterdams Parool met stadsnieuws uit Rotterdam. Het nationale en internationale nieuws in deze krant was hetzelfde als in het Amsterdamse Parool. Sinds de opheffing van “De Courant – Nieuws van de Dag” in februari 1998, is Het Parool nog de enige echt Amsterdamse krant. 

Het is een sociaal-democratische krant, die zich nu nog steeds vooral op de stad en gemeente Amsterdam focust. Je leest hier echter ook voldoende binnen- en buitenlands nieuws voorzien van achtergrondinformatie en goede columns. Vrijheid staat voorop voor Het Parool en het noemt zichzelf “de krant voor vrije denkers”. Het Parool valt onder DPG Media

De Volkskrant

De Volkskrant werd opgericht in Amsterdam door de Roomsch-Katholieke Vereeniging voor Dagbladpers en was bedoeld als wekelijkse katholieke vakbondskrant. De eerste krant werd uitgegeven in oktober 1919 en ontwikkelde zich gaandeweg tot een algemenere, progressieve krant. De Volkskrant was toen al een prominent nieuwsblad in Nederland, dat bekend stond om zijn politieke en culturele artikelen.

In oktober 1921 werd De Volkskrant een dagblad, op initiatief van de arbeidersbeweging, die vonden dat de andere Nederlandse dagbladen hen te weinig aandacht schonken. Vanaf 1935 werd De Volkskrant in Utrecht uitgegeven en werd uitgebreid met een nationale editie, een Twentse, een Oost- en een West-Brabantse editie, en een Limburgse. Een aantal jaar later volgden edities voor Gelderland, Den Haag, Rotterdam, en de noordelijke provincies.

In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, viel de krant helaas in handen van de NSB. Gelukkig kwam De Volkskrant in 1945 terug, als ochtendblad, in Amsterdam. In 1965 verwierp dit blad zijn ondertitel “Katholiek Dagblad voor Nederland” en dat maakte de weg vrij voor een breder publiek, inclusief vele intellectuelen.  

De Volkskrant staat bekend als een kwaliteitskrant met een progressieve inslag. Het wil zijn maatschappelijk betrokken lezers objectief nieuws bieden, over politiek, cultuur, opinie en sport, zodat zij zelf een mening kunnen vormen. De krant levert diepgaande analyses en achtergrondverhalen over actuele gebeurtenissen. Lezers zullen bovendien goed op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen. 

De Volkskrant geeft verschillende regionale edities uit, die vooral gericht zijn op de grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook De Volkskrant valt onder DPG Media.

NRC

NRC Handelsblad is pas opgericht in 1970. Het is ontstaan uit de fusie van twee liberale dagbladen: het in Amsterdam gevestigde Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamse Courant. Het NRC Handelsblad heeft nog steeds een liberaal karakter en is tot de enige landelijke middagkrant.

NRC Handelsblad wordt beschouwd als een kwaliteitskrant vanwege zijn diepgaande en goed onderzochte journalistiek. De krant richt zich op kwalitatief hoogwaardige nieuwsartikelen, analyses en opiniestukken en wordt geprezen om zijn onafhankelijke berichtgeving.

Het NRC behandelt een breed scala aan serieuze onderwerpen, waaronder politiek, economie, cultuur en internationale zaken. Het biedt diepgaande rapportages en analyses over deze onderwerpen. Deze krant richt zich op intellectuele lezers die houden van goed gefundeerde informatie.

Deze landelijke krant richt zich op nationaal en internationaal nieuws, maar biedt ook enige dekking van regionaal nieuws. Je leest hier soms artikelen of rapportages over belangrijke gebeurtenissen of ontwikkelingen op regionaal niveau, vooral als deze een nationale of internationale impact hebben. Net als De Telegraaf is NRC Handelsblad onderdeel van Mediahuis.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>