Het ad

Het AD: Waarom je voor deze krant moet kiezen

Het AD: Waarom je voor deze krant moet kiezen

Met zijn uitstekende reputatie, is het Algemeen Dagblad een rots in het Nederlandse medialandschap. Deze krant geeft een nationale editie en zeven regionale titels uit, waaronder AD Amersfoortse Courant, AD Rotterdams Dagblad en AD Haagsche Courant.

Sommigen lezen graag het AD als gedrukte krant, terwijl de meesten deze tegenwoordig digitaal lezen. Hoe dan ook, het AD bereikt dagelijks naar meer dan 2,5 miljoen lezers. 

Waarom kiezen voor het AD?

Waarom kiezen lezers juist voor het AD? Waarschijnlijk is dat vanwege zijn perfecte balans tussen lokaal nieuws en de meest recente ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau. Als kers op de taart wordt het papieren ochtendnieuws zelfs vóór 07.00 uur bij de lezers thuis bezorgd. Zij worden bovendien 24/7 van nieuws voorzien, zowel op de website als via de twee apps.

Het Algemeen Dagblad heeft een speciale focus op sport, entertainment en regionaal nieuws. Het staat bekend om zijn snelle live verslaggeving bij grote gebeurtenissen en is de juiste keuze voor wie altijd op de hoogte wil zijn en blijven. Elke dag heeft het AD een speciaal thema voor zijn lezers in petto.

Op maandag is het thema Diagnose en kun je alles lezen over een gezonde leefstijl. Op dinsdag en vrijdag is het thema Geld & Recht, waar je info krijgt over bijvoorbeeld lenen. Woensdag lees je over Familie & Relaties en op donderdag worden o.a. de nieuwste films en coole festivals besproken. Op zaterdag lees je weer over ontwikkelingen op auto gebied en over reizen. 

Geschiedenis van het AD

Het AD werd in 1946 opgericht door de heren W. Pluygers en J. Versnel. Pluygers werd uitgever en Jan Schraver werd aangenomen als hoofdredacteur. Dit dagblad moest de concurrent worden van De Telegraaf; gelukkig had deze laatste na WOII een verschijningsverbod, wat voor een kleine voorsprong voor het AD kon zorgen. Het Algemeen Dagblad werd in die tijd ook wel het zusje van de Nieuwe Rotterdamsche Courant genoemd. 

Welke uitgaven heeft het AD naast de fysieke krant?

Digitaal

Het AD digitaal is net zo mooi en kleurrijk als de papieren versie. Velen kiezen dan ook voor het aantrekkelijk abonnement Zaterdag + Digitaal. Je krijgt dan op zaterdag een dikke papieren krant voor 09.00 uur thuisbezorgd. Deze zaterdageditie staat garant voor prachtige verhalen, fotoreportages, de beste columns en uren puzzelplezier. Van maandag tot en met vrijdag echter, lees je alleen de digitale krant.

Je kunt ook voor Digitaal kiezen, waarbij je doordeweeks de digitale krant leest en onbeperkt toegang hebt tot premium-artikelen. Kies je liever voor een krant van papier, dan ontvang je deze elke ochtend voor zeven uur in je brievenbus. Met elk abonnement ben je een stuk voordeliger uit dan bij de supermarkt of sigarenman. Bovendien geniet je als abonnee van speciale kortingsacties.

Podcast

Het Algemeen Dagblad biedt ons niet alleen veel leesplezier, maar ook luisterplezier. In de podcast lobby is de keuze enorm; de podcasts zijn netjes in verschillende categorieën onderverdeeld, zodat je er snel eentje kunt vinden naar jouw smaak. De meeste podcasts zijn series, zo luister je naar een aflevering wanneer je daar zin in hebt. Sommige podcasts duren een kwartiertje, terwijl anderen een dik uur in beslag kunnen nemen.

Luistertips van de redactie

Onder dit kopje vind je alle podcast tips van de AD-redactie. Een heel interessante is bijvoorbeeld “Batavia”; je luistert naar het waargebeurde verhaal uit 1621, over de meest afschuwelijke reis per schip ooit. Of luister naar de “Erfenis van de Engel”, dat over de meest beruchte camping van ons land gaat. Gedurende een jaar volgden journalisten Fieke Nobel, Pieter van den Akker en Peter Ullenbroeck het leven van de louche Cees Engel, de eigenaar van deze camping.

In het nieuws 

Je vindt hier de Willem en Wessel podcast, waarin Willem van Hanegem samen met Wessel Penning, rechtstreeks vanuit de Kuip, commentaar geven op Feyenoord. In de AD Media Podcast bespreekt presentator Manuel Venderbos alles wat er in de mediawereld gebeurt. 

Etienne Verhoeff presenteert de AD Voetbal podcast, elke dag bespreekt hij hier met voetbal experts als o.a. Hugo Borst en Maarten Wijffels al het voetbalnieuws. 

In Politiek Dichtbij kun je luisteren naar alle politieke zaken, van wat er in Den Haag gebeurt, tot en met in de wereld. Deze podcast wordt geleid door AD parlementair verslaggevers Thomas Brouwer en Tobias den Hartog.

True crime 

Onder True Crime vinden we spannende crime podcasts, met o.a. Crime de la Crime; de podcast van advocaten Onno de Jong en Peter Schouten. Zij laten zich wekelijks uit over spraakmakende juridische strafzaken, waarbij een geweldig gevoel voor humor niet ontbreekt.

Ook in podcast De Zaak X wordt elke week een indrukwekkende rechtszaak naar voren gehaald. De verdachte wordt besproken, de slachtoffers, plus hoor je welke straf de verdachte toebedeeld krijgt.

Sport

In hardlooppodcast De Pacer bespreken bijvoorbeeld, vertellen Pim Bijl en Eric Brommert alle ins en outs over hardlopen. Hardlopers worden geïnterviewd, actualiteiten worden besproken en Pim wordt gevolgd, die zelf altijd op weg is naar nieuwe doelen. 

Ontdekken

Ontdek Vak IJ, voetbalpodcast op maandag, met Merle Heppenhuis en Wouter Foppen, over de ontwikkelingen bij PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Je mag vragen mailen, die live beantwoord kunnen worden. Je kunt ook kiezen voor iets heel anders; een podcast als 30 Jaar Bløf bijvoorbeeld, met vooral juist onbekende verhalen over de muzikale carrière van Bas, Norman, Paskal en Peter.

Magazine

Doordeweeks bestaat het AD uit drie katernen:

 • Nationaal en internationaal nieuws
 • Sportwereld
 • Regionaal nieuws

Op zaterdag echter, bevat het Algemeen Dagblad nog twee extra katernen, maar ook een magazine. In dit magazine lees je interessante, soms emotionele achtergrondverhalen en diepgaande reportages. ZO biedt informatie, denk aan tips voor in huis of tuin, maar geeft bijvoorbeeld ook opvoedingstips. Mezza is de sectie waarin je leest over boeken, films, reizen, mode, muziek en interieur. 

Apps

Het Algemeen Dagblad heeft twee verschillende apps; de Digitale krant, waar je gewoon de digitale versie van de papieren krant kunt lezen, en de app genaamd Nieuws, waarmee je 24/7 het nieuws kunt volgen. Je kunt hier al het lokale, binnenlandse en wereldnieuws volgen, video’s bekijken, shownieuws lezen en nog veel meer. Alleen abonnees kunnen de premium-artikelen lezen.

Hoe ziet de staf van het AD eruit?

Hoofdredacteur

Rennie Rijpma, van origine journaliste, is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van het AD. Ze is enorm betrokken en streeft ernaar om, elke dag weer, het nieuws naar buiten te brengen op een begrijpelijke en toegankelijke manier. Sinds 2015 was ze al bij het AD werkzaam als chef digitaal en sinds 2017 als adjunct-hoofdredacteur. 

Ze was zeer nauw betrokken bij de digitalisering van het AD; elke dag zijn er nu zo’n 3,5 miljoen lezers op de site te vinden. Ze begon ooit als freelance rechtbankverslaggever van het Friese ANP. In 1999 kwam zij naar Amsterdam om daar stadsverslaggever te worden.

Columnisten

Aan columnisten geen gebrek bij het AD. De meest gelezen columnist van het moment is waarschijnlijk schrijver en presentator Eus Akyol. Ook journaliste Angela de Jong echter, schrijft maar liefst vijf keer per week zeer interessante columns in het AD, over alle opmerkelijke zaken die op tv te zien zijn.

Componist, zanger en columnist Jan Rot schreef in het AD wekelijks over zijn leven. Sinds april 2022, na zijn overlijden, schrijft Daan Rot (zijn vrouw) de columns. In september 2023 werd Kitty Herweijer columnist bij het AD, als opvolger van Linda Akkermans. Drie keer per week kun je haar columns lezen. Natuurlijk mag ook de voetbal column van onze Willem van Hanegem niet ontbreken, net als de column van voetbalcriticus en auteur Hugo Borst. 

Journalisten

Voor het Algemeen dagblad schrijven alleen de beste journalisten, dit zijn o.a.: 

 • Jeroen Schmale, van origine sportjournalist, maar sinds 2016 koningshuis- en cultuurverslaggever bij uitstek, hij versloeg vele Koninginnen- en Koningsdagen. Tien jaar na de aanslag in Apeldoorn op 30 april 2009, bracht hij prinses Margriet en Pieter Van Vollenhoven samen met een aantal slachtoffers.
 • Sanne Schelfaut is buitenlandredacteur bij het AD, zij schrijft over opvallende mensen in de wereld en natuurlijk ook over minder leuk nieuws als oorlogen.
 • Dennis Jansen, ooit begonnen als sportverslaggever, met Ajax en ADO Den Haag als specialisatie, maar nu mediaverslaggever. Hij is tevens onderzoeksjournalist bij het Brabants Dagblad.
 • Diana Hoekstra is politiek verslaggever van het AD sinds 2016, al kwam ze al in 2010 bij het AD in dienst. Ze werd bekend door haar tweets over Utrecht.
 • Journalist Peter Groenendijk volgde burgemeester van Rotterdam Aboutaleb, die voor zijn functie vaak naar het buitenland reist. Hij ging mee met Aboutaleb met als doel hem beter te leren kennen.
 • Hans van Soest, parlementair journalist en chef van een van de kleinste redacties van het Algemeen Dagblad, hij was aanwezig bij maar liefst acht verkiezingen.
 • Yelle Tieleman, misdaadverslaggever, eentje die alle feiten boven tafel haalt. Hij schrijft met passie over georganiseerde misdaad.
 • Richard Klevers, onderzoeksjournalist gespecialiseerd in “breaking news”. Hij schrijft echter ook over allerlei onderwerpen die volgens hem om verder onderzoek vragen en tot onthullingen leiden.
 • Edwin winkels is de AD-journalist in Spanje. Hij woont en werkt er al meer dan 35 jaar en kent alle ins en outs.

Uit welke onderdelen bestaat het AD?

Recensies

Lees in het Algemeen Dagblad ook alle recensies over tv-series, real life series, films, theater, musicals, muziek en podcasts. Je leest hier ook over het actuele aanbod van Netflix en andere on demand films.

Opinie

Onder het kopje Opinie kun je onder meer de bekende column van Eus vinden, maar ook die van Daan Rot. Je kunt meepraten in de Kwestie en de vele lezersbrieven bekijken, ook onder In Gesprek Met, kun je lezen over de opinie van bijvoorbeeld een beroepsvereniging. Je leest hier kortom de meningen van heel diverse mensen, verenigingen en groepen.

Puzzel

Het AD is ook een krant voor puzzel- en spelletjesfanaten! Zelfs als je geen abonnee bent, kun je jezelf gratis registreren en onbeperkt de leukste puzzels en quizzen spelen. Een van de leukste raadsels is “Raad de stad”, waarbij je elke dag in vijf pogingen de juiste stad moet raden. Je kunt uitgebreid jouw kennis testen met kaartspellen, kruiswoordpuzzels, Sudoka en Zweedse puzzels, maar je vindt hier ook woordzoekers. 

Colofon

Directie:

Erik van Gruijthuijsen

Bart Verkade

Algemeen hoofdredacteur:

Rennie Rijpma

Adjunct-hoofdredacteuren:

Peter van Duyl

Karen Eshuis

Hoofdredacteur Regio:

Paul van den Bosch

Adjunct-hoofdredacteur Regio:

Mark Langeslag

De redactie is bereikbaar via internet@ad.nl 

Losse verkoop

Sommige lezers willen helemaal geen abonnement op een krant, maar kopen graag hun krant in de winkel. Voor een losse AD in de winkel, betaal je € 3,12 per krant. Dat is wel een aanzienlijk hogere prijs dan bij een abonnement.

AD-voordelen shop

Als nieuwe AD-abonnee ontvang je aantrekkelijke kortingen en welkomstgeschenken, het kan gaan om een leuke aanbieding of gekke gadget. Je krijgt bovendien kortingen in de AD-voordelen shop op allerlei producten of op mooie online cursussen en seminars (zie kopje Educatie)

Klik je op AD shop Dagje uit, dan boek je hier met korting al jouw tickets; hetzelfde geldt voor Avondje uit, waar je kaartjes koopt voor theatervoorstellingen, musicals of klassieke muziekvoorstellingen en andere shows. Deze kaartjes zijn met speciale AD korting. Onder Nachtje weg vind je voordelige hotelovernachtingen, Europese stedentrips en vakantieparkaanbiedingen.

Aanbiedingen van het AD

Het AD heeft altijd interessante kortingen voor wie lid wil worden. Op het moment van schrijven kun je gebruik maken van de volgende aanbiedingen:

 • Compleet – 47% korting

Je ontvangt de papieren krant en je hebt de gehele week toegang tot de digitale krant voor € 5,50 per week. Dit abonnement omvat onbeperkt premium-artikelen, toegang tot andere media, digitale krant met bijlagen, magazine Mezza, extra dikke weekendkrant.

 • Zaterdag + Digitaal – 49% korting (dit is het meest populaire abonnement)

Je ontvangt zaterdag de papieren krant en de gehele week de digitale krant voor € 3,75 per week. Dit abonnement omvat onbeperkt premium-artikelen, toegang tot andere media, digitale krant met bijlagen, magazine Mezza, extra dikke weekendkrant.

 • Digitaal – 45% korting

De gehele week toegang tot de digitale krant voor € 3,25 per week inclusief onbeperkt premium-artikelen.

 • Digitaal Basis – 31% korting

Onbeperkt premium-artikelen lezen voor € 1,75 per week.

Proefabonnement voor het AD

Het is mogelijk om het AD vrijblijvend te ontdekken door een AD-proefabonnement af te sluiten. Voor 4 weken krijg je deze krant dan thuisbezorgd, voor slechts € 4. Op deze manier ontdek je of je behoefte hebt aan bijvoorbeeld een compleet abonnement, of een digitaal abonnement. 

Heb je na 4 weken op proef geen interesse in het AD? Je hoeft dit proefabonnement toch niet op te zeggen, want het stopt automatisch. 

Opzeggen van het AD

Voor klachten, vragen, het wijzigen of het opzeggen van een abonnement neem je contact op met de klantenservice van het AD door te bellen naar 088 – 0505 050. Voor vragen over het bezorgen 088 – 0505 055 en voor vragen over de Webshop 088 – 0135 410. Dat kan op maandag t/m vrijdag. In het weekend gelden afwijkende tijden.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>