Het nrc

NRC: Het ontstaan en de krant van nu

NRC: Het ontstaan en de krant van nu

Het NRC is de krant die niet de intentie heeft om meningen aan lezers op te dringen, maar eerder om zijn lezers aan te zetten tot diep nadenken. Deze liberale krant koestert de vrijheidsgedachte en is verdraagzaam, maar zeker altijd bereid tot vernieuwing. De journalistieke lat van dit dagblad ligt dan ook behoorlijk hoog.

Het NRC streeft naar journalistiek die diep graaft, maar ook kritisch is voor zichzelf en net een stukje verder gaat dan andere dagbladen durven doen. Lees in dit dagblad meeslepende artikelen van de beste journalisten, humoristische columns, lees over politiek, cultuur, kunst en boeken, of luister naar een interessante podcast. 

Waarom kiezen voor het NRC?

Het NRC wordt bewonderd door velen, vooral om zijn hoogwaardige en diepgaande journalistiek. Dit dagblad wordt als betrouwbaar bestempeld en geniet het vertrouwen van zijn lezers. Het NRC schrijft namelijk op nauwkeurige en objectieve wijze over uiteenlopende onderwerpen, of dat nu gaat om politiek of economie, of over cultuur en wetenschap. 

NRC weet dat het voor lezers van groot belang is om nieuws te kunnen vertrouwen, vooral in een tijd van veel fake nieuws en partijdige berichtgeving. Het biedt daarom analyses en opinies die diep ingaan op de achtergronden van actualiteiten. Dit spreekt hun lezers aan, want zij willen het verhaal achter het nieuws immers graag begrijpen. Hetzelfde geldt voor de NRC podcasts, ook deze gaan diep.

Nog een goede reden om voor dit dagblad te kiezen, is dat men veel aandacht besteed aan ‘leuk nieuws’ als humoristische columns, boeken, cultuur, theater en film. En laten we ook de prachtige en uitgebreide maandelijkse NRC magazine niet vergeten!

Geschiedenis van het NRC

Het NRC bestaat sinds 1979, alleen heeft het tot 2022 de naam NRC Handelsblad gedragen. Het kwam voort uit een samensmelting tussen twee andere liberale kranten; het Algemeen Handelsblad (opgericht in 1828 in Amsterdam) en de Nieuwe Rotterdamsche Courant (opgericht in 1844). Het NRC werd en wordt nog steeds beschouwd als een krant van liberale signatuur.

Welke krantversies van het NRC bestaan er naast de fysieke krant?

Digitaal

De digitale versie van het NRC is gewoon net als een uitgebreide papieren krant. Je kunt deze krant als niet-abonnee wel bekijken, maar echter niet lezen, want de lettertjes zijn namelijk te klein. Wil je de krant kunnen lezen, dan zul je een abonnement af moeten sluiten, zodat je de pagina’s gemakkelijk kunt vergroten en relaxed je krantje kunt lezen op je laptop of pc.

Podcast

De NRC-podcasts zijn beschikbaar voor iedereen, want registreren is gratis, je krijgt dan toegang tot een ruim audio aanbod. Je moet dan wel even de NRC Audio app downloaden in de appstore. De Podcastclub van het NRC schrijft elke vrijdag bovendien drie interessante recensies voor je. Je kunt deze tips eventueel ook per mail ontvangen wanneer je jezelf inschrijft voor de Podcast nieuwsbrief.

NRC heeft zijn eigen podcast series als NRC Vandaag en Het Uur, maar ook een enorme keuze in unieke podcasts van anderen. Denk aan Cocaïnekoorts, over de cocaïnehandel in Nederland, of naar de Boven Water podcast over klimaatverandering. De NRC podcasts zijn heel uiteenlopend, Japke D. Bouma geeft je bijvoorbeeld dagelijks advies over hoe je de kantoor-jungle te lijf gaat, in Japke-D denkt mee.

Je kunt natuurlijk ook zware kost vinden, als de podcast over de vergeten humanitaire ramp in Sudan. Via de zoekfunctie vind je in ieder geval snel jouw favoriet. Je kunt je podcast stoppen wanneer het jou uitkomt, en wanneer je wilt weer op een ander tijdstip verder luisteren. Sla je favoriete podcasts bovendien eenvoudig op en voeg ze aan je afspeellijst toe.

Magazine

New Lines Magazine is een elegant, lokaal maandblad, uitgegeven door NRC, met een mondiale blik. Het belicht o.a. architectuur, kunst, cultuur, trends, mode, design, literatuur, food, schoonheid en auto’s. Dit magazine is interessant voor mensen in alle leeftijdscategorieën en is dol op verhalen over levenslessen. 

Je leest hier boeiende artikelen van bekende NRC auteurs en fotografie neemt een belangrijke plaats in. Je vindt in Magazine interviews met indrukwekkende en creatieve mensen, over tiny houses of vilten wandkleden, tot cosmetische ingrepen, afval scheiden of interieur-architectuur. Deze unieke combinatie maakt NRC Magazine dan ook een onmisbaar platform voor adverteerders. 

App

Via de NRC app lees je het laatste nieuws en de digitale krant. Het is mogelijk om je eigen nieuwsbundel samen te stellen in deze app. Zo blijf je prima geïnformeerd over de onderwerpen die jou interesseren. Je kunt ook de NRC audio app downloaden, om dagelijks naar alle podcasts te kunnen luisteren.

Wat zijn belangrijke onderdelen die verschijnen in het NRC?

Opinie

Onder de rubriek Opinie dragen zowel lezers als schrijvers een steentje bij aan het publieke debat. Goede NRC opiniestukken horen origineel te zijn, brengen nieuwe inzichten en argumenten naar voren, of discussies. De opinieredactie (opinie@nrc.nl) van NRC ontvangt dan ook graag brieven en reacties van lezers.

Er worden tips gegeven, onderaan de Opinie pagina, zodat ook mensen zonder schrijfervaring moeiteloos kunnen deelnemen. Wat je hier verder nog kunt vinden is bijvoorbeeld de column van Carolien Roelants, die haar opinie over het begrotingsbeleid en sociale interactie geeft. Je leest er ook over gecompliceerde onderwerpen als Jongeren en Euthanasie.

Gelukkig kunnen we op deze pagina ook genieten van de cartoons, de Persoon van de week, en de verhalen van de Ombudsman lezen.

Puzzel

Met het NRC ben je elke dag verzekerd van een mentale work-out, want de puzzelpagina

is erg uitgebreid. Denk o.a. aan woordspellen als Sudoku, Vorto, Cinco, Woordzoeker en  Econogram.

Boeken

Onder de categorie Boeken lees je alle recensies van Nederlandse en buitenlandse literatuur, boeken als gedichtenbundels, literaire klassiekers, familieromans, non-fictie, thrillers en kinderboeken (ook prentenboeken!). Deze worden allen onder de loep genomen, maar je leest ook interviews met auteurs en over de wetenschap achter het lezen. 

Bekende Columnist Michel Krielaars schrijft trouwens elke week recensies over auteurs en boeken, waar hij vaak de politiek bij betrekt. Je leest tijdens de Boekenweek een recentie over het Boekweekgeschenk van de familie Chabot. Je volgt de literaire trends en haalt hier ook de beste leestips vandaan, bijvoorbeeld door te scrollen door de boeken top 50. 

De zesdelige podcast serie die aangeraden wordt onder Boeken, is (hoe kan het ook anders?) Het geheim van Shakespeare: wat hij ons leert over liefde en lust. 

Recensies

Onder het kopje Cultuur in het NRC lezen we film recensies, theater recensies, concert recensies, maar er worden ook nieuwe platen besproken onder Albumrecensies; van postpunkbands tot het Album van de week van Justin Timberlake, tot het 7e album Ariana Grande.

Wie werken er aan het samenstellen van het NRC?

Hoofdredacteur

Patricia Veldhuis (geboren in 1969) werd op 15 februari tot hoofdredacteur van het NRC (en tot statutair directeur van Mediahuis NRC) benoemd, nadat zij in september 2023 hoofdredacteur René Moerland verving. Veldhuis werkt sinds 2008 voor NRC en was eerder ook redacteur bij de ochtendkrant en bij de Economie redactie. Ze was zeven jaar chef van de redacties Binnenland en Weekend. 

Zij is degene die de weekendkrant in een nieuw jasje gestoken heeft en bovendien heeft ze van het NRC Magazine, een belangrijk maandblad van uitstekende journalistieke kwaliteit gemaakt. Veldhuis was tot 2023 vier jaar lang redacteur onderwijs, en werd drie keer genomineerd voor de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek. Haar podcast Wie wil er voor de klas vertelt over wat er in Nederland fout gaat in het onderwijs en hoe we het beter kunnen doen. 

Sandra Smallenburg en Melle Garschagen staan samen met Veldhuis aan het roer en zijn beiden adjunct-hoofdredacteur van het NRC.

Columnisten

In het Colofon onder opinie zien we de volgende namen: 

Lotfi El Hamidi (chef Columns NRC, historicus en journalist, sinds 2017 bij het NRC.)

Jamila Meischke (studeerde sociologie en journalistiek, redacteur Opinie en eerder redacteur Afrika.)

Eva Peek (bachelor in Literatuurwetenschap en Russisch en studeerde Geschiedenis. Boekenrecensent en eindredacteur.) 

Vincent Sondermeijer (journalist, Formule 1-verslaggever en Opinieredacteur)

Annemarie Sterk (Opinie) 

Frank Vermeulen (Opinie)

Dit zijn echter niet de enige columnisten: we zien onder meer ook de namen Coen van Zwol, Arjen van Veelen, Joyce Roodnat, Marcel van Roosmalen en Floor Rusman.

Journalisten

Bij NRC werken 250 redacteuren, dat kunnen schrijvende redacteuren, fotoredacteuren, illustratoren, eindredacteuren, vormgevers, chefs, podcastmakers en nieuwsmanagers zijn. Een groot aantal freelance schrijvers maken ook deel uit van het NRC team. 21 Correspondenten verslaan gebeurtenissen vanuit een bepaald land of een bepaalde regio.

Correspondenten binnenland:

  • Sheila Kamerman (Rotterdam)
  • Lyanne Levy (Noord-Nederland)
  • Leonie van Nierop (Amsterdam)
  • Paul van der Steen (Limburg)
  • Rosa Uijtewaal (Midden-Nederland)
  • Marit Willemsen (Oost-Nederland)
  • Correspondenten buitenland:
  • Oumaima Abalhaj (Madrid)
  • Lucia Admiraal (Jeruzalem)
  • Floor Bouma (Parijs)
  • Eva Cukier (Moskou)
  • Lisa Dupuy (Delhi)
  • Caroline de Gruyter (Brussel)
  • Melvyn Ingleby (Istanbul)
  • Nina Jurna (Rio de Janeiro)
  • Annemarie Kas (Londen)
  • Saskia Konniger (Jakarta)
  • Frank Kuin (Montreal)
  • Koert Lindijer (Nairobi)
  • Mark Middel (Warschau)
  • Eva Oude Elferink (Dakar)
  • Emilie van Outeren (Washington)
  • Ine Roox (Rome)
  • Tabitha Speelman (Beijing)
  • Nynke van Verschuer (Berlijn)
  • Clara van de Wiel (Brussel)
  • Meike Wijers (Sydney)

Sport:

  • Rogier van ’t Hek (chef)
  • Joris Kooiman (plv.)
  • Koen Greven
  • Thijs Niemantsverdriet
  • Danielle Pinedo
  • Geertje Tuenter
  • Steven Verseput
  • Sam de Voogt

Leven:

  • Juliette Vasterman (chef)
  • Rinskje Koelewijn (plv.)
  • Japke-d. Bouma
  • Ward op den Brouw
  • Ellen de Bruin
  • Anne Dohmen
  • Simone van Driel
  • Frank Huiskamp
  • Saskia van Loenen
  • Len Maessen
  • Joke Mat
  • Wouter van Noort
  • Carlijn Vis
  • Marjoleine de Vos
  • Vera van Winkelen

Magazine:

  • Milou van Rossum (chef)
  • Teri van der Heijden
  • Nathalie Wouters

Boeken:

  • Peter de Bruijn (chef)
  • Bas Heijne
  • Rosan Hollak
  • Michel Krielaars
  • Jeroen van der Kris
  • Margot Poll
  • Thomas de Veen

Colofon

Adressen redactie

Amsterdam:

Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam

Bezoekadres: Nes 76, 1012 KE Amsterdam

Telefoon (020) 755 3000

Den Haag:

Postbus 909, 2501 CX

Bezoekadres: Spui 1-I

Telefoon (070) 311 8300

Internet: www.nrc.nl

Twitter: @nrc en @nrcslimleven

Facebook: NRC op Facebook

Instagram: NRC en NRC In Beeld

Losse verkoop

NRC heeft een losse winkelprijs van € 3,97 per krant.

Aanbieding

Lees NRC als aanbieding nu voor € 2,50 per week

1 jaar onbeperkt toegang tot nrc.nl

Na 1 jaar maandelijks opzegbaar

14 dagen bedenktijd

Abonnement

NRC wil dat iedereen gratis kennis kan maken met hen en daarom ontvang je iedere maand dagen twee artikelen cadeau. Voor wie meer wil, zijn er de volgende abonnementsvormen:

Digitaal Basis

Vanaf € 2 per week:

  • Onbeperkt alle onlineartikelen

Digitaal Plus (meest gekozen)

Vanaf € 2,50 per week:

  • Onbeperkt alle onlineartikelen
  • Dagelijks de digitale krant
  • Exclusieve nieuwsbrieven
  • 2 accounts 

Digitaal + Papier

Vanaf € 3,50 per week

  • Onbeperkt alle onlineartikelen
  • Dagelijks de digitale krant
  • Exclusieve nieuwsbrieven
  • 2 accounts (voor jou + één gezinslid)
  • Maandelijks NRC Magazine
  • De papieren krant

Bij alle abonnementen heb je onbeperkt toegang tot alle onlineartikelen, columns en puzzels op de site en in de app.

Opzeggen

Jouw NRC abonnement is na de gekozen kortingsperiode (1, 2 of 3 jaar) elke maand opzegbaar. Je kunt het abonnement telefonisch of per e-mail opzeggen. Meer informatie vind je op de NRC service site.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>