De Volkskrant is een van Nederlands meest geliefde dagbladen. Met een indrukwekkend team van 190 journalisten en 500 freelancers, inclusief belangrijke onderzoeksjournalisten, columnisten en internationale correspondenten, is deze krant een echte bron van kwaliteitsjournalistiek.
Met zijn focus op diepgaand onderzoek en de feiten boven tafel willen halen, spreekt De Volkskrant voornamelijk hogeropgeleiden aan, die geïnteresseerd zijn in maatschappelijke discussies en ontwikkelingen.
Geschiedenis
De geschiedenis van De Volkskrant begint op 2 oktober 1919, toen het als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging werd gelanceerd. Iedere donderdag viel het blad bij abonnees in de brievenbus. Een half jaar later werd De Volkskrant om de dag uitgegeven en na twee jaar besloot de redactie om de krant dagelijks uit te geven. Sinds de jaren 1960 heeft het de focus verlegd naar hoger opgeleide lezers.
Tegenwoordig is De Volkskrant een vooraanstaand Nederlands dagblad in handen van het mediabedrijf DPG Media, gevestigd in Vlaanderen. DPG Media heeft verschillende fusies en overnames doorstaan, die uiteindelijk hebben geleid tot de huidige naam. In 1968 begonnen de dagbladen Het Parool en de Volkskrant echter al samen te werken onder de naam Perscombinatie, Trouw trad in 1975 toe.
Waarom kiezen lezers voor De Volkskrant?
Over het algemeen kiezen mensen voor de Volkskrant vanwege zijn uitgebreide kijk op de wereld. Dit dagblad biedt zijn lezers kwalitatieve journalistiek, een uiteenlopende berichtgeving, maar vooral voor heel toegankelijke presentatie van informatie. De Volkskrant bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, van economie en politiek, tot cultuur en lifestyle.
Lezers weten dat zij kunnen vertrouwen op de nauwkeurigheid en objectiviteit van de verslaggeving. Bovendien biedt de Volkskrant ook interessante opinieartikelen en analyses die lezers helpen om de achtergronden te begrijpen; je komt hier meer dan alleen de feiten te weten.
Deze krant richt zich op nationaal en internationaal nieuws, om lezers een goed beeld te geven van zowel lokale als mondiale gebeurtenissen en trends. Van politiek tot cultuur, van wetenschap tot kunst en literatuur, aan elk artikel in dit centrum-linkse dagblad is aandacht en kennis besteed.
Wat zijn de speciale uitgaven van de Volkskrant?
Digitaal
De uitstraling van de digitale Volkskrant komt helemaal overeen met de papieren Volkskrant. Ook digitaal is net zoveel aandacht gestoken in vormgeving en fotografie. Je kunt deze krant op je pc, tablet en smartphone lezen, net als het bijbehorende Magazine. Alle artikelen kunnen bewaard worden en je kunt de krant eventueel downloaden voor offline gebruik.
Met elk type abonnement heb je toegang tot alle artikelen en video’s. Ben je geen abonnee, dan heb je slechts toegang tot een paar aantal artikelen per maand.
App
Download de Volkskrant app op je mobiel of tablet en lees dagelijks de krant, zonder die hinderlijke advertenties. Je geniet hier van interactieve graphics, video’s en podcasts. Op welke manier je deze krant ook leest, de artikelen zijn altijd relevant en prettig om te lezen.
Podcast
Je kunt bij de Volkskrant genieten van de beste podcasts: de dagelijks Volkskrant podcast heet ‘Elke Dag’, hierin worden de achtergronden van het nieuws besproken. Maar er is veel meer, in ‘De kamer van Klok’ bijvoorbeeld, bespreekt Gijs Groenteman alle wekelijkse politieke ontwikkelingen, samen met Pieter Klok (hoofdredacteur), Raoul du Pré (chef politiek) en Sheila Sitalsing (columnist).
Paul Onkenhout ontleedt elke week een tijdschrift in zijn podcast, terwijl Saar spreekt over het liefdesleven boven de 50 en over haperende relaties. ‘Troostdichter’ Boudewijn Betzema is elke zondag te horen en tijdens de Boekenweek vraagt verslaggever Haro Kraak zich af hoe we jongeren aan het lezen krijgen.
In ‘Ondertussen in de kosmos’ bespreekt de wetenschapsredactie van de Volkskrant of zelfgemaakte wolken de opwarming van de aarde kunnen afremmen. Deze podcast gaat over alles wat zich afspeelt op aarde en in de kosmos. Je vindt hier kortom vele interessante en heel uiteenlopende podcasts!
Magazine
Elke zaterdag komt het Volkskrant Magazine uit, een heerlijk tijdschrift dat als bonus bij de dikke zaterdagkrant zit. Je leest hier inspirerende en persoonlijke verhalen, humoristische columns, fotografie en leuke modereportages, maar ook artikelen over kunst, wonen, food en uitgaan.
Doordeweeks kun je echter ook je hart ophalen met het stijlvolle catern ‘V’, waarin je een mix van cultuur, trends en media vindt. Je leest hier de beste artikelen over uitgaan, kunst en entertainment. Verder word je geïnformeerd over lezen, eten, geschiedenis, en de lusten en lasten van het hedendaagse leven.
Wat zijn de onderdelen van de Volkskrant?
Boeken
Op zaterdag lees je in Boeken & Wetenschap recensies, columns over literatuur en krijg je boekentips, maar je vindt hier ook mooie wetenschappelijke reportages. Je kunt filteren en boeken zoeken onder categorie, denk aan roman, non-fictie, filosofie, kunst en korte verhalen.
Er bestaat ook een Volkskrant leesclub die zich elke maand op een nieuw boek stort, leuk om het boek zelf mee te lezen! Hugo Blom leest trouwens luisterboeken voor en Sylvia Witteman vermaakt ons met haar boeken column.
Recensies
We kunnen in de Volkskrant ook recensies lezen over film en theater, deze worden geschreven door verschillende professionele theatercritici, vaak met een achtergrond in kunst- en cultuurkritiek, of hebben ervaring in de film- of theaterwereld. Voorbeelden van bekende theatercritici die voor de Volkskrant hebben geschreven zijn bijvoorbeeld Annette Embrechts, een journalist/schrijver die bekend staat om haar scherpe inzicht in de theaterwereld. Karin Veraart is cultureel journalist/schrijver, en bekend om haar kritische benadering.
Pauline Kleijer schrijft sinds 1999 voor de Volkskrant over film, recentelijk schreef ze over de Vlaamse filmmaker Fien Troch en haar ietwat bovennatuurlijke drama ‘Holly’. Bor Beekman is sinds 2008 filmredacteur van de Volkskrant, ook hij schrijft recensies, interviews en staat bekend om zijn lange verhalen over de filmwereld.
Gijs Beukers is mediaredacteur bij de Volkskrant en schrijft meestal over tv, podcasts en boeken. Alex Mazereeuw schrijft ook over film en televisie. Hij schreef recentelijk over de film ‘Evil Does Not Exist’, een ‘poëtisch horrorsprookje over een glamourcamping’.
Opinie
De Opiniepagina’s bieden een platform voor verschillende standpunten en perspectieven, van politiek, onderwijs en maatschappij tot cultuur, klimaatcrisis en kunst. Lezers kunnen hier diepgaande opinieartikelen, columns en analyses lezen die ingaan op belangrijke en actuele kwesties. Deze artikelen helpen lezers bij het begrijpen van de wereld om hen heen.
Je vindt hier ook ingezonden brieven en reacties van lezers.
Puzzel
Je kunt lekker puzzelen in de Volkskrant; gymnastiek voor de hersenen kun je dagelijks beoefenen met onder andere de Filippine puzzels, kruiswoordpuzzels, cryptogrammen, Sudoku, Sudokublock, Solitair en Het Woord.
Wie werken er bij de Volksrant?
Hoofdredacteur
Journalist Pieter Klok is sinds 2019 hoofdredacteur van de Volkskrant, hij volgde Philippe Remarque op. Klok is op 24 juni 1972 geboren in Bergen en studeerde aan de Technische Universiteit in Delft. Hij schreef samen met Xander van Uffelen het boek ‘Bonus! waarom bankiers de grote winnaars zijn van deze crisis’.
Als hoofdredacteur draagt Klok de verantwoordelijkheid voor de inhoud en strategie van de krant. Hij bepaalt de redactionele koers en waarborgt de journalistieke integriteit van de Volkskrant. Collega’s waarderen Klok om zijn deskundigheid en betrokkenheid bij het bevorderen van kwalitatieve journalistiek.
Columnisten
Aan geweldige columnisten geen tekort bij de Volkskrant; we komen hier namen tegen als
- Peter Middendorp, schrijver en journalist. Hij heeft een veelzijdige en meeslepende schrijfstijl en schrijft over diverse onderwerpen als politiek, maatschappij, cultuur en sport. Hij heeft ook verschillende boeken op zijn naam staan en staat bovendien bekend om zijn scherpe observaties.
- Thomas van Luyn, cabaretier, maar ook schrijver en presentator. Hij heeft bijgedragen aan verschillende tv-programma’s, denk aan “Kopspijkers” en “De Lama’s”. Zijn geschreven werk omvat humoristische en satirische columns, observaties en essays over alledaagse gebeurtenissen en maatschappelijke kwesties.
- Eva Hoeke, journalist en schrijver, staat bekend om haar levendige schrijfstijl. Ze schrijft over haar persoonlijke ervaringen en lifestyle, cultuur en reizen. Ze is een scherpe observeerder en schrijft op een boeiende en humoristische manier. Ze heeft verschillende boeken op haar naam staan en schreef voor NRC en LINDA Magazine.
- Asha ten Broeke, auteur, wetenschapsjournalist en columnist, is bekend om haar bijdragen aan Volkskrant, Trouw en Vrij Nederland. Ze schrijft over wetenschap, gezondheid, seksualiteit, lichaamsbeeld, gender en feminisme. Haar schrijfstijl is toegankelijk en ze heeft diverse boeken geschreven, waaronder “Het dikke ik”.
- Doortje Smithuijsen, auteur, kunstcriticus en curator, ze richt zich vooral op hedendaagse kunst, cultuur en maatschappelijke kwesties. Ze schreef voor De Groene Amsterdammer en Mister Motley. Ze schrijft vaak over gender, identiteit, technologie en de relatie tussen kunst en samenleving. Dat doet ze op een unieke en originele manier.
Colofon
Hoofdredacteur: Pieter Klok
Hoofdredactie: Chris Buur, Annieke Kranenberg, Marije Randewijk, Gert-Jan van Teeffelen
Centrale redactie: Mac van Dinther, Robert-Jan Friele, Robin Gerrits, Lisa Spit.
Eindredactie: Hans Ariëns, Sytze de Boer, Joyce Brekelmans, Marjon Bolwijn, Maurits Chabot, Patrick Engelsma, Peter de Greef, Gijs van den Heuvel, Pay-Uun Hiu, Marc Hoeben, Monique van Hoogstraten, Anoushka Kloosterman, Karolien Knols, Cecilia Tabak, Iwan Tol, Alies Uilen, Evelien van Veen, Nell Westerlaken
Verslaggeverij: Monique Wijnans (chef), Anneke Stoffelen (sous-chef), Menno van Dongen, Ana van Es, Robert van de Griend, Toine Heijmans, Charlotte Huisman, Haro Kraak, Mark Misérus, Fokke Obbema, Wil Thijssen, Marjolein van de Water, Irene de Zwaan
Binnenlandse correspondenten: Jurre van den Berg (Noord-Nederland), Abel Bormans (Zuid-Holland), Pieter Hotse Smit (Oost-Nederland), Peter de Graaf (Zuid-Nederland), Rik Kuiper (Utrecht/Flevoland), Elsbeth Stoker (Amsterdam)
Buitenland: Carlijne Vos (chef), Maartje Bakker, Peter Giesen, Sacha Kester, Sterre Lindhout, Stan Putman, Ben van Raaij, Iva Venneman, Tom Vennink, Marije Vlaskamp.
Buitenlandse correspondenten: Remco Andersen (Berlijn), Joost Bastmeijer (Dakar), Noël van Bemmel (Indonesië), Arnout le Clercq (Warschau), Rosa van Gool (Rome), Jenne Jan Holtland (Beiroet), Saskia Houttuin (Dakar), Eline Huisman (Parijs), Patrick van IJzendoorn (Londen), Dion Mebius (Madrid), Maral Noshad Sharifi (New York), Marc Peeperkorn (Brussel), Thomas Rueb (New York), Leen Vervaeke (China), Jeroen Visser (Stockholm), Rob Vreeken (Istanbul), Joost de Vries (Mexico-Stad)
Zaterdag: Anne van Driel (chef), Corto Blommaert
Politiek: Raoul du Pré (chef), Avinash Bhikhie, Arnout Brouwers, Frank Hendrickx, Yvonne Hofs, Remco Meijer, Hessel von Piekartz, Loes Reijmer, Natalie Righton
Economie: Harmen Bockma (chef), Maarten Albers, Wilco Dekker, Marc van den Eerenbeemt, Tjerk Gualthérie van Weezel, Ashwant Nandram, Michael Persson, Marieke de Ruiter, Niels Waarlo, Fleur de Weerd, Bard van de Weijer, Jonathan Witteman
Data en Onderzoek: Xander van Uffelen (chef), Maud Effting, Willem Feenstra, Serena Frijters, Laura Hoogenraad, Pepijn de Lange, Huib Modderkolk, Pieter Sabel, Erik Verwiel
Online: Daan van Acht, Peter van Ammelrooy, Dylan van Bekkum, Joram Bolle, Hans-Maarten Dagelet, Maartje Geels, Stieven Ramdharie, Edwin van Sas, Martine Steenvoort, Martijn Stoffers, Jasper Veenstra, Daan de Vries, John Wanders, Sofie van Westrenen (chef), Emma de Wijer
Crossmedia: Corinne van Duin (chef), Martijn Eerens, Lotte Grimbergen, Titus Knegtel, Adriaan van der Ploeg, Geart van der Pol
V: Hanneke de Klerck (chef), Jimme Bakker, Bart Dirks (chef), Kustaw Bessems, Io Cooman, Arno Haijtema, Gidi Heesakkers, Bart Koetsenruijter, Latoya van der Meeren, Paul Onkenhout, Ianthe Sahadat, Olaf Tempelman, Wieteke van Zeil
Boeken: Wilma de Rek (chef), Bo van Houwelingen, Laura de Jong, Emilia Menkveld
Kunst: Herien Wensink (chef), Bor Beekman, Robert van Gijssel, Els de Grefte, Merlijn Kerkhof, Michiel Kruijt, Anna van Leeuwen, Mark Moorman, Rutger Pontzen
Sport en Media: Cécile Koekkoek (chef), Hassan Bahara, Gijs Beukers, Emma Curvers, Mark van Driel, Rob Gollin, Lisette van der Geest, Robert Giebels, Erik van Lakerveld, Dirk Jacob Nieuwboer, Willem Vissers
Wetenschap en Tech: Tonie Mudde (chef), Kaya Bouma, Anna van den Breemer, Jean-Pierre Geelen, Michiel van der Geest, George van Hal, Simoon Hermus, Maarten Keulemans, Margriet Oostveen, Laurens Verhagen, Ellen de Visser
Opinie en Debat: Marjan van den Berg (chef), Nadia Ezzeroili, Iñaki Oñorbe Genovesi, Mirjam Schöttelndreier, Peter Wierenga, Frank van Zijl
Magazine: Aimée Kiene (chef), Julien Althuisius, Jaap Biemans (art director), Sara Berkeljon, Aleid Bos, Sander Donkers, Heike Gülker, Esma Linnemann, John Schoorl, Theo Stielstra
Aanbieding/Proefabonnement
Je kunt kiezen voor diverse abonnementsvormen en vaak zijn er kortingsacties:
Abonnement Compleet, € 6,50 per week:
- doordeweeks de papieren krant
- doordeweeks de digitale krant met bijlagen
- onbeperkt toegang tot artikelen
- Volkskrant Magazine
- dikke weekendkrant
Abonnement Zaterdag + Digitaal, € 4,50 per week (meest gekozen):
- zaterdag de papieren krant,
- doordeweeks de digitale krant met bijlagen
- onbeperkt toegang tot artikelen
- Volkskrant Magazine
- dikke weekendkrant
Abonnement Digitaal, € 3,95 per week:
- doordeweeks de digitale krant met bijlagen
- onbeperkt toegang tot artikelen
Abonnement Digitaal Basis, € 2,25 per week:
- onbeperkt toegang tot artikelen
Na de kortingsperiode is het Volkskrantabonnement maandelijks opzegbaar. Je kunt vervolgens kiezen voor deze abonnementen:
Regulier abonnement
Compleet € 50,95 per maand – € 11,76 per week
Zaterdag + Digitaal € 36,29 per maand – € 8,37 per week
Digitaal € 27,50 per maand – € 6,35 per week
Digitaal Basis € 14,50 per maand – € 3,35 per week
Losse verkoop
De Volkskrant heeft een losse winkelprijs van € 3,77 per krant.
Opzeggen
De Volkskrant opzeggen is eenvoudig en kun je direct zelf regelen. Je klikt onderaan de site op het kopje Klantenservice en klikt op ‘Abonnement opzeggen’. De rest wijst zich vanzelf; je kunt kiezen voor online of telefonisch opzeggen. Heb je de afgelopen 14 dagen een abonnement afgesloten, dan kun je jouw abonnement bovendien binnen 14 dagen na ontvangst van de eerste krant annuleren.
Je kunt op de Klantenservice pagina ook een bezorgklacht indienen, je bezorging pauzeren of je bezorgadres tijdelijk wijzigen.