Wat is een tabloid krant

Tabloid krant: Verschil met broadsheet (met voorbeelden)

Tabloid krant: Verschil met broadsheet (met voorbeelden)

Een tabloid is een krant met een compact formaat, kleiner dan de traditionele broadsheet. De term verwijst oorspronkelijk naar Britse dagbladen vanaf de 20e eeuw en staat algemeen bekend om sensationele inhoud.

Tabloids bieden vaak overdreven verhalen over misdaad, entertainment en schandalige ontwikkelingen om publiek te trekken. Ze zijn populair door hun kleurrijke koppen en eenvoudiger taalgebruik.

Tabloids verschillen significant van broadsheets in stijl en journalistiek. Waar broadsheets zich richten op feitelijke verslaggeving en diepgaande analyses, leggen tabloids de nadruk op sensationele content en emotionele aantrekkingskracht.

Wat zijn tabloidkranten?

Tabloidkranten zijn een type krant bekend om hun kleinere formaat en sensationele journalistiek. Ze zijn ontworpen om lezers te trekken met opvallende koppen en verhalen die vaak sensationeel, overdreven en gericht op misdaad en entertainment zijn. Deze kranten leggen de nadruk op het trekken van aandacht en zijn grotendeels geassocieerd met een minder serieuze nieuwsaanpak.

Tabloids zijn oorspronkelijk ontwikkeld met ongeveer de helft van de grootte van gewone kranten en staan bekend om hun compacte afmetingen.

De term ’tabloid’ is nauw verbonden met de ontwikkeling en stijl van deze kranten. Voorbeelden van tabloids zijn The Sun en de New York Post.

Wat zijn de tabloid krantenformaat afmetingen?

Tabloid krantenformaat is doorgaans 11 x 17 inch of 279 x 432 mm. Dit formaat is verticaal en kleiner dan traditionele kranten. Oorspronkelijk was het formaat ongeveer de helft van een gewone krant. Het formaat is handig en makkelijk te hanteren. Hoewel ’tabloid’ verwijst naar zowel formaat als stijl, zijn het de compacte afmetingen die het meest kenmerkend zijn.

Wanneer begonnen tabloids zich te ontwikkelen?

Tabloids ontstonden eind 19e eeuw. De term ’tabloid’ werd eerst gebruikt door de Britse firma Burroughs Wellcome voor compacte medicijnen. De firma liet de term als merknaam registreren.

Het concept tabloid kranten ontstond later, eerst verwijzend naar de kortere artikelen die snel leesbaar waren van de Londense ‘Daily Mail’. Daarna sloeg de benaming ’tabloid’ over op andere kranten in een kleiner formaat en werd synoniem voor boulevardpers.

Tabloids staan sindsdien bekend om overdreven, schandalige verhalen. Hoewel in Nederland alle grote kranten sinds begin jaren 2000 zijn overgestapt naar het tabloidformaat.

De term tabloid verwijst nu met name alleen nog naar de senationele stijl van journalisme in plaats van het formaat van de krant, maar het is een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling en geschiedenis van de krant.

Wat zijn voorbeelden van tabloid kranten?

In Nederland werd de tabloid populair dankzij de gratis kranten Metro en Sp!ts, maar ook verschillende huis-aan-huisbladen hanteerden al geruime tijd dit formaat. De primeur voor landelijke dagbladen in Nederland ging naar De Waarheid, dat in 1986 als eerste in dit compacte formaat verscheen.

De grote overstap van kranten naar dit formaat in Nederland begon in 2003 met het Agrarisch Dagblad, gevolgd door Het Parool in maart 2004 en dagblad Trouw op 3 februari 2005. Het Algemeen Dagblad volgde op 1 september 2005 nadat het fuseerde met enkele regionale kranten.

The Sun, Brits tabloid, biedt sensationeel nieuws en celebrity covers. Bekend om provocatieve foto’s en kleurrijke verhalen. The National Enquirer, Amerikaans weekblad, staat bekend om schandalige en sensationele berichtgeving. Vaak in het middelpunt van controverses door zijn aanpak.

Deze kranten illustreren de diversiteit binnen het tabloidsegment, variërend van sensationeel tot meer algemeen nieuws, en tonen de aanpassing van traditionele media aan het tabloidformaat.

Hoe verschillen tabloids van broadsheets?

Tabloids verschillen van broadsheets in formaat en inhoud. Tabloids zijn kleiner, compact en richten zich op vermakelijk nieuws, zoals roddels en misdaad. Voorbeelden zijn The Sun en Daily Mirror. Ze bevatten vaak sensationele verhalen en zijn populair bij een breed publiek.

Broadsheets, zoals The Guardian en The Wall Street Journal, zijn groter en worden geassocieerd met traditionele journalistiek. Ze richten zich op feitelijke verslaggeving en trekken vaak een meer welgesteld publiek aan.

De journalistieke stijl van tabloids is informeel en vaak sensationeel. Broadsheets daarentegen hanteren een formelere stijl en behandelen een breder scala aan onderwerpen, waaronder internationaal nieuws en diepgaande analyses.

Wijkt tabloidjournalistiek af van andere krantenartikelen?

Tabloidjournalistiek verschilt van andere krantenartikelen in meerdere opzichten. Ze neigen naar een dramatische stijl, terwijl traditionele krantenartikelen zich richten op feitelijke, gedetailleerde verslaggeving van politieke en maatschappelijke kwesties.

De schrijfstijl van tabloids is minder afstandelijk, ontworpen om direct te in te spelen op het gevoel van de lezers. In termen van nieuwswaardigheid, beschouwen tabloids sensatie en aandacht als significant, in tegenstelling tot de meer gerespecteerde kranten content, die het belang van objectieve en complexe berichtgeving benadrukken.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>