Nederlands dagblad

Nederlands Dagblad: Hierom kies je ervoor

Nederlands Dagblad: Hierom kies je ervoor

Het Nederlands Dagblad is een landelijke ochtendkrant en gaat uit van de overtuiging dat christenen waardevolle bijdragen leveren aan de wereld. Het dagblad streeft ernaar om lezers te informeren vanuit een christelijk perspectief en met hoogstaande journalistiek, over diverse aspecten van de samenleving, de rol van geloof daarin en ontwikkelingen binnen het christendom. Op die manier moedigt het ND lezers aan om actief deel te nemen aan de maatschappij met zelfvertrouwen.

Waar staat het Nederlands Dagblad om bekend, en wat is zijn geschiedenis? Wie leest zoal deze krant, en uit welke abonnementen kun je kiezen? Je leest het allemaal in dit artikel over het Nederlands Dagblad.

Waar staat het Nederlands Dagblad om bekend?

Het Nederlands Dagblad ontstond in 1944 als een semi-illegale publicatie genaamd ‘Reformatie Stemmen’, als reactie op interne onenigheid binnen de toenmalige Gereformeerde Kerken in Nederland.

In december 1967 werd voor het eerst de naam ‘Nederlands Dagblad’ gebruikt. Deze wijziging vond plaats met als doel een breder publiek van Nederlanders te bereiken die interesse hebben in nieuws vanuit een gereformeerde levensbeschouwing.

In november 2015 stapte de krant over op een tabloidformaat, nadat het in oktober 2010 als eerste Nederlandse krant het Berliner-formaat aannam. 

Volgens Rinder, die ooit bij het ND is begonnen als parlementair verslaggever en nu, 25 jaar later, directeur-uitgever is, is het ND een bescheiden krant, maar wel eentje die zich duidelijk onderscheidt. De kerk speelt een belangrijke rol in hun verslaggeving. Voor het laatste nieuws over de paus, woont er zelfs een verslaggever in Rome. Er zijn ongeveer 100 medewerkers actief, waarvan de helft journalisten. De oplage van de krant is meer dan 20.000 exemplaren.

Bereik van het ND

Volgens het NOM Mediamerken 2023-I-IV bereikt het Nederlands Dagblad gemiddeld 79.000 lezers per dag met hun gedrukte krant. Doordeweeks lezen 74.000 mensen het dagblad, terwijl de krant in het weekend meer mensen bereikt, namelijk 97.000.

Het Nederlands Dagblad probeert hun online bereik te vergroten, en in 2023 kreeg het er maar liefst 34% meer digitale abonnees bij. Maandelijks heeft de krant digitaal (dus via de browser, app, en de digitale krant) ruim 2,7 miljoen pageviews (Bron: Google Analytics, eigen opgave).

Dan is er nog de nieuwsbrief, die iedere dag ruim 88.000 mensen bereikt. In 2023 groeide ook het aantal ontvangers van de nieuwsbrief met 30% (Bron: Eigen opgave).

Rinder (zie boven) geeft in het interview met Media Info Groep aan dat de papieren oplage van het Nederlands Dagblad aan het dalen is, terwijl ze digitaal enorm aan het groeien zijn. Op het moment leest meer dan de helft van de lezers de krant online. Op zaterdag leest 1,5 keer zoveel mensen de krant, en ook worden er op deze dag meer losse nummers verkocht. Ze streven ernaar om uiterlijk in 2042 te stoppen met de papieren versie van de krant.

Wie leest het Nederlands Dagblad?

Lezers van het Nederlands Dagblad zijn hoofdzakelijk afkomstig uit verschillende orthodox-protestantse en evangelische gemeenschappen, evenals uit de meer orthodoxe stromingen binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). 

In de politiek, geven de meeste lezers van het ND bovendien de voorkeur aan de ChristenUnie en het CDA, terwijl een kleinere groep ook op de SGP stemt. 

Nederlands Dagblad abonnementen en aanbiedingen

Wil je je graag abonneren met korting op het Nederlands Dagblad? Dan heb je een aantal opties. Hieronder lees je welke dat zijn:

Voor nieuwe abonnees

Digitaal basis

 • Onbeperkt artikelen lezen op nd.nl
 • 24/7 toegang tot nd.nl en de app
 • Geen toegang tot de digitale krant
 • €9,96 (24 maanden)/ €9,96 (12 maanden) /€11 (maandelijks opzegbaar) per maand

Zaterdag + Digitaal

 • Op zaterdag de papieren krant thuisbezorgd
 • 6 dagen per week de digitale krant
 • 24/7 toegang tot nd.nl en de app
 • €19,80 (36 maanden)/ €19,80 (24 maanden) /€19,80 (12 maanden) per maand

Compleet

 • 6 dagen per week de papieren krant thuisbezorgd
 • 6 dagen per week de digitale krant
 • 24/7 toegang tot nd.nl en de app
 • €31,80 (36 maanden)/€31,80 (24 maanden) /€31,80 (12 maanden) per maand

De bovenstaande tarieven zijn alleen geldig voor nieuwe abonnees. Heb je de afgelopen 12 maanden al een abonnement op het ND gehad? Dan gelden de volgende tarieven:

Reguliere tarieven

Digitaal basis

€17,50 per maand

Digitaal

€28,55 per maand

€85,65 per kwartaal

€339,85 per jaar 

Weekend

Zaterdag papier en dagelijks digitaal

€34,40 per maand

€101,50 per kwartaal

€379,35 per jaar

Vrijdag en zaterdag papier en dagelijks digitaal

€38,10 per maand

€114,30 per kwartaal

€451,65 per jaar

Compleet

Dagelijks papier en digitaal

€46,80 per maand

€140,40 per kwartaal

€550,85 per jaar

Ben je een student? Als je lid bent van een studentenvereniging of een politieke jongerenorganisatie die aangesloten is bij het ND, dan krijg je een mooie korting op het reguliere tarief.

Studententarieven

Digitaal

€14,30 per maand

Weekend

Zaterdag papier en dagelijks digitaal

€17,20 per maand

Vrijdag en zaterdag papier en dagelijks digitaal

€19,05 per maand

Compleet

Dagelijks papier en digitaal

€ 23,40 per maand

Conclusie

Het Nederlands Dagblad, opgericht in 1944, is een landelijke ochtendkrant die zich richt op het verstrekken van nieuws vanuit een christelijk perspectief. Met hoogwaardige journalistiek en een focus op de rol van geloof in de samenleving, moedigt het ND zijn lezers aan om actief deel te nemen aan de maatschappij.

Het ND heeft een oplage van meer dan 20.000 exemplaren en bereikt gemiddeld 79.000 lezers per dag met zijn gedrukte krant. Vooral digitaal heeft het een groeiend publiek. De krant heeft geïnvesteerd in het vergroten van zijn online aanwezigheid en heeft een aanzienlijk aantal digitale abonnees en pageviews.

Lezers van het Nederlands Dagblad zijn voornamelijk afkomstig uit orthodox-protestantse en evangelische gemeenschappen, evenals uit de meer orthodoxe stromingen binnen de PKN. Politiek gezien geven de meeste lezers de voorkeur aan de ChristenUnie en het CDA, met een kleinere groep die op de SGP stemt.

Het Nederlands Dagblad biedt verschillende abonnementsopties, variërend van digitaal tot volledige abonnementen inclusief papieren krant. Er zijn tarieven voor nieuwe abonnees en speciale kortingen voor studenten. Nederlands Dagblad streeft ernaar om tegen 2042 volledig digitaal te gaan.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>