Welke krant past bij mij?

Welke krant past bij mij?

Vraagt u zich wel eens af… welke krant past bij mij?

De dag van veel Nederlanders begint pas echt met de krant op schoot. Of u nu ’s morgens met een kopje koffie aan de keukentafel de krant leest of op weg bent naar uw werk en de krant erbij pakt in de trein. Maak een goede start en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

Dat hoeft tegenwoordig niet meer alleen met de papieren krant op tabloidformaat. Ook de digitale krant op de smartphone, tablet of laptop wordt steeds populairder.

De krant brengt u niet alleen op de hoogte van alles wat er in de wereld speelt, maar is voor veel mensen ook een ontspannen bezigheid om de dag te kunnen starten.

welke krant past het beste bij mij

Grote keuze uit landelijke en regionale dagbladen

In Nederland beschikken we over een groot aantal verschillende kranten. Er is een ruime keuze uit landelijke dagbladen, maar ook regionale kranten zijn nog altijd ongekend populair.

Wilt u graag een abonnement op een krant nemen, maar weet u niet precies welke krant het beste bij u past? De keuze voor de juiste krant is voor veel mensen een dilemma. In dit artikel gaan we daarom in op de vraag: Welke krant past bij mij?

Welk doel heeft de krant voor u?

De belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen is welk doel de krant voor u heeft. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen de Nederlandse dagbladen. Wilt u puur op de hoogte gehouden worden van het nieuws uit binnen- en buitenland of mag een krant ook voldoende ruimte bieden voor nieuws uit de showbizz?

Bent u met name geïnteresseerd in het financiële nieuws of vindt u nieuws uit de regio erg belangrijk? Zoekt u opinies over vraagstukken die op dit moment in de wereld spelen of vindt u nieuws over cultuur onmisbaar? Het ene onderwerp sluit het andere niet uit, maar de verschillen per krant kunnen erg groot zijn.

Een religieuze voorkeur kan een rol spelen en ook hebben veel kranten een politieke voorkeur. Daarom zullen we verschillende kranten gaan behandelen om zo een duidelijk beeld te schetsen wat deze dagbladen u te bieden hebben en de vraag te beantwoorden: Welke krant past bij mij?

Telegraaf

De Telegraaf is de grootste krant van Nederland. Het verschijnt 7 dagen in de week en is politiek-rechts georiënteerd. Naast nieuws uit binnen- en buitenland speelt sport ook een belangrijke rol. Het is daarnaast een krant voor het hele gezin met ruimte voor showbizz, privé, reizen, vrouw en de societyrubriek Stan Huygens Journaal.

Bekijk alle Telegraaf abonnementen

Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad is de 2e grootste krant van ons land. De krant profileert zich als een politiek en religieus neutrale krant. Het AD omschrijft zichzelf als “Populair, betrouwbaar en onafhankelijk”. Het AD is vooral populair in het zuidwesten van het land. In deze regio heeft het ook 7 regionale titels, die weer onderverdeeld zijn in diverse lokale edities.

Bekijk alle AD abonnementen

Volkskrant

De Volkskrant is de 3e krant van Nederland. Ontstaan vanuit een Rooms-Katholiek oogpunt is de krant vandaag de dag politiek-links georiënteerd en richt zich met name op de hoger opgeleide lezers. Het behoort samen met het NRC Handelsblad en Trouw tot de Nederlandse kwaliteitskranten met een progressieve insteek.

Bekijk alle Volkskrant abonnementen

Andere landelijke dagbladen

Naast de 3 grootste dagbladen zijn het liberaal georiënteerde NRC Handelsblad, het NRC Next voor de jonge hoogopgeleide lezer, het sociaal-democratische Parool, de kwaliteitskrant Trouw (European Newspaper of the year 2012), Het Financiële Dagblad, het christelijk Reformatorisch Dagblad en het orthodox-protestantse Nederlands Dagblad de andere landelijke dagbladen.

Regionale dagbladen

Naast de landelijke dagbladen zijn ook de regionale kranten ongekend populair. Zo blijft u direct op de hoogte van het nieuws uit uw eigen leefomgeving.

De grootste regionale krant is De Limburger in de provincie Limburg. Ook De Gelderlander en het Noordhollands Dagblad zijn zeer populair.

Het noorden heeft bijvoorbeeld het Dagblad van het Noorden met verschillende edities. Flevoland, de Achterhoek, Noord-Oost Overijssel en de Veluwe hebben de Stentor.

Brabant heeft het Brabants Dagblad. Al deze genoemde regionale kranten hebben een oplage van meer dan 100000 exemplaren per dag.

Kleinere regionale kranten zijn er ook. Denk aan het Limburgs Dagblad, het Parool, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant of De Gooi- en Eemlander.

Bekijk alle Regionale dagbladen

Welke krant moet ik kiezen?

Het kiezen van de krant is persoonlijk. De rubrieken moeten in de smaak vallen en ook de religieuze en politieke voorkeur van een krant kan doorslaggevend zijn. De perfecte krant voor de ene persoon kan bij de ander totaal niet in de smaak vallen. Daarom is het een kwestie van proberen. Een goede manier is door het afsluiten van een proefabonnement.

Voor een zacht prijsje ontvangt u de krant enkele weken. Zo kunt u deze in alle rust uitproberen. Bevalt de gekozen krant niet? Neem dan simpelweg een proefabonnement op een ander dagblad.

Door het uitproberen van verschillende landelijke en/of regionale dagbladen heeft u snel de passende krant gevonden.

Reacties

 1. Carla Verschoor

  Ik nijg erg naar het NRC handelsblad, en zou graag een proefkrant lezen voor een poosje. Nu lees ik verschillende kranten af en toe in de bibliotheek.
  Maar neig toch naar een special krant, geschikt voor mij. Dank U, Vr Gr Carla

 2. Hendrik Willem

  Het is onbegrijpelijk dat DE krant als de Telegraaf totaal wordt verzwegen. De beste journalisten, die objectief kunnen schrijven, en dat bevalt de linkse kerk totaal niet. Ook om deze reden kijken wij het nieuws van half acht, en zeker niet om acht uur dat totaal de Volkskrant is, dus de halve waarheid.

 3. Bram

  Hendrik Willem, als je jouw ogen nou eens open zou doen zie je dat de Telegraaf als eerste genoemd wordt. Zonde, want die krant zou ik niet eens mijn kont mee willen afvegen. De meest rechtse krant van Nederland zonder enige journalistieke integriteit.

 4. Walter

  Nu een jaartje abonnee van de telegraaf, leest heerlijk weg, de showbusiness neem ik maar voor lief, die pagina’s volstaan prima als aanmaakblokjes voor de kachel. Maar al met al is een krantje lezen een heerlijke bron van ontspanning.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>