“Nederland neemt afscheid van de krant, behalve op zaterdag”

“Nederland neemt afscheid van de krant, behalve op zaterdag”

PERSBERICHT:

“Nederland neemt afscheid van de krant, behalve op zaterdag”

In 2013 hebben Nederlanders steeds vaker de papieren krant in de ban gedaan, maar in het weekend kunnen ze de krant nog niet missen. Dat blijkt uit onderzoek van krantaanbiedingen.nl.

Via de website Krantaanbiedingen.nl kunnen consumenten een abonnement afsluiten op een van de dagbladtitels die Nederland rijk is. Uit een inventarisatie van afgesloten abonnementen via de website blijkt in vergelijking met eerdere jaren het weekendabonnement sterk in populariteit toegenomen te zijn in 2013.

Bij een weekendabonnement krijgen mensen op zaterdag de papieren krant op de mat en lezen zij de rest van de week digitaal de krant via de desktop computer, tablet of smartphone.

Dagblad de Telegraaf is een van de kranten die dit jaar een grote stijging laat zien in verkochte weekendabonnementen. In 2013 zijn er op Krantaanbiedingen.nl bijna twee keer zoveel weekendabonnementen afgesloten als reguliere weekabonnementen. Van alle afgesloten 2-jarige abonnementen gaat het in 32,6% van de gevallen om weekabonnementen, bij de overige 67,4% gaat het om weekendabonnementen.

Ook bij andere kranten ziet krantaanbiedingen.nl een stijging, zij het in mindere mate. Bij NRC Handelsblad bijvoorbeeld ligt de verhouding rond de 50/50. Ook hier betekent dit een flinke percentuele stijging van het aantal verkochte weekendabonnementen.

Onderzoeker Paul Jansen: “De populariteit van de weekendabonnementen zien we al langer, en het is de krant die daar zelf een rol in speelt.” Dit jaar kwamen veel dagbladen als het AD, de Volkskrant, en De Telegraaf met aanbiedingen waarbij je een tablet computer cadeau kreeg bij de krant. Jansen: “Je ziet een verschuiving. Mensen willen nog steeds inhoudelijk en kwalitatief goede nieuws- en achtergrondverhalen lezen, maar doen dat steeds vaker met telefoon of iPad. Onderweg of op schoot op de bank.”

Toch kan Nederland niet helemaal zonder de krant die ’s ochtends op de mat valt. Jansen: “Zaterdag en zondag is er meer tijd en willen mensen er nog voor gaan zitten. Met een kopje koffie erbij een krant openslaan op de eettafel. Die traditie willen we nog niet loslaten.”

Reacties

  1. R. van Hilten

    Ik had een abonnement op AD voor de maand september 2022 maar ontvang deze nog steeds op zaterdag. Wilt u dit aub ongedaan manken ? Betreft de Zaterdag editie

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>