Kranten vergelijken

Hoe kun je kranten vergelijken en op welke punten moet je letten?

Hoe kun je kranten vergelijken en op welke punten moet je letten?

Je zou denken dat alle kranten min of meer hetzelfde zijn, omdat ze allemaal het laatste nieuws brengen. De realiteit is echter anders. Kranten kunnen sterk van elkaar verschillen op basis van doelgroep, focusgebieden, prijsstelling en zelfs politieke of religieuze voorkeuren.

Welke krant voor jou het beste werkt, hangt af van wat voor type lezer je bent. Je leeftijd kan een rol spelen, maar natuurlijk ook in welk nieuws je geïnteresseerd bent. Wellicht wil je je aan een bepaald budget houden, of speelt politieke /religieuze voorkeur een rol.

Hoe kun je kranten vergelijken, en op welke punten moet je letten? Hoe scoren de populairste Nederlandse kranten op deze punten? Je leest het allemaal in dit artikel.

Hoe kranten vergelijken en waar let je op?

Wanneer je verschillende kranten vergelijkt, is het belangrijk om te letten op een aantal kenmerken, zoals:

 1. Doelgroep: Elke krant heeft een specifieke doelgroep in gedachten bij het samenstellen van hun inhoud. Dit kan gericht zijn op bepaalde leeftijden, maar ook op onderwerp. Het is dus belangrijk om te overwegen welke krant het beste aansluit bij jouw interesses en achtergrond.
 2. Focus: De focus van een krant bepaalt welke onderwerpen en invalshoeken worden belicht. Sommige richten zich op zakelijk nieuws, andere op algemeen nieuws, en weer andere op specifieke segmenten zoals sport, cultuur of regionaal nieuws. Er zijn kranten die zich richten op diepgaande analyses en onderzoeksjournalistiek, terwijl andere meer nadruk leggen op het snel brengen van actueel nieuws. Afhankelijk van jouw voorkeur voor diepgang en detail, kan de ene krant beter bij je passen dan de andere.
 3. Prijs: Krantenabonnementen kunnen verder sterk variëren in prijs, afhankelijk van het type abonnement (digitaal versus print), de frequentie en eventuele speciale aanbiedingen. Het is verstandig om te kijken naar abonnementen die binnen jouw budget passen, zonder concessies te doen aan de gewenste inhoud en kwaliteit.
 4. Politieke / religieuze voorkeur: Sommige kranten staan bekend om een specifieke politieke of religieuze oriëntatie in hun berichtgeving of commentaren. Dit kan invloed hebben op hoe nieuws wordt gepresenteerd en geïnterpreteerd. Als dit voor jou belangrijk is, is het nuttig om te weten waar een krant staat in deze kwesties.

Door deze factoren te overwegen, kun je een krant kiezen die het beste aansluit bij jouw interesses, budget en persoonlijke voorkeuren.

Populaire Nederlandse kranten en hun kenmerken

Hieronder vind je voorbeelden van populaire Nederlandse kranten en kom je erachter hoe ze scoren op de vier genoemde punten.

Financieele Dagblad

Doelgroep: Het FD richt zich voornamelijk op mensen uit de midden- en hogere sociale klassen, vaak werkzaam in leidinggevende functies binnen het bedrijfsleven. Het lezerspubliek is overwegend jong, actief, hoogopgeleid en welvarend. De typische lezer is tussen de 20 en 49 jaar oud en heeft een sterke interesse in financiële en economische onderwerpen.

Focus: Het FD staat bekend om zijn specialisatie in economisch nieuws en zakelijke ontwikkelingen. Het biedt diepgaande rapportage over sectoren zoals retail, media, gezondheidszorg, financiën en technologie. Daarnaast rapporteert het dagelijks over beurskoersen en economische trends.

Prijs van abonnementen: Het FD biedt verschillende abonnementen aan, variërend van 52 euro per maand tot 65 euro per maand. Er zijn ook kortingsaanbiedingen voor het eerste jaar, variërend van 31% tot 45% korting. Het is een van de duurdere kranten.

Politieke / religieuze voorkeur: Het FD staat bekend om zijn neutrale benadering van politieke en religieuze kwesties. De krant vermijdt partijdigheid en richt zich op waarheidsvinding en betrouwbare informatievoorziening.

Trouw

Doelgroep: Trouw richt zich op een breed publiek, maar is met name populair onder maatschappelijk betrokken en intellectueel geïnteresseerde lezers. Het lezerspubliek bestaat voornamelijk uit volwassenen die waarde hechten aan diepgaande analyses en diverse perspectieven op maatschappelijke kwesties. 

Focus: Trouw staat bekend om haar diepgaande journalistiek en sterke maatschappelijke betrokkenheid. De krant biedt een breed scala aan nieuws en achtergrondverhalen, met een focus op politiek, cultuur, duurzaamheid, filosofie, levensbeschouwing en ethiek. Sport en entertainment krijgen minder aandacht binnen Trouw, in tegenstelling tot andere dagbladen.

Prijs van abonnementen: Trouw biedt verschillende abonnementen aan van 9,75 euro per maand tot 32,50 euro per maand, afhankelijk van type abonnement en looptijd.

Politieke / religieuze voorkeur: Trouw heeft historisch gezien een achtergrond als orthodox-protestantse krant, maar tegenwoordig neemt het een neutrale positie in op politiek gebied. Op religieus vlak biedt Trouw nog steeds berichtgeving over filosofische en religieuze onderwerpen, maar dit is niet dominant in de redactionele lijn.

Volkskrant

Doelgroep: De Volkskrant richt zich op serieuze, maatschappelijk betrokken lezers die waarde hechten aan diepgaande analyses, achtergrondverhalen en objectieve informatie. De typische lezer van De Volkskrant is hoger opgeleid, maatschappelijk geïnteresseerd en zoekt naar nieuws en inzichten om een goed geïnformeerde mening te vormen over diverse onderwerpen. De krant trekt voornamelijk middelbare en oudere lezers met een bovenmodaal inkomen aan.

Focus: De focus van De Volkskrant ligt op kwalitatieve journalistiek, die zich uit in diepgaande analyses, achtergrondverhalen en interviews. De krant vermijdt sensatie en richt zich op het bieden van diverse perspectieven op maatschappelijke kwesties, politiek, cultuur, wetenschap en sport. Humor wordt gebruikt waar passend, maar altijd met respect voor de serieuze toon en objectiviteit van de berichtgeving.

Prijs: De Volkskrant biedt verschillende abonnementen aan, waarbij de prijs varieert afhankelijk van het gekozen pakket en de abonnementsduur. Het goedkoopste abonnement is 13 euro, het duurste kost 32,50 euro.

Politieke / religieuze voorkeur: De Volkskrant begon oorspronkelijk als een krant met een linkse, progressieve signatuur vanuit de Rooms-Katholieke traditie. In de loop der jaren heeft de krant echter een verschuiving naar politiek rechts doorgemaakt, hoewel het zich richt op een breed scala aan lezers met diverse politieke overtuigingen. De nadruk ligt op objectiviteit en het bieden van een platform voor diverse meningen en opinies, zonder een uitgesproken politieke voorkeur te benadrukken. Het is in de hedendaagse context ook niet meer expliciet gericht op religieuze thema’s in zijn berichtgeving.

Telegraaf

Doelgroep: De Telegraaf richt zich op een breed publiek in Nederland, met een sterke nadruk op toegankelijke en directe berichtgeving. Het trekt lezers aan die geïnteresseerd zijn in zowel serieus nieuws als entertainment. 

Focus: De Telegraaf staat bekend om zijn heldere taal en de nauwe betrokkenheid bij zijn lezers. Het biedt een constante stroom van nieuws uit binnen- en buitenland, met secties gewijd aan sport (Telesport), financiën (DFT – De Financiële Telegraaf), entertainment (VROUW), en algemeen nieuws. De krant heeft een reputatie opgebouwd voor sensationele berichtgeving naast serieuze onderwerpen.

Prijs van abonnementen: De Telegraaf biedt verschillende opties aan, variërend van 4,29 euro tot 48 euro per maand, afhankelijk van abonnementstype en looptijd. 

Politieke / religieuze voorkeur: De Telegraaf wordt over het algemeen beschouwd als een krant met een politiek rechts-conservatieve inslag. Dit blijkt uit de redactionele keuzes en het feit dat kiezers van partijen zoals Forum voor Democratie en PVV de voorkeur geven aan De Telegraaf. De Telegraaf richt zich op politieke en maatschappelijke onderwerpen zonder sterke religieuze betrokkenheid.

Parool

Doelgroep: Het Parool is vooral bedoeld voor inwoners van Amsterdam en lezers die geïnteresseerd zijn in nieuws uit deze stad. De typische lezer van Het Parool is hoogopgeleid en voelt zich verbonden met Amsterdam als stad en gemeenschap. De krant spreekt ook vrije denkers aan, wat suggereert dat de doelgroep een interesse heeft in onafhankelijke journalistiek en diverse perspectieven.

Focus: De focus van Het Parool ligt sterk op Amsterdams nieuws, inclusief lokale politiek, cultuur, en maatschappelijke ontwikkelingen. Naast dit lokale nieuws biedt Het Parool ook uitgebreide berichtgeving over wereldnieuws. De krant hecht waarde aan vrijheid en autonomie, wat reflecteert in de keuze van onderwerpen en de benadering van nieuws.

Prijs: Het Parool biedt verschillende abonnementen aan, variërend van 11,92 euro tot 30,33 euro per maand.

Politieke / religieuze voorkeur: Het Parool wordt beschouwd als sociaal-democratisch van aard. Dit betekent dat de krant een bredere interesse heeft in sociale rechtvaardigheid, maatschappelijke gelijkheid en gemeenschapsgerichte thema’s. Het Parool heeft geen specifieke religieuze binding, maar vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, waar het bekendstond als een krant die zich inzette voor vrijheid en onafhankelijkheid.

NRC Handelsblad

Doelgroep: NRC Handelsblad richt zich op een hoogopgeleid publiek met een kritische kijk op nieuws en diepgaande interesse in maatschappelijke vraagstukken. De lezers van NRC zijn over het algemeen welvarend en kapitaalkrachtig, wat aangeeft dat ze bereid zijn te investeren in kwalitatieve journalistiek.

Focus: De krant heeft een sterke focus op serieuze onderwerpen zoals politiek, economie, cultuur en wetenschap, met een nadruk op diepgaande achtergrondreportages en onderzoeksjournalistiek. NRC vermijdt bewust sensatie en entertainmentnieuws, en biedt in plaats daarvan analyses en artikelen die de lezer uitdagen en informeren.

Prijs: NRC Handelsblad biedt verschillende abonnementen aan, variërend van 8,67 euro per maand tot 47,67 euro per maand, afhankelijk van het type abonnement en de looptijd. 

Politieke / religieuze voorkeur: NRC Handelsblad staat bekend om zijn politieke neutraliteit en objectieve benadering van nieuws. Religieus gezien neemt NRC geen specifieke positie in, maar focust op het informeren van zijn lezers met betrouwbare en diepgaande journalistiek.

Algemeen Dagblad

Doelgroep: Het AD richt zich op een breed publiek in Nederland, met een sterke aanwezigheid in de westelijke en zuidelijke regio’s van het land. Het trekt lezers aan die geïnteresseerd zijn in een diverse mix van nieuws, met een specifieke focus op sport, showbizz en lokaal nieuws. Door zijn toegankelijkheid en brede dekking spreekt het AD zowel jongere als oudere lezers aan.

Focus: Het AD staat bekend om zijn uitgebreide sportsectie en biedt ook veel lokaal nieuws dankzij zeven regionale titels. Naast sport richt de krant zich op diverse onderwerpen, waaronder nationaal en internationaal nieuws, economie en cultuur. Het biedt snelle live verslaggeving bij belangrijk nieuws.

Prijs: Het AD biedt verschillende abonnementen aan, van 7,58 euro per maand tot 28,17 per maand, afhankelijk van type abonnement en looptijd.

Politieke / religieuze voorkeur: Het AD profileert zich als een neutrale krant zonder uitgesproken politieke voorkeur. Het biedt een evenwichtige berichtgeving en richt zich op het verstrekken van feitelijke informatie aan zijn lezers, zonder politieke of religieuze standpunten in te nemen. Hierdoor kunnen lezers hun eigen mening vormen op basis van objectieve verslaggeving.

Welke krant is voor jou?

Samenvattend:

 • Het FD is ideaal voor lezers die zich bezighouden met financiële en economische onderwerpen. De krant is misschien wel wat aan de dure kant.
 • Trouw trekt maatschappelijk betrokken lezers aan met interesse in filosofie, ethiek en duurzaamheid. Er is bij deze krant niet veel aandacht voor sport en entertainment. Voor 9,75 euro per maand heb je een kwalitatieve en betrouwbare krant.
 • De Volkskrant is meer geschikt voor lezers die op zoek zijn naar kwalitatieve journalistiek en diepgaande analyses over een mix van onderwerpen zoals politiek, cultuur en wetenschap. 
 • De Telegraaf spreekt een breed publiek aan met een mix van serieuze nieuwsberichtgeving en entertainment. Het is toegankelijk en direct, gericht op zowel algemeen nieuws als specifieke interessegebieden zoals sport en financiën. Voor slechts 4,29 per maand heb je toegang tot deze krant.
 • Het Parool is ideaal voor lezers in Amsterdam en omstreken, die zich sterk verbonden voelen met de stad, en is sociaal-democratisch van aard.
 • NRC Handelsblad richt zich op hoogopgeleide, kritische lezers die waarde hechten aan diepgaande journalistiek en objectieve informatie over politiek, economie, cultuur en wetenschap. 
 • Algemeen Dagblad (AD) is geschikt voor lezers die een brede interesse hebben in nieuws, met een sterke nadruk op sport, lokaal nieuws en actualiteit. Het is een toegankelijke krant zonder uitgesproken politieke voorkeur.

Elke krant is uniek

Elke krant heeft een unieke focus, doelgroep en prijsstelling. De keuze voor een krant hangt af van individuele interesses en voorkeuren, maatschappelijke betrokkenheid, lokale nieuwsvoorziening, behoefte aan diepgaande journalistiek en budget. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van de krant die het beste aansluit bij jouw leesbehoeften en voorkeuren.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>