Trouw

Trouw: Toonaangevend sinds 1943

Trouw: Toonaangevend sinds 1943

Trouw is een vooraanstaande krant binnen het Nederlandse medialandschap, die zich onderscheidt door haar diepgaande journalistiek en sterke maatschappelijke betrokkenheid. Als een vertrouwde bron van nieuws en achtergrondverhalen, biedt Trouw haar lezers een breed scala aan informatie, variërend van nationale en internationale actualiteiten tot verdiepende analyses op het gebied van politiek, cultuur, en duurzaamheid. 

Waar staat Touw om bekend, en wat is zijn geschiedenis? Wie leest zoal deze krant, en uit welke abonnementen kun je kiezen? Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel over Trouw.

Waar staat Trouw om bekend?

Trouw staat bekend als een van de toonaangevende Nederlandse dagbladen. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot haar oprichting in 1943, heeft Trouw een gevestigde reputatie opgebouwd als een kwalitatief hoogstaande krant die een divers publiek aanspreekt. Haar berichtgeving is helder en bovendien toegankelijk.

Trouw is allesbehalve een sensatiezoekende krant, en richt zich juist op het bieden van verschillende perspectieven op een maatschappelijk probleem. Daarbij gaan ze ook op zoek naar oplossingen. De krant heeft de prestigieuze ‘European Newspaper Award’ in de wacht gesleept, en is vooral populair onder een wat ouder publiek. 

De krant begon als een orthodox-protestantse verzetskrant, maar dat imago is ondertussen wel anders. Trouw biedt haar lezers nog steeds filosofisch en religieus nieuws, maar geeft ook aandacht aan onderwerpen als onderwijs, sport, levensbeschouwing en zorg. Op politiek vlak neemt de krant een neutrale positie in. 

Voor de liefhebbers is er ‘De Verdieping’, met inzichten over opinies in de vorm van gedetailleerde achtergrondverhalen. Daarnaast biedt Trouw ‘Tijdsgeest’ (met meer dan zestig pagina’s) aan. In ‘Tijdsgeest’ kun je persoonlijke verhalen vinden, een boekenkatern, maar ook (politieke) opinies en vraagstukken worden hierin uitgebreid behandeld.

Bereik van Trouw

Volgens DPG Media Nederland had Trouw in 2022 een oplage van 108.052 exemplaren en een dagelijks bereik van 211.602 lezers. Vergeleken met het AD, dat dagelijks digitaal 2,8 miljoen mensen bereikt met een oplage van 349.747 exemplaren, is dat niet een enorm bereik. De Volkskrant had in datzelfde jaar een oplage van 344.348 exemplaren en bereikte online iedere dag ruim 500 duizend mensen. Dit is opnieuw een significant verschil met Trouw.

Volgens Huisaanhuis.nu heeft Trouw een van de kleinste oplages van de Nederlandse dagbladen, en bereikt het op zaterdag 431.000 en doordeweeks 316.000 lezers (de datum van deze cijfers is helaas onbekend).

Vertrouwen in nieuwsmedia

Hoe scoort Trouw als krant op vertrouwen en betrouwbaarheid? 

Media VertrouwensMonitor van Newcom 2019

In een onderzoek uit 2019 van de Media VertrouwensMonitor van Newcom onder ruim 3000 respondenten, blijkt dat 57% vertrouwen heeft in de Nederlandse kranten. 

De kranten die het hoogste cijfer kregen, waren Trouw en De Volkskrant. Beide kranten scoren ook prima op transparantie en redactionele onafhankelijkheid van commerciële belangen. Het Parool en het AD scoorden ook goed, terwijl De Telegraaf en Metro het een stuk minder goed deden. Het is echter niet helemaal bekend in hoeverre deze resultaten objectief zijn.

Onderzoek Reuters 2022 en 2023

De studie van Reuters in opdracht van het Commissariaat voor de Media onderzocht bijna 1500 Nederlanders. Er werd gevraagd naar hun vertrouwen in landelijke media, zowel gedrukt als televisiejournaals.

Volgens het Digital News Report – Nederland 2022, met rond de 2000 respondenten per jaar van 2018 tot en met 2022, is gebleken dat van de Nederlandse kranten de Volkskrant en het AD het hoogste vertrouwen genieten (gemiddeld rapportcijfer 6,68), en daarna het FD (6,6), NRC (6,62) en dan Trouw (6,56). Zoals je kunt zien, zijn de verschillen tussen de gemiddelden van de kranten niet erg groot.

Volgens het Reuters Institute for the Study of Journalism – Digital News Report 2023, waarbij aan Nederlanders werd gevraagd in hoeverre ze bepaalde kranten vertrouwen, is gebleken dat Trouw door 66% als betrouwbaar wordt beschouwd, 23% is neutraal over deze krant, en 10% vertrouwt de krant niet. Onder de kranten werd het hoogste percentage betrouwbaarheid gevonden bij ‘regionale kranten’ (75%, met 18% neutraal en 7% die aangeeft ze niet te vertrouwen) en daarna het Algemeen Dagblad (72%, met 20% neutraal en 9% die deze krant als onbetrouwbaar beschouwt).

Volgens Scribbr, die academici tips geeft bij het schrijven van hun scripties, worden De Volkskrant, het NRC Handelsblad en Trouw geprezen om hun grondige fact-checking, strikte naleving van journalistieke normen en hun bereidheid om eventuele onjuistheden te corrigeren.

Wie leest Trouw?

Met zijn sterke focus op hoogwaardige journalistiek en een reputatie van betrouwbaarheid, is Trouw een gewaardeerde nieuwsbron voor veel mensen.

Trouw spreekt vooral een doelgroep aan die waarde hecht aan diepgaande analyses en een genuanceerde benadering van nieuws en maatschappelijke kwesties. In tegenstelling tot sensatiezoekende kranten, staat Trouw bekend om zijn streven naar verdieping en het presenteren van diverse perspectieven op problemen. Waar de lezers van Trouw voorheen voornamelijk religieus waren, zijn het nu maatschappelijk betrokken mensen.

Met een focus op achtergronden, politiek, geloof, filosofie, natuur en ethiek, biedt Trouw een mooie mix van onderwerpen die aansluiten bij de interesses van zijn publiek. Het dagblad is vooral geliefd onder een meer volwassen lezerspubliek.

Net als NRC Handelsblad richt Trouw zich op de kritische en hoger opgeleide lezer. Het informeert op een filosofische wijze over politieke vraagstukken en biedt zowel nationaal als internationaal nieuws. Sport krijgt minimale aandacht in het dagblad en voor sensatie en entertainment is er in deze krant geen plek.

Trouw abonnementen en aanbiedingen

Als je je graag wil abonneren met een aanbieding op Trouw, heb je een aantal opties. Hieronder lees je welke dat zijn:

Digitaal basis

 • Onbeperkt toegang tot artikelen
 • €9,75 (24 maanden)/ €10,83 (12 maanden) /€13 (maandelijks opzegbaar) per maand

Digitaal

 • ​​Onbeperkt toegang tot artikelen
 • Digitale Editie
 • Digitale krant met bijlagen (pdf)
 • €17,12 (36 maanden)/ €18,42 (24 maanden) /€19,50 (12 maanden) per maand

Zaterdag + Digitaal

Zaterdag de papieren krant,

Ma t/m za de digitale krant

 • Onbeperkt toegang tot artikelen
 • Digitale Editie
 • Digitale krant met bijlagen (pdf)
 • Magazine Tijdgeest
 • Extra dikke weekendkrant
 • €19,50 (36 maanden)/€21,67 (24 maanden) /€23,83 (12 maanden) per maand

Compleet

Ma t/m za de papieren krant,

Ma t/m za de digitale krant

 • Onbeperkt toegang tot artikelen
 • Digitale Editie
 • Digitale krant met bijlagen (pdf)
 • Magazine Tijdgeest
 • Extra dikke weekendkrant
 • Doordeweeks de papieren krant
 • €28,17 (36 maanden)/€30,33 (24 maanden) /€32,50 (12 maanden) per maand

Bovenstaande tarieven omvatten een welkomstkorting voor nieuwe abonnees. Na afloop van deze kennismakingsperiode gelden de reguliere abonnementskosten. Het abonnement is dan maandelijks opzegbaar.

Trouw heeft bovendien een handige app voor zowel Android als iPhone, maar je kunt ook via je browser toegang krijgen tot hun digitale inhoud. Daarnaast biedt Trouw podcasts en zowel gratis als betaalde puzzels.

Conclusie

Trouw, een toonaangevende krant in Nederland, staat bekend om haar diepgaande journalistiek, politieke artikelen en maatschappelijke betrokkenheid. Het dagblad biedt een diverse mix van nieuws en achtergrondverhalen, waarbij verschillende perspectieven op maatschappelijke kwesties worden belicht en oplossingen worden gezocht. Verder komt het milieu aan bod, levensbeschouwing, onderwijs, alsook mensenrechten.

Met een variatie aan onderwerpen en objectieve berichtgeving, is het een gewaardeerde nieuwsbron voor kritische en geïnteresseerde lezers. Trouw wordt over het algemeen beschouwd als een betrouwbare krant, en voor sensatie en entertainment is er in deze krant geen ruimte.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>