Telegraaf

De Telegraaf: Een keuze voor heldere taal

De Telegraaf: Een keuze voor heldere taal

Met zijn krachtige aanwezigheid en uitgesproken karakter is De Telegraaf een onmisbare krant geworden binnen het Nederlandse medialandschap. Als een van de meest prominente mediaplatforms schroomt het niet om een duidelijke mening te geven. Met een bereik dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking omvat, bereikt De Telegraaf dagelijks een breed publiek, zowel via traditionele printmedia als digitaal. 

Waar staat deze krant om bekend, en wat is zijn geschiedenis? Wie leest zoal De Telegraaf, en uit welke abonnementen kun je kiezen? Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel over De Telegraaf.

Waar staat De Telegraaf om bekend?

De Telegraaf staat bekend om zijn heldere taal en nauwe betrokkenheid bij zijn lezers. Het biedt een constante stroom van nieuws, zowel uit binnen- als buitenland, met diepgaande achtergrondverhalen die variëren van actuele gebeurtenissen tot sport, financiën en entertainment. Als het gesprek van de dag bepaalt De Telegraaf de agenda en nodigt het zijn lezers uit om standpunten in te nemen en deel te nemen aan de maatschappelijke dialoog.

Met secties zoals Telesport, DFT (De Financiële Telegraaf) en VROUW, biedt de krant een gevarieerde inhoud die aansluit bij verschillende interesses en behoeften. De Telegraaf is een bron van informatie en entertainment voor zijn lezers, 24 uur per dag, zeven dagen per week.

Als we De Telegraaf vergelijken met andere grote Nederlandse kranten, zoals het AD, De Volkskrant en Trouw, valt op dat De Telegraaf zich meer richt op sensationele berichtgeving. De krant is bekend om zijn toegankelijke schrijfstijl, wat bijdraagt aan zijn populariteit. Hoewel De Telegraaf beweert onpartijdig te zijn, worden de berichten toch vaak als politiek rechts gekenmerkt.

Eerste uitgave

Op 1 januari 1893 zag de eerste editie van De Telegraaf, opgericht door Jonkheer Henry Tindal, het licht. Hoewel Tindal een actieve rol speelde in de politiek, bleek hij geen succesvol zakenman te zijn. Gedurende deze periode fungeerde De Telegraaf als een platform voor zijn politieke overtuigingen, waarbij het rond 1900 uitgesproken steun betuigde aan de Boeren tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Onder Tindals leiding slaagde De Telegraaf er niet in om winstgevend te worden. Na zijn overlijden kwam de krant in handen van H. M.C. Holdert, die de krant transformeerde tot een invloedrijk en populair dagblad.

Telegraaf tijdens de WOII

In 1942 werd de eerste hoofdredacteur, J. M. Goedemans, ontslagen door de Duitse autoriteiten nadat hij een vergelijking had getrokken tussen het verzet tegen de Spaanse overheersing tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het verzet tegen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

In de beginjaren van de oorlog uitte De Telegraaf soms kritiek op de Duitse autoriteiten, maar dit werd later bemoeilijkt. Onder druk van de Duitse bezetters werden er anti-joodse stukken en pro-Duitse artikelen gepubliceerd, hoewel de meeste andere Nederlandse kranten dit weigerden. Als gevolg hiervan werd De Telegraaf na de oorlog veroordeeld tot een verbod op publicatie. Dit verbod werd echter al in 1949 opgeheven.

Bereik van De Telegraaf

De Telegraaf is tegenwoordig het dagblad met het grootste landelijke bereik in Nederland. Volgens Huisaanhuis.nl en Mediaspaces.nl bereikt de krant op zaterdag zo’n 1.558.200 lezers, terwijl doordeweeks het aantal lezers 1.151.800 bedraagt. 

Mediahuis, de uitgever van bekende merken zoals De Telegraaf, VROUW, Privé, GroupDeal, NSMBL en Dumpert, bereikt een breed scala aan doelgroepen in heel Nederland. De landelijke dagbladen, waaronder AD en De Telegraaf, bereiken samen 16 procent van de Nederlandse bevolking, terwijl regionale titels 14 procent van de doelgroep bereiken.

NMO Print & Merken Monitor 2023-II

Uit de NMO Print & Merken Monitor 2023-II is gebleken dat ruim 26 procent van de Nederlanders van dertien jaar en ouder dagelijks één of meer kranten leest, waarbij landelijke dagbladen samen 16 procent en regionale titels 14 procent van dit publiek bereiken.

De grootste dagbladen zijn AD en De Telegraaf, met respectievelijk 819 duizend en 729 duizend dagelijkse lezers. Het Noordhollands Dagblad is de meest gelezen regionale titel, met 229 duizend dagelijkse lezers.

Weekendedities van dagbladen zijn populairder, met ruim de helft meer lezers dan doordeweekse edities. Het digitale bereik van dagbladen overtreft inmiddels het lezersaantal van de gedrukte krant. Op een doorsnee dag in 2023 bezochten 5,7 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder één of meer websites of apps van dagbladen. De online platforms van landelijke kranten trokken gezamenlijk iedere dag ongeveer 30 procent van dit totaal (4,5 miljoen), terwijl de websites en apps van regionale dagbladen in totaal ruim 14 procent van dit aantal bereikten (2,1 miljoen). 

Vertrouwen in nieuwsmedia

In hoeverre vertrouwen Nederlanders de beschikbare kranten en nieuwsplatforms in ons land?

Onderzoek Newcom Research & Consultancy

In een onderzoek uit 2011 onder ruim 1000 respondenten werd het vertrouwen in verschillende Nederlandse media onderzocht, waaronder De Telegraaf. 

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat NOSnieuws.nl, NOSteletekst.nl en ANP.nl allemaal een gemiddeld rapportcijfer van 7,3 kregen. De media die minder goed scoorden, waren Nu.nl (6,5), Elsevier (6,5), RTL Nieuws (6,1) en de Telegraaf eindigde op de laatste plek (4,7).

Bovendien hadden Nederlanders het meeste vertrouwen in NRC Handelsblad en het Financiële Dagblad, terwijl De Telegraaf en gratis dagbladen het minst vertrouwen wekten.

Media VertrouwensMonitor van Newcom 2019

In een recenter onderzoek uit 2019 – de Media VertrouwensMonitor van Newcom –  is gebleken dat 57% van de ruim 3.000 Nederlandse respondenten vertrouwen heeft in de Nederlandse kranten. 

Trouw en De Volkskrant behaalden hierbij het hoogste cijfer, en beide kranten scoren ook goed op transparantie en redactionele onafhankelijkheid van commerciële belangen. Het Parool scoorde een 7,3 op vertrouwen. Het AD behaalde een 7,1 en blinkt uit in kwaliteit, objectiviteit en betrouwbaarheid in vergelijking met onder andere De Telegraaf en Metro. Hoe objectief deze resultaten zijn, is echter niet helemaal duidelijk.

De Telegraaf wordt over het algemeen misschien als minder betrouwbaar beschouwd, maar de krant blijft desondanks enorm populair.

Wie leest De Telegraaf?

Uit een kiezersonderzoek van Peil.nl, geleid door Maurice de Hond, blijkt dat kiezers van verschillende politieke partijen verschillende kranten kiezen. 

Forum voor Democratie-kiezers lezen voornamelijk De Telegraaf, terwijl GroenLinks-aanhangers de voorkeur geven aan de Volkskrant. VVD-stemmers neigen meer naar NRC.next en FD. Opvallend is dat kiezers van DENK en 50Plus zelden kranten lezen. 

PvdA’ers lezen bij voorkeur de Volkskrant (13%), D66’ers het liefst NRC (19%) en PVV’ers De Telegraaf (12%).

Telegraaf abonnementen en aanbiedingen

Overweeg je om een abonnement te nemen op De Telegraaf en wacht je op korting? Dan kun je kiezen uit de volgende pakketten:

Digitaal basis

 • Onbeperkt artikelen lezen
 • €7,58 (1 maand)/ €4,29 (12 maanden) per maand

Digitaal extra

 • Onbeperkt artikelen lezen
 • De digitale krant, VROUW en VRIJ
 • €14,08 (1 maand)/ €8,62 (12 maanden) per maand

Zaterdag + Digitaal

Zaterdag de papieren krant,

Ma t/m za de digitale krant

 • Onbeperkt artikelen lezen
 • De digitale krant, VROUW en VRIJ
 • Elke zaterdag VROUW-magazine en VRIJ als uitneembare katern
 • Extra dikke papieren krant op zaterdag
 • €34 (1 maand)/ €17,50 (12 maanden) per maand

Compleet

Ma t/m za de papieren krant,

Ma t/m za de digitale krant

 • Onbeperkt artikelen lezen
 • De digitale krant, VROUW en VRIJ
 • Elke zaterdag VROUW-magazine en VRIJ als uitneembare katern
 • Extra dikke papieren krant op zaterdag
 • Elke werkdag ’s ochtends de papieren krant op de mat
 • €48 (1 maand)/ €39 (12 maanden) per maand

De genoemde prijzen omvatten een introductiekorting voor nieuwe abonnees. Na afloop van deze kortingsperiode gelden de reguliere abonnementsprijzen, en gedurende deze tijd is het abonnement maandelijks opzegbaar.

Met zijn aanbod van podcasts, puzzels en apps, inclusief ondersteuning voor de Huawei AppGallery, biedt De Telegraaf een gevarieerde digitale ervaring. De Telegraaf is betaalbaar, waarbij er naast serieus wereldnieuws (en sport) ook aandacht wordt besteed aan entertainment.

Conclusie

De Telegraaf is een onmisbare speler in het Nederlandse medialandschap, met een sterke aanwezigheid en uitgesproken karakter. Met zijn heldere taal en nauwe betrokkenheid bij lezers weet de krant een breed publiek te bereiken, zowel via traditionele printmedia als digitaal. Hoewel De Telegraaf zich richt op sensationele berichtgeving en entertainment naast serieus nieuws, blijft het een populaire keuze voor velen, mede dankzij zijn betaalbare abonnementen en diverse digitale aanbod.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>