Het Financieele dagblad

Financieele Dagblad: Waarom kiezen voor deze krant?

Financieele Dagblad: Waarom kiezen voor deze krant?

Het Financieele Dagblad (FD) is een bekend en kwalitatief Nederlands dagblad dat zich specialiseert in economisch nieuws en zakelijke ontwikkelingen. Hoogwaardige journalistiek en een neutrale benadering van politieke en religieuze kwesties staan bij het FD centraal. Als onderdeel van FD Mediagroep bereikt het FD een breed lezerspubliek in zowel print als digitaal, met een sterke aanwezigheid onder midden- en hogere sociale klassen. 

Waar staat het Financieele Dagblad om bekend en wat is het bereik van deze krant? Hoeveel vertrouwen hebben Nederlanders in het FD, en welke abonnementen zijn er? Je leest het allemaal in dit artikel.

Waar staat het FD om bekend?

Opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog – in 1943 – door een fusie van het Amsterdamsch Effectenblad en De Dagelijkse Beurscourant, behoort het Financieele Dagblad tot een van de oudste dagbladen van Nederland.

Het FD is een vooraanstaande krant die zich richt op economisch nieuws en zakelijke ontwikkelingen. Het biedt gedetailleerde verslaggeving over onder andere retail, media, gezondheidszorg, financiën en technologie. Ook brengt het FD actueel nieuws over grote effectenbeurzen zoals de AEX, Euronext, Nasdaq en Dow Jones. 

Het FD staat bekend om zijn hoogwaardige journalistiek. Het blad streeft naar feitelijke informatie en vermijdt partijdigheid ten opzichte van politieke of religieuze overtuigingen. Met een focus op betrouwbare informatie en nieuwe perspectieven, richt het FD zich op lezers die hun eigen pad willen uitstippelen en graag een impact willen maken. De krant stimuleert lezers om kritisch na te denken over financiële en economische kwesties en hun begrip van deze onderwerpen te verdiepen. 

FD als onderdeel van FD Mediagroep

Het Nederlandse mediabedrijf FD Mediagroep (FDMG) is grotendeels eigendom van HAL Investments, dat sinds 1997 betrokken is bij FDMG. In januari 2010 nam HAL de aandelen van Willem Sijthoff over en bezit sindsdien 98,25% van de aandelen.

FD Mediagroep is een belangrijke speler in de Nederlandse zakelijke media. Met merken als Financieele Dagblad, BNR en Company.Info, voorziet het bedrijf ondernemers, bestuurders en professionals van het laatste financieel-economische nieuws. De missie van FD Mediagroep is om Nederlanders te ondersteunen bij het nemen van belangrijke beslissingen door middel van overzicht, inzicht en vooruitzicht.

Bereik van het FD

Volgens Emerce.nl had het FD in 2017 relatief de grootste betaalde digitale oplage van de landelijke dagbladen. Van het FD is 59,7% van de totale betaalde oplage digitaal, terwijl het gemiddelde bij andere landelijke dagbladen op 30% ligt. FD stond met 68.646 digitale abonnees op de derde plek, na De Telegraaf (232.039) en de Volkskrant (88.535).

Ook is het marktaandeel van het FD hoger wat papieren oplage betreft, namelijk 11,5% versus 3,6%. Eugenie van Wiechen, algemeen directeur FD Mediagroep: “Het percentage digitale gebruikersomzet nam voor de gehele FD Mediagroep toe van 26% in 2013 naar 40% in 2016.”

Volgens het FDMG bereikt het FD 181.000 lezers van maandag t/m zaterdag. De krant heeft bovendien het scherpste bereik in B2B en 23.000.000 pageviews per maand (desktop en app). Ten opzichte van 2021, is er een toename van 25% van FD app gebruikers. Het FD bereikt lezers in de hoogste sociale klassen.

Volgens het NPMM 2023-III (NMO Print & Merken Monitor2023-III), die de printbereik cijfers van dagbladen en magazines van Q3-2022 t/m Q2-2023 onderzocht, komt FD er het sterkst uit: er is sprake van 15% groei ten opzicht van de vorige publicatie. Gemiddeld bereikt FB met hun printeditie 102.000 mensen per dag.

Vertrouwen in nieuwsmedia

Een onderzoek uit 2022, uitgevoerd door Reuters en in opdracht van het Commissariaat voor de Media, peilde het vertrouwen van Nederlanders in diverse landelijke mediabronnen. Bijna 1500 deelnemers namen deel aan dit onderzoek, waarbij hun vertrouwen werd gemeten in gedrukte media en televisiejournaals.

Volgens de bevindingen delen Trouw, Het Financieele Dagblad (FD) en het Algemeen Dagblad (AD) de derde plaats in vertrouwen, na De Volkskrant en NRC Handelsblad. Dit onderstreept de reputatie van het FD als een betrouwbare nieuwsbron in Nederland. Het FD wordt beschouwd als een essentiële informatiebron voor zakelijke beslissers en professionals in de financiële sector.

In het Digital News Report Nederland 2023 van het Commissariaat voor de Media blijkt dat het gemiddelde vertrouwen in nieuwsmerken die mensen zelf gebruiken, consistent hoog blijft. Voor het FD liggen de rapportcijfers tussen de 7,0 en 7,4 van 2018 tot 2023, met een 7,3 voor het jaar 2023. 

Het rapport benadrukt dat het algemene vertrouwen in nieuwsmerken in 2023 opnieuw hoog is, ondanks een lichte daling in 2022 die in 2023 gecompenseerd wordt. Bekende nieuwsmerken zoals NOS, RTL, de grote dagbladen (Volkskrant, NRC, Trouw, FD en AD), en platforms zoals NU.nl, BNR en SBS Hart van Nederland ontvangen gemiddelde beoordelingen van zeven of hoger van hun gebruikers.

Interessant is dat ook onder de leeftijdsgroep van 18-34 jaar het vertrouwen in bekende nieuwsmerken groot blijft.

Wie leest het FD?

De doelgroep van het Financieele Dagblad zijn voornamelijk mensen uit de midden- en hogere sociale klassen, actief in leidinggevende functies en met een sterk zakelijk inzicht. Het betreft hier daadkrachtige individuen die gewend zijn om beslissingen te nemen en een solide financiële basis hebben.

Het FD trekt een bijzonder interessant lezersprofiel aan, zoals blijkt uit recente gegevens. Financieele Dagblad lezers kenmerken zich door een actieve levensstijl en sterke betrokkenheid bij hun werk. De typische FD-lezer kan worden beschreven als jong, actief, hoogopgeleid en welvarend. Interessant is ook dat het FD het dagblad is met het jongste gemiddelde lezerspubliek. Meer dan de helft van de lezers is tussen de 20 en 49 jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar, wat aanzienlijk jonger is dan de lezers van andere landelijke dagbladen. Een groot deel werkt minimaal 32 uur per week, voornamelijk in het bedrijfsleven, terwijl slechts een klein aantal bij de overheid werkt. Bovendien behoort meer dan 80% van de FD-lezers tot de hoogste sociale klasse. 

Ongeveer 17% van de FD-lezers is met pensioen of met VUT, wat aanzienlijk lager is dan bijvoorbeeld het NRC (44%). De doelgroep van 25-59 jaar met een AB1 sociaal-economische status heeft vaak goedbetaalde banen. Het FD bereikt deze specifieke doelgroep buitengewoon goed en overtreft het FD veruit alle andere landelijke dagbladen (bronnen: FDMG en NMO-data).

Het FD wil echter de indruk wegnemen dat het alleen door zakenmensen wordt gelezen. De krant behandelt uiteenlopende onderwerpen vanuit een financieel perspectief dat voor een breed publiek interessant is. Immers, inzicht in de wereldwijde geldstromen is voor iedereen waardevol.

FD abonnement aanbiedingen

Als je je graag wil abonneren op het Financieele Dagblad, dan heb je een aantal aanbiedingen. Hieronder lees je welke dat zijn:

FD Digitaal

 • Altijd en overal toegang tot het nieuws en achtergronden
 • Dagelijks de digitale krant op desktop, tablet en mobiel
 • Onbeperkt artikelen lezen op FD.nl en in de FD App
 • Dagelijks een update van het belangrijkste nieuws per e-mail
 • Maandelijks opzegbaar, doorlopend abonnement, eerste maand 10 euro, daarna 52 euro / maand
 • 1 jaar abonnement met tijdelijk 31% korting, prijs: 36 euro /maand, na dit jaar vervalt de korting en is het abonnement maandelijks opzegbaar

FD Digitaal Plus

 • Digitaal onbeperkt lezen, in het weekend de krant in de bus
 • Op zaterdag papieren FD Weekend en magazine FD Persoonlijk
 • Dagelijks de digitale krant op desktop, tablet en mobiel
 • Onbeperkt artikelen lezen op FD.nl en in de FD App
 • Dagelijks een update van het belangrijkste nieuws per e-mail
 • Maandelijks opzegbaar, doorlopend abonnement, eerste maand 10 euro, daarna 54 euro / maand
 • 1 jaar abonnement met tijdelijk 31% korting, prijs: 37 euro /maand, na dit jaar vervalt de korting en is het abonnement maandelijks opzegbaar

FD Totaal

 • Op werkdagen de papieren krant in de bus
 • Op zaterdag papieren FD Weekend en magazine FD Persoonlijk
 • Dagelijks de digitale krant op desktop, tablet en mobiel
 • Onbeperkt artikelen lezen op FD.nl en in de FD App
 • Dagelijks een update van het belangrijkste nieuws per e-mail
 • Maandelijks opzegbaar, doorlopend abonnement, eerste maand 10 euro, daarna 65 euro / maand
 • 1 jaar abonnement met tijdelijk 45% korting, prijs: 36 euro /maand, na dit jaar vervalt de korting en is het abonnement maandelijks opzegbaar

FD Zakelijk

 • Abonnementen makkelijk overdraagbaar
 • Onbeperkt toegang tot FD.nl, de FD App en de digitale krant
 • Persoonlijke service
 • Alles op 1 factuur
 • Scherp tarief op aanvraag.

Conclusie

Het Financieele Dagblad (FD) biedt niet alleen diepgaande rapportage over economische en zakelijke ontwikkelingen, maar staat ook bekend om zijn neutrale en hoogwaardige journalistiek. Als onderdeel van FD Mediagroep bereikt het FD een breed en invloedrijk publiek, vooral binnen midden- en hogere sociale klassen. Met een sterke digitale aanwezigheid en een toenemend aantal abonnees blijft het FD een vertrouwde bron voor zakelijke beslissers en professionals. De diversiteit aan abonnementen biedt lezers flexibiliteit om toegang te krijgen tot het nieuws dat voor hen het meest relevant is, zowel online als in print.

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>