Beste Engelse krant

Beste Engelse krant: De top 6

Beste Engelse krant: De top 6

Het Verenigd Koninkrijk, enorm beroemd om de geweldige humor van de Britten, het veelbesproken Britse Koningshuis en de afternoon tea met overheerlijke scones; maar ook om zijn literatuur, broadsheets en tabloids. In Engeland werden de kwaliteitskranten altijd aangeduid als broadsheets, omdat deze van oudsher gedrukt werden op groot formaat papier. 

De sensatiekranten werden – en worden nog steeds – als tabloids gedrukt en ook tabloid genoemd; deze hebben een klein formaat. Met een tabloid, wordt in het Verenigd Koninkrijk dus een sensatiekrant bedoeld. Vandaag de dag worden de meeste kwaliteitskranten echter ook op klein formaat gedrukt, en daardoor nu “compact papers” genoemd.

Lees in dit artikel welke de beste Engelse dagbladen zijn!

Als we kijken naar de serieuze compact papers als The Times of The Guardian, zien we dat deze zich richten op mensen met een hoger opleidingsniveau. Dit terwijl een tabloid als de Daily Express bijvoorbeeld, gemakkelijker te lezen is en haar aandacht meer richt (buiten algemeen nieuws, politiek en economie) op schandalen achter het verhaal en sport.

Wij hebben een groot aantal Britse dagbladen uitgeplozen, met elkaar vergeleken, en er de belangrijkste uitgepikt. Te beginnen met The Times!

1. The Times and the Sunday Times 

The Times wordt al sinds 1785 uitgegeven, maar dit chique Britse dagblad is sinds 1981 compleet in handen van Rupert Murdoch, een mediatycoon van Australische komaf. The Times verschijnt van maandag tot en met zaterdag, maar op zondag is er The Sunday Times. Deze zondagskrant is onafhankelijk van The Times opgericht, in 1812. De kranten hebben sinds 1966 dezelfde eigenaar, maar ieder heeft gewoon zijn eigen redactie. 

The Times en The Sunday Times worden beiden uitgegeven door Times Newspapers Ltd. beiden zijn bladen van hoge kwaliteit, en The Sunday Times – gepubliceerd in Londen – heeft een van de grootste oplages in Groot-Brittannië. Haar redactie en kwalitatief hoge artikelen zijn wereldberoemd, net als de verhalen over de Britse politiek. Dit zondagsblad evenaart zonder meer haar grote zus, The Times.

The Times staat bekend om het beroemde lettertype “Times New Roman”, dat ooit specifiek voor dit dagblad ontworpen werd. Je kunt hierin alles lezen over internationale politiek en globaal algemeen nieuws, maar ook over lifestyle, fashion, wonen, gezondheid en er zijn kruiswoordpuzzels te vinden voor de liefhebber.

De politieke voorkeur van de conservatieve The Times gaat uit naar (centrum) rechts. Deze krant stond/staat enorm kritisch tegenover de EU. De helft van de lezers zijn 55+ en bevinden zich veelal in de hogere en middel- sociale klasse. Wist je trouwens dat Murdoch de eerste was die een betaalde internetversie van de krant lanceerde?

Je kunt de volledige The Times en The Sunday Times online lezen, het is dezelfde editie als de papieren versie. De meeste abonnees lezen beide kranten online, de een wordt ‘s nachts gepubliceerd en wordt op weekdagen om 9 uur en 17 uur bijgewerkt, terwijl dat in het weekend voor beide kranten om 12 uur en 18 uur is.  

2. The Daily Telegraph 

Opgericht onder de naam Daily Telegraph and Courier in 1855, maar nu The Daily Telegraph genaamd, of kortgezegd The Telegraph; dit is – samen met de Financial Times – een van de weinige kranten in het V.K. die nog steeds in broadsheet formaat te lezen is. The Daily Telegraph is een Britse ochtendkrant die wordt uitgegeven van maandag tot en met zaterdag. 

De bijbehorende zondagskrant heet The Sunday Telegraph en beide bladen maken deel uit van de Telegraph Media Group. The Daily Telegraph wordt gezien als de huiskrant van de rechtse Conservatieven, de Tories genaamd. De Barclay broers zijn al twee decennia eigenaar van The Telegraph en zij vinden echter, dat de krant los gezien moet worden van de Conservatieve Partij.

In dit dagblad wordt de EU als slecht afgeschilderd en worden de Britten geprezen over het stemmen tegen een Europa. Men schrijft vaak over de juiste beslissing van het V.K. om de EU te verlaten. De traditioneel rechtse Telegraph heeft een mix van verschillende lezers, met een meerderheid van conservatieve lezers. De redactie van dit dagblad onderhoudt dan ook persoonlijke banden met de Conservatieve Partij. Tijdschrift Private Eye noemde de Telegraph daarom meer dan eens de Torygraph.

Je leest in deze krant – en hoort ook op Telegraph TV – alles over Politiek in binnen- en buitenland, Zakelijk nieuws, Opinie, Sport, Cultuur, Gezondheid, en het laatste nieuws rondom Lifestyle. Op hun website telegraph.co.uk kun je terecht voor de meest recente updates. Om onbeperkte toegang deze site te krijgen, plus een exclusieve app en een extra abonnement om te delen met iemand anders, kun je een maand- of jaarabonnement afsluiten.

Eind vorig jaar kwam naar voren dat sjeik Mansour, eigenaar van Manchester City, deze conservatieve krant graag zou willen overnemen. De meeste Britten vrezen echter, dat de persvrijheid dan in het gedrang zou komen.

3. The Independent

The Independent, bijgenaamd The Indy, werd pas in 1986 gelanceerd door drie ex-journalisten van The Daily Telegraph. Hun doel was het opzetten van een niet al te grote, onafhankelijk politieke en financiële krant. Dit progressieve dagblad moest compleet anders worden dan bijvoorbeeld The Times.

Vele bekende journalisten kwamen in dienst bij deze krant. The Independent is een echt politieke krant, en je kunt er veel lezen over literatuur, wetenschap, kunst, cultuur en sport. Een belangrijke rubriek is de Diary, overigens net als in The Guardian, met kritische columns en vraagstukken over politiek, cultuur en wetenschap. 

De inkomsten voor deze krant waren helaas lager dan verwacht, dus in 1998 nam de Ierse mediagroep Independent News & Media het roer over. Tegenwoordig schenkt The Independent ook wat aandacht aan bijvoorbeeld societynieuws, maar toch bleef de krant zijn eigen koers altijd volgen. Het is nog steeds een krant met lef. 

Het dagblad laat graag grote indrukwekkende koppen en foto’s zien. Ze is aantrekkelijk leesvoer voor de links-liberale doelgroep en vindt dat het vertrek uit de EU een slechte keuze is geweest. Vooral hoogopgeleide, welgestelde personen lezen The Indy, die op 26 maart 2016 voor het laatst gedrukt werd. Sindsdien is The Independent alleen online te lezen.

Het laatste nieuws is gratis te lezen online, maar wil je meer, zoals de mobiele app en de volledige krant inclusief de sudoku- en kruiswoordpuzzels, dan kun je een abonnement afsluiten.

4. The Guardian

The Guardian werd in 1821 gelanceerd in Manchester, als The Manchester Guardian, maar is al sinds 1964 gevestigd in Londen. Het is in Londen en in het V.K. een van de meest gerespecteerde dagbladen. Dit dagblad verschijnt van maandag tot en met zaterdag en wordt uitgegeven door de Guardian Media Group. 

In 1993 nam The Guardian zondagskrant The Observer over; de oudste zondagskrant van het Verenigd Koninkrijk. Britten zien The Guardian als de meest vertrouwde krant, bleek uit een media-onderzoek. Het was in 2005 de eerste Engelse kwaliteitskrant die koos voor een kleiner formaat.

The Guardian bevindt zich aan de linkse kant van het politieke spectrum en steunt van vroeger uit de Labour Party. Toch schrijven haar journalisten op een onafhankelijke manier over politiek, economie, democratie, corruptie, en het milieu. Hun commentaar op de regering is zeer kritisch, zo werden in 2009 declaraties van parlementariërs door de krant opgevraagd en online gezet.

The Guardian is vooruitstrevend en maakt gebruik van crowdsourcing; zij zet ook lezers in om verhalen te schrijven: haar site Guardian Witness is de basis hiervoor. Lezers kunnen hier verhalen kwijt, maar ook video’s en foto’s. De papieren versie is betaald en nog steeds populair, maar de online versie is helemaal gratis! Via crowdfunding kunnen mensen eventueel een vrijwillige bijdrage leveren.

5. Financial Times

De Financial Times werd in 1888 opgericht en is een toonaangevend, internationaal financieel dagblad met hoogwaardige journalistieke normen. De FT wordt wereldwijd gelezen en heeft een grote invloed op de zakenwereld. Het dagblad richt zich vooral op financieel, economisch, en politiek nieuws. The Wall Street Journal en The Economist zijn twee belangrijke concurrenten van de FT. 

De liberale Financial Times verschijnt elke dag van maandag tot en met zaterdag en schrijft over alles wat de wereldeconomie vormgeeft. Voor de FT zijn accurate en integer geschreven artikelen van groot belang en ook de columns in deze krant zijn erg goed. Het eerste deel van de Financial Times bevat binnenlands en internationaal nieuws, plus politieke en economische opinies van bekende journalisten en leiders. 

De Lex column lees je dagelijks op de achterkant van het eerste deel, het doel hiervan is om investeerders te helpen de beste keuzes te maken en om risico’s en kansen toe te lichten. Belangrijke personen die hierbij betrokken worden, zijn onder meer voormalig Brits minister van Financiën Nigel Lawson en voormalig CEO van Barclays Bank Martin Taylor. 

Het tweede deel van de FT bestaat uit nieuws over koersen, aandelenindices, bedrijven en de diverse markten. Bij de Britse en Ierse uitgaven verschijnen de bijlages FT Magazine en het glossy blad “HTSI – How to spend it”, dat zich richt op de rijken. Je leest hierin alles over luxe landhuizen, jachten, haute couture, de duurste auto’s en kunst.

Deze krant wordt nog steeds op broadsheet formaat gedrukt en heeft een herkenbare zalmroze kleur. Je kunt ook een abonnement afsluiten waarbij je 6x per week de papieren krant thuis gestuurd krijgt en volledige toegang hebt tot FT.com.

6. Daily Express

De Daily Express tabloid werd in 1900 opgericht en wordt – net als de Daily Star – uitgegeven door Express Newspapers. Het was het eerste dagblad ter wereld met een daarin een kruiswoordpuzzel. De Express noemt zichzelf “middle-class” en beschaafder dan de andere tabloids. Toch zien we veel roddel-artikelen, die vaak ook voorzien zijn van foto’s van schaars geklede dames. Op zondag kun je zusterkrant de Sunday Express lezen.

Dit nogal rechtse dagblad, publiceerde op haar voorpagina vele complottheorieën over de dood van prinses Diana en kreeg daardoor de bijnaam de “Diana Express”. Je vindt in deze krant een aantrekkelijke mix van serieus nieuws en smeuïg nieuws. De EU wordt regelmatig door het slijk gehaald en de lezers voorzien de artikelen vaak van fel commentaar. 

De politieke mening van de lezers is vooral rechts en conservatief. Naast algemeen, politiek en economisch nieuws richt de Express zich op sport, beroemdheden, het Engelse Koningshuis, mode, tragedies en (sex)roddels. Veel van deze artikelen worden vergezeld door niet al te vrolijke, soms zelfs shockerende foto’s en exclusieve interviews. Deze krant is te vergelijken met de Daily Mail als je let op schrijfstijl, lettertypen en politieke mening. 

Sommigen bestempelen de krant als nationalistisch en sensatiegericht, maar de Daily Express ziet zichzelf als een van de betere dagbladen. Deze krant is goedkoper dan de meeste Britse bladen en je kunt veel artikelen gratis op de site lezen. Met een premium abonnement heb je echter toegang tot alle artikelen.

Welke Engelse krant is het beste voor jou?

De focus van een krant kan enorm variëren en daarom hangt het kiezen van de beste Engelse krant natuurlijk af van jouw interesses. Word je graag geïnformeerd over alles wat met politiek te maken heeft? Dan kies je misschien voor de centrumlinkse The Guardian. Misschien houd je wellicht van de meer conservatieve en is centrumrechtse The Times en de The Sunday Times de beste krant keuze voor jou

Als je tegen de Britse monarchie bent, zal The Independent jou juist meer aantrekken, terwijl iemand met interesse voor celebrity’s en het koningshuis eerder voor de Daily Mail zal kiezen. 

Stuur een reactie

Houd er rekening mee dat de redactie je commentaar eerst moet goedkeuren.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>